DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

„A Honda nem mindig volt Marc szintjén”

A Repsol csapatfőnöke szerint előfordult, hogy a motor nem volt annyira jó, mint amit a spanyol megérdemelt volna, ezeken az időszakokon viszont panaszkodás nélkül jutott túl a hétszeres világbajnok.

Marc Marquez Motegiben szerzett győzelmével már hetedik világbajnoki címét biztosította – ebből az ötödiket a MotoGP-ben. A spanyol versenyző az összes sikerét a Repsol Hondával érte el, amely évtizedek óta a királykategória egyik legerősebb alakulata, a szezon elején kinevezett csapatvezető, Alberto Puig szerint viszont nem feltétlenül az övék is a legjobb motor, sokszor kellett Marqueznek hozzátennie valami pluszt ahhoz, hogy ilyen magabiztosan húzza be az újabb év végi elsőségét – és tette mindezt egyetlen panaszszó nélkül:

marquez-repsol-motogp-1



„Korábban is tudtam, hogy egy olyan bajnok, aki rendkívül gyors és nagyon jól alkalmazkodik mindenféle körülményhez és motorhoz” – mondta el Puig a Motorsport.com szaklapnak. „Személyes vélemény, hogy emellett még figyel is másokra és elfogadja a tanácsokat, hiába világbajnok. Ez nagyon ritka az ilyen szintű bajnokok között. Folyamatosan fejlődik, rendkívül jól alkalmazkodik a körülményekhez és főleg a motorhoz, amit kap.”

„Sokan nem veszik ezt számításba, de a tény, hogy egy versenyző futamokat nyer, még nem jelenti azt, hogy a motor is jó. Néha hozzá kell adnod olyat, ami a motorban nincs meg, és Marcban van meg leginkább ez a képesség, mások nem tudják, hogyan kell ezt csinálni. Egyáltalán nem panaszkodik, pedig keresztülmentünk olyan időszakokon, amikor a motor nem volt olyan szinten, amilyet egy hozzá hasonló bajnok megérdemel. De panaszkodás nélkül túljutott ezeken, és ezt nagyra értékeljük.”

Puig egyúttal arról is beszélt, hogy egyáltalán nem lepte meg, hogy Marquez nem akadályozta meg Jorge Lorenzo szerződtetését, amelyért a jelenleg még ducatis spanyol „hálás” volt honfitársának: „Végső soron ő is egy bajnok. Lorenzo és Rossi sok évig csapattársak voltak a Yamahánál. Wayne Rainey és Eddie Lawson is osztozott egy bokszon, de igaz ez Rainey-re és John Kocinskire vagy épp Wayne Gardnerre és Freddie Spencerre. Marc profi és tudja, hogy a legjobb csapatok csak a legjobb versenyzőket engedhetik meg maguknak. A saját munkájára koncentrál, és tisztában van vele, hogy úgyis a legjobbakkal kell megküzdenie, Lorenzóval és a többiekkel, függetlenül a motortól. Azt mondta nekem: „Csináljátok, amit kell, én pedig mindent megteszek, hogy nyerjek”. Nem sokat gondolkozik ezen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: