DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Marquez: Lorenzo a Hondától félt, nem a bukásoktól

Tavalyi csapattársa szerint az ötszörös vb-első nem azért vonult vissza valójában, mint amit a nyilvánosság előtt mond, hiszen akkor nem vállalt volna be máris egy szabadkártyás indulást a Yamahával.

Jorge Lorenzo a tavalyi évadzáró Valenciai Nagydíj előtti médianapon jelentette be, hogy visszavonul a versenyzéstől. A döntése olyan szempontból nem lehetett váratlan, hogy az egész 2019-es szezonban szenvedett a Hondával: miközben csapattársa, Marc Marquez domináns teljesítménnyel ismét világbajnok lett, addig ő egyszer sem fért be az első tízbe. Ráadásul folyamatosan sérülésekkel is bajlódott, és saját bevallása szerint végül az asseni, csigolyatöréssel járó bukása vezetett oda, hogy a spanyol a távozás mellett döntsön.

lorenzo-repsol-valencia-2019



Csakhogy aztán alig néhány héttel később a Yamaha leigazolta őt tesztmotorosnak, ebben a szerepkörében már újra motorra is ült egykori legnagyobb sikerei helyszínén, sőt bejelentették, hogy a Katalán Nagydíj rajthoz áll szabadkártyásként – már amennyiben persze a koronavírus-járvány miatt nem kell lefújni azt a versenyt is.

A fentiek miatt Marquez meg is kérdőjelezi azt, hogy Lorenzo valóban a további bukásoktól való félelem okán hagyta-e ott a Hondát vagy csak az RC213V-hez nem tudott alkalmazkodni: „Mint mindenkit, engem is meglepett a dolog a Valenciai Nagydíj csütörtökjén. Reggeli közben láttam a hírt a Twitteren, akkor tudtam meg én is” – elevenítette fel a nyolcszoros vb-győztes az AS-nek nyilatkozva. „Tény, hogy nagyon nehezen tudott alkalmazkodni a Hondához, és a sérülések sem segítettek neki. Lorenzo saját bevallása szerint azért vonult vissza, mert félt egy újabb eséstől. Lehet, hogy igazából inkább a motortól félt, hiszen ha egy másikra felülve felmerül benne egy szabadkártyás indulás gondolata Barcelonában, akkor nem a sporttól fél, nem igaz? Lehet, hogy a motortól tartott vagy csak egyszerűen nem értette meg.”

Már arról is születtek találgatások, hogy Lorenzo azért jelentette be a visszavonulását, hogy így tudjon kibújni a Hondával eredetileg 2020 végéig érvényes szerződéséből, mivel a sikertelen együttműködés miatt nem akarta azt kitölteni. A japán gyártó ezzel kapcsolatban csupán annyit reagált, hogy bármi is az igazság, ők sosem kényszerítenének egyetlen versenyzőt sem arra, hogy üljön fel a motorjukra, ha ő ezt nem akarja, és a legjobbakat kívánják a jövőre nézve Lorenzónak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: