DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

„Ha Marquez motort váltana, akkor is nyerne”

Mick Doohan szerint az a jó a motorversenyzésben, hogy mindig a versenyző jelenti a különbséget – azt pedig baromságnak tartja, hogy a címvédőnek bármit is bizonyítania kellene egy márkaváltással.

Marc Marquez hat királykategóriás szezonja alatt öt világbajnoki címet szerzett, az utóbbi években az izgalmas versenyek ellenére is dominálta a MotoGP-t. Kritikusai azonban sokszor felhozzák, hogy mindezt egy motoron, a Repsol Hondán érte el, ahol ráadásul még további két szezont biztosan el fog tölteni 2020 végéig szóló szerződése értelmében. Sőt, a spanyol többször elmondta, hogy nem lát rá okot, amiért el kellene hagynia jelenlegi alakulatát – igaz, a sajtóban már így is felmerült a pletyka, hogy a Ducati már most megkörnyékezte őt. Mindenesetre Mick Doohan, aki annak idején ugyancsak kizárólag Hondával szerezte öt vb-sikerét, úgy véli, Marquez bármilyen motoron képes lenne győzni:

marquez-doohan-1



„Úgy emlékszem, az én időmben egy ponton hét Honda volt a rajtrácson, mert mindenki azt mondta, hogy neki arra van szüksége, aztán végül így is csak egy győztes lett!” – viccelődött Doohan a MotoGP.com és a Motorsport.com által közösen készített interjúban. „Szóval szerintem egy olyan versenyző, mint Marc, tudja jelenti a különbséget: ez a jó motorversenyzésben, mert oké, kell egy jó gép, de a motoros a meghatározó. Láthattuk a múltban, hogy amikor jó eredményt elérő motorosok váltottak gyártót, mert azt hitték, más motorra van szükségük, ugyanolyan eredményeket szállítottak. Úgy gondolom, ha Marc gyártót akar váltani, bármelyik is legyen az, akkor is nyerne. Láthattuk ezt Valentino vagy Eddie Lawson esetén is: egy erős versenyző mindenhol erős versenyző.”

Az ausztrálok legendája hozzátette: szerinte Marqueznek semmit sem kell bizonyítania egy esetleges márkaváltással. „Ez baromság. Ha ezt az ellenfelek mondják, akkor úgyis tudják, mennyire erős a motoron és anélkül is, ezért megpróbálják magukat jobb színben feltüntetni. Sajnos bármelyik időszakban, ahogy én emlékszem, két versenyző közül mindig csak az egyik tudott dominálni, és Marc van most ebben a pozícióban. Úgy gondolom, több riválisa, aki volt már hasonló helyzetben, nem tudott előnyt kovácsolni a rendelkezésére álló gépből, Marc viszont képes a képességeit szolgálatba állítani a motorja erősségei mellett” – vélekedett Doohan.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: