DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Marquez elcsúszott, Quartararo és Rossi visszakapta a körét (frissítve!)

Le Mans óta először esett a címvédő, mégis ő zárt az élen a MotoGP második brit edzésén, megelőzve Vinalest és Crutchlow-t. A legjobb időt ismét Quartararo jegyezte volna, ám Rossihoz hasonlóan kiszélesítette a pályát – az olasz emiatt nem is állt Q2-t érő pozícióban.

Péntek délután már napos időben gurulhatott pályára Silverstone-ban a MotoGP mezőnye. Az első körök után már megszokott módon Marc Marquez vezette az eredménylistát, eredménye azonban még elmaradt Fabio Quartararo délelőtti idejétől. Ráadásul a spanyol egy kicsúszást is bemutatott a 8-as kanyarban – ez volt az első esése a Le Mans-i időmérő óta! –, így nem indult zökkenőmentesen a címvédő számára a második szabadedzés. A háromnegyed órás tréning felénél Aleix Espargaro került képernyőre, neki azonban nem bukás, hanem az Aprilia műszaki hibája miatt kellett félreállnia.

marquez-2019-action1



A középső szakasz során főként a versenytempóra fókuszáltak a csapatok és a motorosok, az utolsó bő öt percben viszont megindult a tűzijáték. Quartararo a stopper szerint 1:59,2-t futott, ám az ő körét törölték, így végül Marquez 1:59,476-os új pályacsúcsa jelentette az etalont. Rajta kívül Maverick Vinales és Cal Crutchlow fért még két perc alá, majd jött Andrea Dovizioso és Franco Morbidelli.Miguel Oliveira a parádés hatodik helyen zárt, az első tízbe pedig Jack Miller, Danilo Petrucci és a két Espargaro, Aleix és Pol fért még be. Quartararo 11. lett, de az első edzésen futott eredménye Q2-t ér számára, ellentétben a 17. helyen záró Valentino Rossiéval, akinek viszont a leggyorsabb körét ugyancsak törölték a pálya kiszélesítése miatt.

FRISSÍTÉS: A versenyirányítás úgy döntött, a felvételek újranézése után visszaadja Quartararo és Rossi körét is (meg egyébként a hasonlóan járó Takaaki Nakagamiét is), így a Petronas Yamaha francia motorosának 1:59,225-ös eredménye jelenti az új pályarekordot, míg az olasz márkatárs a negyedik helyen várhatja a szombati folytatást. David Emmett, a MotoMatters.com szakírója szerint több versenyző is panaszkodott arra, hogy túl rövid a rázókő az ominózus 6-os kanyarnál, így nem érzik fairnek az elvett köröket, ez is közrejátszhatott abban, hogy a versenyirányítás felülbírálta saját korábbi döntését.

A szabadedzés végeredménye:

eredmény_11

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: