DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Miért olyan jó a MotoGP szuperújonca?

Fabio Quartararo szenzációs első félszezont futott eddig, Marc Marquez és Cal Crutchlow véleménye azonban nem egyezik meg arról, hogy ez miért is történhetett így.

A nyári szünetét töltő MotoGP két klasszisa, a hétszeres világbajnok Marc Marquez és Cal Crutchlow véleménye különbözik abban, vajon a fiatal francia újonc miért is képes már most kiugró teljesítményére. A spanyol szerint nyomás nélkül versenyezhet Quartararo, míg a brit úgy véli, az újoncnak nagyon versenyképes a motorja.

Noha éppen a rövid nyári szünetét tartja a MotoGP világa, azért a legtöbb pilóta ilyenkor is a figyelem középpontjába kerül. Ilyen például Fabio Quartararo is, aki újonc létére egészen fantasztikus teljesítményt nyújtott eddig, három pole-pozíciót és több dobogót is elért a 2019-es szezon első felében. A fiatal francia jelenleg a 8. helyen áll összetettben, és amennyiben nem kellett volna megműteni a kezét – ami miatt futamot nem kellett kihagynia –, könnyen lehet, hogy még előrébb állna a pontversenyben. Természetesen nemcsak a rajongók, hanem a mezőny többi tagja is felfigyelt Quartararóra. A hétszeres világbajnok, és az összetettben most is fölényesen vezető Marc Marquez úgy véli, egyelőre nyomás nélkül versenyezhetett a Yamaha motorosa, ám majd akkor lesz érdekes, miként teljesít, amikor a nyomás nagy lesz rajta.

quar_1



„Nagyon kellemes meglepetés, ahogy Fabio teljesít, de van egy nagy előnye a többiekkel szemben. Az ő vállán nem volt semmilyen nyomás, és ezt a helyzetet láthatóan jól kezeli. Ám akárhány rajtelsőséget, dobogót szerez, az nem növeli a nyomást rajta. De ha majd a futamgyőzelem lesz az elvárás vele szemben, akkor derül majd ki, milyen versenyző is. Újoncként remekül vezeti a motorját, kihozza a maximumot belőle, holott az előszezonban sokkal jobban szenvedett a Yamahával, mint a csapattársa” – vélekedett a spanyol világklasszis.

Természetesen nem ért egyet márkatársával a brit Cal Crutchlow, aki szerint nincs itt másról szó, csak arról, hogy Quartararo azonnal versenyképes motort kapott, ellentétben a többi újonccal.

„Én már a szezon elején azt jósoltam, hogy legyőzi a tapasztaltabb csapattársát, és azt is komolyan gondoltam, amikor azt mondtam, ő lesz az év újonca. Egészen gyorsan meglovagolta a hullámokat, ám abban már nem vagyok biztos, hogyha nem a Yamahán ülne, vajon akkor is képes lenne ilyen eredményekre. A következő év meghatározó lehet, amikor már a beállításokkal, a gumikopással és egyéb dolgokkal is keményen foglalkoznia kell” – állította az összetettben a franciával holtversenyben álló Crutchlow.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: