DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Túl bátor volt a Superbike-teszten Hamilton

A jerezi pályán F1-es világbajnokkal osztozó Michael van der Mark beszélt arról: a brit egyáltalán nem félt a motoron, technikája azonban nem volt, ezért csapata aggódott miatta.

Lewis Hamilton a Yamaha gyári Superbike-csapatával együtt tesztelt egy R1-es motort Jerezben. Az istálló egyik pilótája, a holland Michael van der Mark arról beszélt, az ötszörös világbajnok meglepően gyors tempót diktált, kellő motorozási stílus nélkül azonban ez nem volt veszélytelen mutatvány – volt egy kisebb balesete is, melyet épp bőrrel megúszott.

„Lewis azelőtt két pályanapot teljesített ezzel a motorral, a csapattagjai pedig kicsit aggódtak a sebessége miatt. Nagyon gyors volt, de nem rendelkezett motorozási stílussal. Sok volt a dőlésszög, ezért a csapata kezdeményezte, hogy kaphatna néhány tippet a profiktól” – magyarázta a motorsport.com-nak Van der Mark, aki gyakorlatilag Hamilton mentora volt a gyakorláson.



„Az első nap egyedül voltam Lewis mellett, a másodikon csatlakozott hozzánk csapattársam, Alex Lowes. Az első nap egyedül arra összpontosítottam, hogy lassítsam őt. Meg kellett állítanom, mert egyáltalán nem félt, és olyan gyorsan akarta bevenni a kanyarokat, mint az autójával. A második nap kezdtünk a stílusán dolgozni. Bár csak szórakozás volt ez számára, nagyon motiváltan állt hozzá, hogy tanulhasson, rengeteget kérdezett, amit különleges volt látni. Látható, hogy egyáltalán nem fél, és nincsenek kétségei. Sok versenyző kételkedik egy kicsit magában, de ha ő eldönt valamit, akkor végigcsinálja. Autóval ugyanez igaz, rá, ez is része természetes tehetségének.”

„Az biztos, hogy tud motorozni, azt viszont nem mondanám meg, mennyivel lehetne gyorsabb. Tudom, hogy sokkal, de nehéz megjósolni, mire lenne képes a motoron. Eddig csupán négy napot motorozott, és nagyjából hét másodperccel volt lassabb nálunk. Ezzel gyorsabb, mint a legtöbb pályanapos motoros. Látható, hogy különleges a tehetsége, de nem tudom, váltana-e motorra” – fejtegette Van der Mark, a Superbike-világbajnokság idei harmadik helyezettje. A hét másodperces tempókülönbség mindenesetre elég nagy ahhoz, hogy a motorozás sztárjainak egyelőre ne kelljen aggódniuk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: