DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Motor

Már a helyszínen megállt Salom szíve

Többek között ez derül ki a MotoGP orvosi csapatának közleményéből: az újraélesztést azonnal megkezdték, ám hiába küzdöttek csaknem másfél óráig a spanyol életéért, már nem tudták őt megmenteni.

Luis Salom a Moto2-esek Katalán Nagydíjának péntek délutáni szabadedzésén bukott hatalmas tempónál a 12-es kanyarban, amely után hiába küzdöttek az életéért, már nem tudták megmenteni a spanyol motoros életét. A MotoGP orvosi csapatának vezetője, Dr. Angel Charte péntek este közleményt adott ki a történtekről, amelyből kiderült néhány részlet a 24 éves versenyző balesete utáni állapotáról.

Az orvosok nagyon gyorsan kiérkeztek a baleset helyszínére, ám rögtön megállapították, hogy Salomnak leállt a szíve. Éppen ezért azonnal megkezdték a szájon keresztüli intubálást (egy cső segítségével biztosították a légutakat), valamint az újraélesztést. A nyakát is rögzítették, emellett igyekeztek stabilizálni a keringési rendszerét.

Salom_Catalunya_MotoGP



A helyszínen 18 percig tartott az újraélesztési folyamat, majd Salom életveszélyes állapota miatt úgy döntöttek, közúton, mentőautóval szállítják kórházba (korábban a mentőhelikopter is leszállt a bukás helyszínén, ám azt végül nem vetették be). Az ellátást további negyven percig folytatták, ám sajnos a vér oxigénszintje csökkenni kezdett, ezért megnyitották a mellkasüreget, hogy a felgyülemlett vér és levegő távozhasson. Eközben a csapat folyamatosan értesítette a Hospital General de Catalunya kórház személyzetét a motoros állapotáról.

Amint megérkeztek a kórházba (erre 16 óra 10 perckor került sor), Salomot azonnal a sürgősségi osztályra vitték, ahol a helyi orvosi személyzet folytatta az újraélesztési folyamatot. Ezt követően a spanyolt átvitték a műtőbe, ahol felnyitották a hasát, ám minden igyekezet hiábavaló volt: 16:55-kor halottnak nyilvánították a versenyzőt. A közlemény kiemeli, hogy mind a szállítás, mind a kórházi ellátás a legmagasabb színvonalon történt.

A bukás körülményei egyelőre nem tisztázottak: helyszíni jelentések műszaki hibát feltételeznek. Mindenesetre a mezőny szombaton és vasárnap már az F1-es nyomvonalat használja Barcelonában. Luis Salom a gyorsasági motoros vb 1949 óta íródó történetének 48. halálos áldozata – az első Marco Simoncelli 2011-es sepangi tragédiája óta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: