DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Hivatalos: Lorenzo a Yamaha tesztversenyzője

Folytatódik a bejelentés-cunami a hangvillások oldaláról: a jövő évi gyári felállás után ma kiderült, hogy a korábbi híreszteléseknek megfelelően a versenyzéstől tavaly év végén visszavonult spanyol segíti őket idén a tesztelésben.

Jorge Lorenzo a tavalyi Valenciai Nagydíjon jelentette be, hogy a szenvedéssel és sérülésekkel tarkított hondás szezonja végén szögre akasztja a bukósisakját. Azt azonban gyorsan leszögezte, hogy a MotoGP-től nem távolodik el, így egyből felmerültek a találgatások, hogy esetleg tesztmotorosként térhet vissza a pályákra, méghozzá legnagyobb sikerei helyszínén, a Yamahánál. Ma aztán a hangvillások hivatalos közleményben erősítették meg – két, illetve egy nappal a jövő évi felállásukat érintő bejelentések után –, hogy Lorenzo valóban tesztversenyzőként csatlakozik hozzájuk 2020-ban. Ezzel az európai tesztgárda erősítése a célja a Yamahának, amely tavaly még Jonas Folger szolgálataira támaszkodott ilyen téren, a németet azonban a motoros saját bevallása szerint azért nem tartották meg, mert csak a japán motorosaikkal akart dolgozni (igaz, ezt a gyár már akkor is cáfolta). Mindenesetre a háromszoros világbajnok így nyilatkozott a tesztelői állás kapcsán:

„Nagyon örülök, hogy csatlakozhatok a Yamaha gyári tesztcsapatához. Mindig is az volt a tervem, hogy része maradok a MotoGP-nek és visszatérek a paddockba, és úgy vélem, ez testhezálló szerepkör számomra. Ismerem a csapatot és az M1-et is, a Yamaha remekül passzol a motorozási stílusomhoz, és nagyon érdekes lesz újra találkozni a régi motorommal. A Yamahához való visszatérés felidéz bennem néhány szép emléket. Rengeteg dobogós helyezést és győzelmet, valamint három vb-címet szereztünk együtt, szóval tudjuk, mik az erősségeink. Szeretnék köszönetet mondani a Yamahának ezért a lehetőségért, mert ez lehetővé teszi, hogy azt csináljam, amit imádok: motorozhatok és a határokat feszegethetem, miközben valamelyest nyugodtabb életet folytathatok, mint az előző években. Nagyon motiváltan várom, hogy munkába állhassak és motorozhassak. A legjobbamat szeretném nyújtani a Yamaha jövője érdekében, és remélem, a tapasztalatom hasznos lesz a mérnökök és a versenyzők számára, hogy újra a Yamahához hozzuk a címeket.”lorenzo-portre1



Lin Jarvis csapatvezető a következőket mondta el Lorenzo visszatérése kapcsán: „Természetesen örömmel üdvözöljük újra a Yamahánál Jorgét. Amikor megtudtuk, hogy befejezi az aktív versenyzői karrierjét, azonnal fontolóra vettük, hogy ajánlatot tegyünk neki, hogy csatlakozzon hozzánk. A nálunk eltöltött kilenc évének statisztikái önmagukért beszélnek. Rendkívül tapasztalt a MotoGP-ben, aki ráadásul közelről ismeri az M1-et és a csapatot is. Jorgét nagyon precíz és motivált motorosként ismertük meg, aki roppant kiegyensúlyozott és van műszaki érzéke is: ezek pont olyan kvalitások, amelyek egy magas szintű tesztversenyzőnél szükségeltetnek. Jorge tapasztalata, tudása és sebessége Silvano Galbusera főmérnök tapasztalatával kombinálva egy fontos eleme lesz a Yamaha azon stratégiájának, hogy erősítsük a tesztcsapatot, amelynek célja, hogy hidat építsenek ki a japán tesztcsapat és a Monster Energy Yamaha alakulata között.”

A Yamaha közleményéből az is kiderül, hogy Lorenzo már a február 2-től 4-ig tartandó sepangi shakedown-teszten is pályára gurul majd az M1-essel. A spanyol további hivatalos IRTA-teszteken is részt vesz (arról nem szól a fáma, hogy Malajziában is-e), valamint értelemszerűen néhány privát yamahás teszten is. Végezetül pedig hozzáteszik, hogy szabadkártyás indulás egyelőre nincs tervben az ötszörös vb-győztes esetén, de a Yamaha nyitott bármilyen lehetőségre, ha Lorenzo úgy döntene, mégis versenyezni akar.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: