DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Marquez és a válla is készen áll a harcra a katari dobogóért

Bár az első tesztnapon még elég messze volt az elejétől, hétfőn már megérkezett a legjobbak közé a címvédő, aki egy eséssel a decemberben műtött vállának állapotát is „letesztelte”.

Nem indult a legbiztatóbban Marc Marquez számára a katari teszt, de aztán vasárnap már feljebb zárkózott, a hétfői zárónapon pedig a harmadik legjobb időt motorozta a spanyol, aki így az összesített tabellán a negyedik pozíciót foglalta el. Az eleinte még kissé pesszimista címvédő most már elégedetten nyilatkozott: „Biztató napon vagyunk túl, és nagyon elégedett vagyok, mert elég messziről kezdtük az első napot, körönként egy másodperccel voltunk lassabbak. Tegnap már közeledtünk, a mai nap után pedig mondhatjuk, hogy elég jó szinten vagyunk ahhoz, hogy a dobogóért harcoljunk. Ez a legfontosabb egy olyan pályán, ahol általában küszködni szoktunk” – idézi Marquezt a Crash.net.

marquez kesz



Persze azt a repsolos is tudja, hogy felesleges túl sokat belelátni a mostani teszteredményekbe: „Úgy tűnhet, hogy mindkét Ducati messze van, pedig valójában nagyon is közel. Okosak, tudják, hogy nincs értelme nyomni a teszten, úgyis nulla ponttal kezdjük a szezont. A teszteken mindenki gyors, ahogy az első futamon is, hiszen mindenki gyakorolt itt. Az igazság akkor derül ki, amikor tesztelés nélkül érkezünk meg Argentínába, Austinba és Jerezbe.”

Clip

A saját előrelépésükről így beszélt Marquez: „Végsebesség terén fejlődtünk, ez nagyon fontos, de még mindig hiányzik néhány dolog, amellyel tavaly is szenvedtünk. Továbbra is dolgozunk a kanyarok kijáratán, hogy jobb legyen a kigyorsításunk. A másik dolog a motor eleje. Kicsit változtattunk a vázon, de még mindig nehéz megérteni. Láthattuk ma is, hogy amint csökkent a hőmérséklet, mind a négy Honda bukott. Ez azt mutatja, hogy ezen tovább kell dolgozunk és megértenünk, miért nem tudjuk a lágy gumikat használni, miért kell a keményeket. De ahogy mondtam: ha Katarban készen állunk a harcra, akkor jó irányba haladunk, mert ez egy küszködős pályánk szokott lenni.”

A 26 éves motoros kapcsán természetesen a legnagyobb kérdés a december elején műtött vállának állapota volt, de ezzel is elégedett a spanyol – pedig még egy bukást is begyűjtött hétfőn: „Azért örülök különösen, mert tegnap 58 kört teljesítettem. Kicsit aggódtam amiatt, hogy milyen állapotban lesz a vállam ma, de teljesen rendben volt, ismét 53 kört futottam, és úgy érzem, készen állok arra, hogy jól kezdjem a szezont. Ráadásul elég jól le is teszteltem a vállamat, hiszen buktam a 6-os kanyarban, a bal oldalamra estem, amikor teljesen egyenesben voltam. A kemény gumit használtam, mert azzal éreztem jobban magam, de nagyon leesett a hőmérséklet és elég szeles is volt az idő, így elment a motor eleje. De rendben volt a vállam, az is készen áll a harcra!”

Végezetül Marquez új csapattársa, a sajkacsonttörése után először motorozó és az ötödik legjobb időt megfutó Jorge Lorenzo teljesítményét is értékelte: „Láttam, hogy ma futott egy nagyon jó köridőt. Egy gyorskörön rendkívül erős volt, versenytempó tekintetében viszont még elég messze van. Általában ezen a pályán jól szokott menni, jól passzol a stílusához, de majd meglátjuk. Szerintem jó munkát végzett, és persze még időre van szüksége, de nyilván ha a Hondánál vagy, az élbolyban kell lenned.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: