DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Rins 36 ezreddel az első bukását jegyző Quartararo előtt

A Suzuki spanyolja érte el a legjobb köridőt a MotoGP harmadik barcelonai szabadedzésén, megelőzve a királykategóriában először eleső francia újoncot és Cal Crutchlow-t. A két gyári Yamaha, a két gyári Ducati, a két Repsol Honda és egy KTM még a Q2-ben.

Marc Marquez rögtön a MotoGP harmadik katalán szabadedzésének legelején megmutatta, hogy a péntek délutáni 17. helyezése – amelyet részben egy kisebb technikai gondnak is köszönhetett – nem a reális képet festette róla, ugyanis már az első körök után megfutotta az egész hétvége legjobb eredményét. De nemcsak ő javított egyből: Franco Morbidelli, Alex Rins, Andrea Dovizioso, Aleix Espargaro és Valentino Rossi is előrébb lépett az élbolyban.

 rins-motogp-mugello



Már az utolsó negyed órához közeledtünk, amikor Fabio Quartararo is reagált: a pénteket élen záró francia a hétvége első 1:40 alatti körével vette vissza a vezetést. A francia ráadásul több gyorskört is futott egymás után, s különösen az utolsó szektora volt kiemelkedő a Petronas Yamaha SRT újoncának. Jól ment Rins is: az utolsó tíz percre már a suzukis vezetésével fordult a mezőny. A finálét azonban Morbidelli kénytelen volt kihagyni: az olasz a 13-as kanyarban repült hatalmasat, ami után hordágyon kellett elszállítani a helyszínről.

Négy perccel a vége előtt aztán Quartararo is elesett: a 20 éves versenyző első MotoGP-s bukását könyvelhette el – nem sokkal később egyébként Francesco Bagnaia is elesett ugyancsak a 2-es kanyarban. Így ők már nem tudtak javítani, de Rins 1:39,547-es idejét más sem tudta megdönteni, így a spanyol zárt az élen, 36 ezreddel Quartararo előtt. A nagyot hajrázó Cal Crutchlow lett mögöttük a harmadik, megelőzve a Yamaha gyári párosát, Rossit és Maverick Vinalest. Andrea Dovizioso hatodikként zárt, majd jött a KTM-mel újfent remeklő Pol Espargaro, a top 10-et és így a Q2-est mezőnyt pedig Danilo Petrucci, Marquez és Jorge Lorenzo tette teljessé – a két repsolos között egyébként volt némi összeszólalkozás is a végén.

motogp-barcelona-fp3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: