DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Quartararo vezetésével három Yamaha az élen

Noha sokáig a délelőtti hatalmas bukása után is remek formát mutató Marc Marquez vezetett, a hajrában a friss szett gumiknak köszönhetően öten is megelőzték a vb-éllovast. Közülük a Petronas Yamaha újonc franciája volt a leggyorsabb, megelőzve Maverick Vinalest és Franco Morbidellit.

Az volt a legfontosabb kérdés a MotoGP második thaiföldi szabadedzését megelőzően, hogy folytatni tudja-e a délelőtt hatalmasat bukó Marc Marquez a hétvégi szereplését. A spanyolt kórházba is szállították, de elég hamar kiderült, hogy megúszta törés és komolyabb sérülés nélkül az incidenst: zúzódásai és fájdalmai ugyan voltak a lábában, a hátánál és a csípőjénél is, de vissza tudott térni a pályára. Alberto Puig, a Repsol Honda csapatmenedzsere egyébként úgy nyilatkozott, hogy szerinte az okozta a bukást, hogy Marquez az ominózus kanyar előtt túl sok piszkot szedett össze a gumijával a korábbi egyenesben.

qua



 A nyolcadik vb-címére hajtó motoros mindenesetre nem sok kétséget hagyott az állapota felől: rögtön az FP2 legelején megfutotta a hétvége legjobb eredményét, ezzel pedig természetesen magához ragadta a vezetést, előnye ráadásul közel hét tizedmásodperc volt Valentino Rossival szemben. Egészen a hajráig nagy fórja volt Marqueznek, hiszen a legtöbben a versenytempóval foglalkoztak, a végén azonban – a szombatra várható esőnek sköszönhetően – elkezdtek záporozni a gyorskörök.

Végül Fabio Quartararo bizonyult a leggyorsabbnak 1:30,4-es idővel, mögötte Maverick Vinales és Franco Morbidelli sorakozott, azaz három yamahás zárt az élen. Sőt, Rossi pedig az ötödik helyet csípte meg, egyedül Jack Miller tudott beférkőzni a hangvillások motorosai közé legjobb ducatisként. Marquez a hatodik helyig csúszott vissza, ám a repsolos nem is rakott fel friss abroncsokat a fináléban, csak a hosszabb etapokra koncentrált. A top 10-be az apriliás Aleix Espargaro, a matematikailag Marquez egyetlen ellenfelének számító Andrea Dovizioso, valamint a Suzuki párosa, Joan Mir és Alex Rins fért még be.

A 2. szabadedzés végeredménye:

eredmény_13

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: