DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

MotoGP: Quartararo az élen Japánban

Délután is egy yamahás volt a leggyorsabb Motegiben, ám ezúttal a Petronas újonca megelőzte Maverick Vinalest. Az immár nyolcszoros világbajnok Marc Marquez harmadik helyen zárt Andrea Dovizioso és Valentino Rossi előtt.

Felhős időben, de száraz pályán vette kezdetét a Japán Nagydíj hétvégéje a Twin Ring Motegi versenypályán. A Moto3-asok nyitó edzésén a vb-éllovas Lorenzo Dalla Porta volt a leggyorsabb fő üldözője, Aron Canet előtt – annak ellenére, hogy az olasz a hajrában egy kicsúszást is bemutatott. A Moto2-ben sokáig a hazai menő, Tetsuta Nagashima vezetett, végül azonban Brad Binder zárt az élen, míg az összetettben első helyen álló Alex Marquez lett a harmadik.

A szokásostól eltérő időterv révén a MotoGP-sek vették utoljára birtokba a pályát. Az első néhány gyorskör után még az látszott kirajzolódni, hogy az előzetes esélyeseknek megfelelően Marc Marquez és a Ducatik csatáját hozhatja a hétvége, hiszen Andrea Dovizioso vezetett a nyolcszoros világbajnok repsolos, valamint saját csapattársa, Danilo Petrucci előtt, ugyanakkor nem volt messze tőlük a Maverick Vinales, Franco Morbidelli, Valentino Rossi yamahás trió sem, ami a pálya stop & go jellegéből fakadóan némi meglepetés volt.

Vinales aztán a háromnegyed órás tréning felénél az élre is ugrott, s végül a hajrában látott tűzijáték után is ő bizonyult a leggyorsabbnak. Mögötte a két petronasos végzett Fabio Quartararo, Morbidelli sorrendben, azaz hármas Yamaha-sikerrel indult a hétvége. Marqueznek be kellett érnie a negyedik hellyel, megelőzve a Suzuki párosát, Alex Rinst és Joan Mirt, míg a legjobb ducatis csak a hetedik helyen következett Jack Miller személyében. A top 10-be Dovizioso, Pol Espargaro és Cal Crutchlow fért még be, Rossi és Petrucci viszont csak a 12. és 13. helyeket szerezték meg.

Az első szabadedzés végeredménye:

fp1_3



Később aztán a pénteki nap záró eseményeként került sor Motegiben a MotoGP-sek második szabadedzésére. Az első körök után Marc Marquez ragadta magához az irányítást, Maverick Vinales délelőtti eredményét ugyanakkor csak megközelíteni tudta ekkor a nyolcszoros világbajnok hondás, aki mögött Franco Morbidelli, Jack Miller és Alex Rins három különböző gyártó versenyzői sorakoztak.

A tréning középső szakasza szokás szerint a hosszabb etapokról és a versenytempó csiszolásáról szólt. Miguel Oliveira ebben a részben produkált egy elég nagy tempójú kicsúszást a 12-es kanyarban: a Tech3 KTM portugálja szemmel láthatóan megütötte magát, de saját lábán tudta elhagyni a baleset helyszínét.

A hajrában aztán elkezdtek érkezni a gyorskörök, végül pedig Fabio Quartararo érte el a legjobb időt, megelőzve Vinalest és Marquezt. Andrea Dovizioso negyedik lett a Ducatival, majd jött a fináléban javító Valentino Rossi, valamint Franco Morbidelli. Jack Miller a legvégén produkált bukásával együtt is hetedik lett, míg az első tízbe Danilo Petrucci, Joan Mir és Aleix Espargaro fért még be, épp csak kiszorítva onnan Alex Rinst és Cal Crutchlow-t.

A második szabadedzés végeredménye:

fp2_4

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: