DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

A MotoGP új sztárja, Quartararo az ellenfelektől vett leckéket

A Petronas Yamaha versenyzője, Fabio Quartararo folytatta szenzációs szereplését bemutatkozó évében a MotoGP mezőnyében az elmúlt hétvégi Osztrák Nagydíjon. A francia nem félt elárulni, hogy árgus szemekkel figyeli ellenfeleit, hogy tanuljon tőlük.

Quartararót meglepte a Yamaha jó formája a spielbergi pályán, a 4318 méteres Red Bull Ring ugyanis kiváló kigyorsítási képességet és magas végsebességet követel meg egyedi karakterisztikája miatt. Ezek a jellemzők a Yamaha gyengeségeinek számítottak az elmúlt években. A 2019-es MotoGP bajnokság tizenegyedik állomásán azonban a húsz éves francia megszerezte harmadik királykategóriás dobogós helyezését.

„Elég különleges, mivel úgy érkeztünk meg erre a pályára, hogy azt gondoltuk, igazán nehéz falat lesz ez számunkra. A motorunknak sok pozitív tulajdonsága van, de a végsebességet illetően szenvedünk. Ezért az, hogy a dobogóért tudtunk harcolni, egészen elképesztő volt!”

quarti



A francia elárulta, hogy fontos tanulságokkal szolgált számára a futam, ugyanis finomíthatta a gumikezelésre irányuló stratégiáját a 28 körös vasárnapi versenyen. „Sokat tanultam arról, hogy miként kell az abroncsokat kezelni, és a jövőben, ha hasonló helyzettel találkozunk, akkor megint jól meg tudjuk oldani majd azt a kihívást is.”

Leckéket vett az ellenfelektől

A spielbergi verseny első néhány körében kisebb felfordulás tört ki, aminek következtében Quartararo az élre ált. A zűrzavar után azonban a bajnokságot jelenleg vezető Marc Marquez és az őt követő Andrea Dovizioso visszatértek a mezőny elejére. Quartararo a harmadik helyen haladva tartotta az iramot egy ideig, de amikor a spanyol és az olasz néhány tizeddel nagyobb sebességet diktált, akkor már képtelen volt velük menni.

„Tudjuk, hogy mik az erősségeink, és örültem, hogy tudtam tartani a lépést velük néhány körön át. Azonban az első pillanatban, amikor Marc emelte a tempót, már nem tudtam követni őket.”

Az újonc versenyző mégis örült annak, hogy közelről szemlélhette a jelenlegi leggyorsabbakat, ugyanis „minden egyes körben, amikor mögöttük mehettem, megnézhettem azt, hogy ők hogyan motoroznak, és azt is láthattam, hogy a Ducati és a Honda más vezetési stílust követelnek meg. Legalább ezt is megtapasztalhattam, azt viszont tudjuk, hogy nagyon nehéz megelőzni őket” – mondta a nizzai születésű versenyző.

Quartararo első MotoGP-szezonjában idáig három dobogós helyet szerzett, Hollandiában és Ausztriában a dobogó harmadik, míg Spanyolországban a második helyére állhatott fel. Még kiemelkedőbb eredmény az, hogy három nagydíjon regisztrálta az időmérő edzésen a legjobb köridőt, ezzel pedig háromszor indulhatott az első rajtkockából. Az eddigi 92 megszerzett pontjával a hetedik helyen áll a bajnokságban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: