DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Vinales húzta be az utolsó katari tesztnapot

Szombathoz hasonlóan hétfőn is a hangvillások spanyolja bizonyult a leggyorsabbnak a MotoGP-sek utolsó téli felkészülésén, és Sepanghoz hasonlóan egy újonc lett a második. Marc Marquez harmadik hellyel hangolt az idénykezdetre, négy Yamaha az első hatban.

Hétfőn is helyi idő szerint 16 órakor nyitott a bokszutca Katarban, ám a korábbinál is lassabban élénkült meg a pálya, köszönhetően a roppant erős szélnek. Aztán pedig elég hamar hűlni is kezdett az aszfalt este, ami pedig az előző napokhoz képest jelentős számú bukásban nyilvánult meg: a helyszínen tartózkodó tudósítók összegzése alapján esett Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Alex Rins, Cal Crutchlow, Johann Zarco, Tito Rabat, Takaaki Nakagami, Francesco Bagnaia, Miguel Oliveira és az egyedüli tesztmotorosként jelen lévő Bradley Smith is – szerencsére mindannyian épségben megúszták az incidenseket.

A nehezebb körülmények ellenére is ma születtek a legjobb köridők: a szombati első és vasárnapi második helyezése után ismét az élen záró Maverick Vinales 1:54,208-nál állította meg a stoppert, ami bő fél másodperccel lassabb csak Zarco tavalyi pole-rekordjánál. A sepangi teszthez hasonlóan egy újonc követte az éllovast: a három nap során végig remeklő Fabio Quartararo csupán bő két tizeddel maradt el gyári márkatársától. A Yamaha amúgy is roppant erős utolsó napot produkált, hiszen Valentino Rossi a negyedik, Quartararo társa, Franco Morbidelli pedig a hatodik helyen végzett – annak ellenére, hogy a „Doktor” még a minap is igen aggodalmas nyilatkozatot adott.

Az eredménylista alapján a Repsol Honda is elégedett a téli holtidény zárásával, hiszen a címvédő Marquez a harmadik, új kollégája, Jorge Lorenzo pedig az ötödik legjobb időt motorozta. Mindeketten sérülés és műtét után vannak, utóbbi spanyol pedig először mutatott igazán erős teljesítményt repsolos színekben a sajkacsonttörése óta: úgy tűnik, lassan kezd azért megbarátkozni az RC213V-vel. Az első hatos mögött aztán nem az amúgy nap közben többször is élen álló Ducatik és Suzukik következtek, hanem Pol Espargaro a KTM-mel, valamint Takaaki Nakagami a 2018-as Hondával – a japán ugyancsak biztató felkészülésen van túl.

A legjobb ducatis Danilo Petrucci lett, megelőzve korábbi pramacos társát, a hozzá hasonló GP19-es Desmosedicin ülő Jack Millert. A Suzuki ezúttal nem fért be a top 10-be – Malajziában ugyancsak kiszorultak onnan az utolsó napon –, ám fontos megjegyezni, hogy Alex Rins a vasárnapi idejével az összesített tabellán a harmadik helyen szerepel. Kiemelendő, hogy újonc partnere, Joan Mir ezúttal közel tudott kerülni hozzá, sőt a tesztnap felénél vezetett is. Francesco Bagnaia volt az utolsó, aki még egy másodpercen belül került Vinaleshez, aki pedig kissé halovány helyezést ért el hétfőn, az Andrea Dovizioso volt a maga 15. helyével. Az Aprilia a 16. helyen szerepel először Andrea Iannone révén. A tesztidőszak ezzel véget ért – jövő hétvégén ugyanitt elrajtol a 2019-es szezon!

A tesztnap végeredménye:



motogp_8

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: