Steward
Admin
AJÁNDÉK DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. május 27. szerda
Motor

MotoGP: Kirakta Zarco szűrét a KTM

Azt eddig is tudtuk, hogy a 2019-es évad végén elválnak az útjaik, az osztrák gyártó viszont úgy döntött, már a hátralévő hat futamon sem a francia, hanem Mika Kalio ülhet fel a motorjukra.

Johann Zarco KTM-es kalandja közel sem a tervek szerint alakult: a francia az első pillanatoktól kezdve küszködött az RC16-oson, s ha ez nem lett volna elég, a vezetőséggel is meglehetősen feszült volt a viszonya. Az Osztrák Nagydíj után be is jelentették, hogy az idei évad végén felbontják a szerződését a versenyző kérésére, így egyetlen idény után távozik a gyártótól a motoros.

 zarco20192Most azonban kiderült, hogy a szezon végét sem várja meg a KTM: arra hivatkozva, hogy a fejlesztéseket tartják szem előtt, azonnali hatállyal lecserélték Zarcót, akit így már a hátralévő hat nagydíjon sem láthatunk – igaz, szerződés szempontjából továbbra is a KTM kötelékeiben marad, azaz máshova ennek ellenére sem mehet 2019 végéig. A helyét viszont az a Mika Kallio veszi át, aki a projekt indulása óta tesztversenyzőként segíti az osztrák gyártót, és pontosan az így és korábbi szabadkártyás szereplései során szerzett tapasztalataira szeretne építeni a KTM a futamokon.

„Döntéseket kell hoznunk annak érdekében, hogy a lehető legjobban használjuk az erőforrásainkat, és jelenleg jó irányba haladunk a MotoGP-s struktúránkat illetően” – idézi Pit Beirer motorsport-igazgatót a KTM közleménye. „Határozottan hiszünk benne, hogy Mika sokat segíthet ebben a szakaszban, köszönhetően a tudásának és a hátterének. Mindennél fontosabb, hogy a teszteken látott eredményeket versenykörülmények között is leellenőrizzük, hogy a legjobb helyzetből kezdhessük meg a 2020-as szezont.”

„Mika már megmutatta a képességeit az RC16-os nyergében, és nagyon örülünk, hogy ismét versenyzőként csatlakozik a felállásunkhoz. Nincs kétségünk afelől, hogy az ő motorjával úgy tudunk az új konfigurációra koncentrálni, hogy közben a pontokért is harcban leszünk a bajnokság utolsó versenyein. Egyúttal szeretnénk kifejezni a hálánkat Johann felé az erőfeszítéseiért, amelyet novemberi csatlakozása óta tett. Most a jövőre kell gondolnunk, és annak fényében hoztuk meg ezt a döntést. A KTM továbbra is támogatja őt a szerződése 2019 végi lejártáig, és őszintén a legjobbakat kívánjuk neki a jövőre nézve.”

Az továbbra sem dőlt el, 2020-ban ki lesz Pol Espargaro csapattársa a gyári istállónál, de éppenséggel Kallio is a jelöltek között lehet: nem kizárt, ha jól teljesít a hátralévő futamokon, mellette teszi le a voksát a KTM. Rajta kívül a jelenleg az Apriliánál hasonló szerepkört betöltő Bradley Smith visszahívása, valamint a Tech3-s Miguel Oliveira előléptetése is opciónak tűnik. Ami pedig Zarcót illeti: saját bevallása szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy egy másik gyártónak lesz a tesztversenyzője 2020-ban, szintén szabadkártyás szereplések és egy 2021-es visszatérés reményében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?