DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Csalással vádolja a FIM-et az ex-MotoGP-s

Elképesztő kirohanást intézett a Nemzetközi Motoros Szövetség irányába a doppingvétség miatt eltiltott Anthony West: állítása szerint többek között Marquez és Rossi is csalással nyert vb-címeket.

Anthony Westet még 2018 őszén tiltotta el a Nemzetközi Motoros Szövetség mindenféle alájuk tartozó versenyszériában való szerepléstől, miután – pályafutása során már másodszor – doppingvétséget követett el. A korábban a kisebb vb-kategóriákban futamgyőzelmekig jutó, de a MotoGP-ben is több szezont lehúzó ausztrál tavaly viszont rajthoz állt a Brazil Superbike Bajnokságban, ahol ráadásul szintén nyerni tudott Kawasakija nyergében. West aztán elhagyta a sorozatot, miután állítása szerint a FIM elérte, hogy a „zöldek” ne támogassák az ottani versenyzését.

Az ausztrál most a sportolói Facebook-oldalán közzétett poszt alapján újabb levelet kapott a Szövetségtől, amelyben emlékeztetik eredetileg idén szeptemberben lejáró kétéves eltiltására. A FIM több szabálycikkelyre hivatkozva azt írja, hogy az eltiltott sportoló az eltiltása ideje alatt a Szövetség alá tartozó tagszervezet által szervezett eseményeken vagy akár edzőtáborokban sem vehet részt. Márpedig az értelmezésük szerint a Brazil Superbike ebbe a kategóriába sorolható, így az ott február és július között elért eredményeit törölni kell. A FIM a saját Fellebbviteli Bírósága elé küldte az ügyet, amelynek eredményeképp az utólagos kizárás mellett úgy is dönthetnek, hogy meghosszabbítják az eltiltás időtartamát.

west-brazil-1



Nos, a FIM ellen már korábban is több közösségi médiás kirohanást intéző ausztrál szemlátomást rettenetesen kiakadt a levél miatt, ugyanis ritkán látható módon nekiesett a Szövetségnek a Facebook-posztjában. Alább közöljük a teljes írást, amelyben olyan súlyos vádak hangzanak el, miszerint a FIM kontrollálja a versenyek végkimenetelét: nem kisebb nevek, mint Marc Marquez és Valentino Rossi vb-címeinek szabályosságát is megkérdőjelezi többek között. Íme, West posztjának teljes fordítása:

„Kész, befejezem. Teljesen elszabadultak ezek a korrupt emberek, és azon vannak, hogy megsemmisítsenek. Egy olyan bajnokságban versenyeztem Brazíliában, amelynek NINCS köze a FIM-hez. Most úgy találják ki a saját szabályaikat, mintha hatalmuk lenne afölött, hogy én ott versenyzem. Már azzal elérték, hogy ne folytassam az ottani szereplésemet, hogy elmentek a Kawasaki Japanhoz, és elintézték, hogy megszüntessék a támogatásomat Brazíliában. Gyűlölöm így az életet, mivel összetörték mindazt, amit eddig tettem azért, hogy visszatérhessek. Apám kirúgott otthonról. Nincs pénzem. És nem is tudok jó munkát szerezni, mert az egész életemet arra pazaroltam, hogy motorokkal versenyeztem. Micsoda lúzer vagyok! Itt van néhány tanács mindenkinek, aki nem hiszi, hogy kemény munkával versenyezhet majd. Ha nyerni akartok, fizessetek érte.”

„Hagyták, hogy Marc Marquez megnyerjen egy Moto2-es világbajnokságot úgy, hogy csaltak az ECU-jával. Amikor Tom Lüthi csapata panaszkodni próbálta, elhallgattatták őket azzal, hogy Spanyolországnak szüksége van egy bajnokra. El kellett fogadniuk, hogy legfeljebb a második helyen végezhetnek, vagy a következő évben már nem is versenyezhetnek.”

„Hagyták, hogy Rossi úgy nyerje az 500 köbcentis vb-címeket, hogy speciális, az adott pályára való gumikat adtak neki. Helikopterekkel szállítottak a gumikat kizárólag Rossinak a gyárból, így tudott versenyeket nyerni. Minden, amit láttok, az csalás és irányított. Ne higgyetek semminek, amit láttok. Ők irányítják, kik nyerik a futamokat és kik nem. Kib*szott ideges vagyok. És még vagy száz ilyen történetem van. Feladom. Azt terveztem, hogy szeptemberben visszatérek, de nem tudom már lenyelni a FIM-nek a szarságát. Úgy tönkretették az életemet, hogy azt kívánom, bárcsak meghalnék. Utálom az életet. B*szd meg még egyszer, FIM.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: