DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Marquez maradt Amerika királya, Vinales bukott

Bár a verseny elején még csapattársa vezetett, végül a Repsol Honda címvédője könnyedén húzta be ötödik austini győzelmét. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy Maverick Vinales már a verseny legelején elesett, amelynek köszönhetően a Pedrosát az időbüntetése ellenére is legyűrő Valentino Rossi átvette a vezetést az összetettben.

Itthoni idő szerint vasárnap este 21 órakor startolt el a hétvége leginkább várt versenye, a MotoGP Amerikai Nagydíjnak. Marc Marquez zsinórban ötödik alkalommal rajtolhatott a pole-ból Austinban, mellőle pedig a két yamahás várhatta a piros lámpák kialvását. A startot azonban Dani Pedrosa kapta el a legjobban: a repsolos az élre ugrott, megelőzve csapattársát, míg Maverick Vinales és Valentino Rossi is helyet cseréltek, így a „Doktor” volt a harmadik – sőt, vb-éllovas kollégáját egy ideig még Jorge Lorenzo is szorongatta.

marquez-futam-motogp



Mindössze a második körben jártunk, amikor megtörtént az, amire idén még nem volt példa: Vinales kicsúszott, így az első két versenyt megnyerő spanyol begyűjtötte első nullázását a Yamahánál! Ezzel Zarco zárkózott fel a Pedrosa, Marquez, Rossi trió mögé, sőt nagyjából a táv harmadánál az újonc francia be is próbálkozott egy előzéssel a kilencszeres világbajnoknál. A manőver azonban nem sikerült, a két motor összeért, Rossinak pedig a bukótérbe is ki kellett menekülnie a koccanás miatt – ezért később egészen szokatlan, 0,3 másodperces időbüntetéssel sújtották a „Doktort”.

Közben az élen is fokozódott a helyzet: Marquez támadást indított Pedrosa ellen, s második kísérletre magához is tudta ragadni a vezetést. A rutinosabb hondás persze akarta hagyni ellógni a címvédőt, aki elképzelhető, hogy némileg a gumikkal is spórolt a verseny ezen szakaszában – pedig a Yamahákkal ellentétben ő a keményebb abroncsokra voksolt –, sőt Pedrosa egy ízben meg is támadta kollégáját. Ezt követően aztán Marquez fokozatosan növelni kezdte előnyét, Pedrosának pedig egyre inkább Rossira kellett figyelnie.

rossi-motogp-futam

Két körrel a vége előtt aztán az olasz meg is előzte a repsolost, átvéve tőle a második helyet, s miután el is húzott tőle, a három tizedmásodperces büntetéssel együtt is megőrizte ezt a pozíciót. Mindeközben pedig Marc Marquez senkitől sem zavartatva, kényelmes fölénnyel behúzta idei első, a Circuit of the Americas versenypályán viszont sorozatban ötödik győzelmét. Rossi második helyével ráadásul átvette a vezetést a világbajnokságban: előnye hat pont Vinalesszel szemben! A dobogósok mögött nagyot harcoltak a szatellitek: végül Cal Crutchlow lett a negyedik, megelőzve Johann Zarcót. Andrea Dovizioso zárt hatodikként a Ducatival, majd jött a suzukis Andrea Iannone, a top10-et pedig Danilo Petrucci, Lorenzo és Jack Miller tette teljessé.

A futam végeredménye:

1. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 43'58.770
2. Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +3.069
3. Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +5.112
4. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +7.638
5. Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +7.957
6. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +14.058
7. Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +15.491
8. Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +16.772
9. Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +17.979
10. Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +18.494
11. Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +18.903
12. Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +28.735
13. Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +30.041
14. Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +31.364
15. Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati +1'06.547
16. Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +1'22.090
17. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 2 kör
Nem ért célba:        
  Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati  
  Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha  
  Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: