DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Vinales pole-ba állította a Yamahát Dovizioso és Marquez előtt

A hangvillások spanyolja bizonyult a leggyorsabbnak a szezon első időmérőjén, két tizeddel megelőzve a ducatis olaszt és a Danilo Petrucci mögött szélárnyékozó címvédőt. Jorge Lorenzo és Valentino Rossi csak a 14. és 15. helyen.

Percekkel a Danilo Petrucci elsőségét hozó negyedik szabadedzés után máris következett a 2019-es MotoGP-idény első időmérőjének első szakasza Katarban. Már a Q1-ben láthattunk néhány nagy nevet, mindenekelőtt Jorge Lorenzót és Valentino Rossit. Az első körök után viszont Cal Crutchlow vezetett, két ezreddel a repsolos spanyol előtt, Rossi viszont csak a hatodik helyen állt.

A hajrát aztán Lorenzo bukása nyitotta a 2-es kanyarban – nem sokkal később Tito Rabat és Johann Zarco is elesett ugyanott –, ami esélyt kínált a többieknek is. Ezt Takaaki Nakagami ki is használta, a japán feljött másodiknak Crutchlow mögé, így az LCR Honda duója lépett tovább. Francesco Bagnaia nem sokkal maradt le erről, míg Rossinak és a körülményekkel szemlátomást elégedetlen Lorenzónak be kellett érnie a 14. és 15. rajthelyekkel.

vinales-katar-pole



A Q2-ben aztán már azok is pályára hajtottak, akik a szabadedzések összesítése alapján befértek a top 10-be. Az első körök után Maverick Vinales vezetett 1:54,8-as idővel, mögötte viszont némi meglepetésre Takaaki Nakagami és Fabio Quartararo következett, megelőzve a három GP19-es Ducatit használó motorost és Marc Marquezt – a spanyol és Danilo Petrucci egyébként a legelején megszakította az első körét, mert a repsolos a ducatis nyomában haladt.

Vinales aztán a hajrában még tovább gyorsult, s végül 1:53,5-ös idővel bezsebelte a pole-t a Monster Yamahával. Dovizioso kéttizedes hátránnyal lett a második, mögötte egy ezredre (!) következett Marquez, aki Petrucci szélárnyékában futotta meg az utolsó gyorskörét is. Jack Miller végzett a negyedik helyen, majd egy bukást is begyűjtött, míg a második sorba Quartararo és Crutchlow fért még be. Petrucci csak hetedik lett, a top 10-et pedig Franco Morbidelli, Nakagami és Alex Rins tette teljessé.

motogp-katar-kvali

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: