DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Teljessé vált a KTM 2017-es felállása

Néhány órával azután, hogy a Yamaha nyilvánosságra hozta, hogy az év végén elválnak útjaik a korábbi Moto2-es világbajnokkal, a KTM bejelentette, hogy leigazolták Pol Espargarót a 2017-es évadra. Ezzel a spanyol követi jelenlegi csapattársát, a már korábban szerződtetett Bradley Smith-t.

Arra már délelőtt fény derült, hogy Pol Espargaro elhagyja a szezon végén a Tech3 Yamahát: a spanyolt közvetlenül a japán gyárhoz kötötte a kontraktusa, s a válás előtt még együtt részt is vesznek a suzukai 8 órás viadalon is, amelyet tavaly megnyertek. A 2013-ban Moto2-es vb-címet szerző pilótát már néhány hete szóba hozták a MotoGP mezőnyéhez jövőre csatlakozó KTM-mel, s most, néhány órával a Yamaha közleménye után az osztrákok bejelentették: valóban leigazolták a fiatal versenyzőt 2017-re.

„A következő két évre aláírtam a KTM-hez, és csatlakozom a most induló kalandjukhoz” – nyilatkozta Espargaro, akinek szavait a motogp.com idézi. „Új csapat és új motor a MotoGP-ben. Láttam a lehetőséget, hogy kipróbáljak valami újat, és hogy a jövőben ezekkel a srácokkal dolgozhassak együtt. Rendkívül kemény munka vár ránk együtt a KTM-mel, de készen állok, ahogy ők is megmutatták, hogy készen állnak. Két évre állapodtunk meg, de természetesen szeretnék köszönetet mondani a Yamahának, Herve-nek és Linnek, hogy megadták a lehetőséget, hogy a MotoGP-ben fejlődhessek, s ezzel valóra váltották az álmomat.”

Espargaro-Smith

Espargaro és Smith a váltás ellenére is csapattársak maradnak


A spanyol azt is elárulta, hogy a korábbi pletykáknak megfelelően valóban bejelentkezett érte az Avintia Racing is: „Emellett köszönettel tartozom a Ducatinak és az Avintiának is, akik komoly érdeklődést mutattak az irányomba, de nem tudtunk végül együttműködni. Örülök, hogy szembenézhetek ezzel a kihívással a KTM-mel, de egyelőre szeretném ezt az évet jól befejezni.”

Espargaro így az elmúlt három idényhez hasonlóan Bradley Smith csapattársa lesz, hiszen a brit szerződtetését már márciusban bejelentette a KTM. Az osztrákok közleményéből most az is kiderül, hogy az eddig kipróbált motorosok közül Mika Kallio lesz a hivatalos tesztpilótájuk: az eddigi gyakorlásaikon – köröztek már Jerezben, Misanóban, Valenciában és Brnóban is – többek között Thomas Lüthi, Randy de Puniet, Alex Hofmann és Karel Abraham is felülhetett az RC16 nyergébe.

„Elmondhatatlanul boldogok vagyunk, hogy Pol Espargaro személyében egy formában lévő fiatal motorost tudtunk szerződtetni, aki ugyanakkor rendelkezik már MotoGP-s tapasztalattal ehhez a dinamikusan fejlődő projekthez” – fogalmazott Pit Beirer, a gyár motorsport-igazgatója. „Mind Pol, mind Bradley nagyon passzolnak a KTM-hez. Mika Kallio révén pedig egy rendkívül motivált és kompetens tesztpilótánk van. Együtt folytathatjuk a fejlődést minden téren. Most abban bízunk, hogy jó időjárási körülmények lesznek majd a következő teszteken, emellett mindenkinek sikeres folytatást kívánunk a 2016-os esztendő hátralévő részére.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: