DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
Motor

Rossi maga tette tönkre a szezonját

A Ducatihoz tesztpilótaként visszatérő kétszeres világbajnok szerint Jorge Lorenzo megérdemelten nyert 2015-ben, de elismeri, hogy az összetettet sokáig vezető Valentino Rossi is parádés teljesítményt nyújtott. Az ausztrál ugyanakkor úgy gondolja, az olasz hibázott a Malajziai Nagydíjon, emellett pedig egy érdekes statisztikára is felhívta a figyelmet vele kapcsolatban.

Minden idők egyik legizgalmasabb idényét produkálta a MotoGP 2015-ös esztendeje, amely során a Yamaha gyári versenyzői, Valentino Rossi és Jorge Lorenzo roppant kiélezett és fordulatos küzdelmet vívtak egymással. A világbajnoki címet végül a botránytól hangos valenciai évadzárón a spanyol szerezte meg, mindössze öt ponttal felülmúlva olasz kollégáját. Most Casey Stoner, aki az idei évtől a Ducatit segíti tesztversenyzőként, mondta el a véleményét a tavalyi évvel kapcsolatban:

„Valentino fantasztikus szezont futott: nem hiszem, hogy bárki is számított arra, hogy ilyen szinten fog versenyezni az első futamtól kezdve” – idézi a 2012 végén visszavonult kétszeres világbajnok szavait a MotorCycleNews.com szakoldal. „De nincs kétség afelől, hogy Jorge megérdemelten lett bajnok. Jorge jobban motorozott és több versenyt nyert.”

orig_8b845baedd7efe074488332aaf28fbfb



„Egyetlen statisztika van, ami számít. Valentinóval csak kétszer esett meg, hogy az utolsó nagydíjig harcolnia kellett, és mindkét alkalommal el is veszítette a bajnokságot: 2006-ban Valenciában, valamint tavaly” – mutatott rá Stoner. „Valentino mindig tetemes pontelőnnyel nyerte a bajnoki címeit és legalább egy futammal a vége előtt, de tavaly Jorge érkezett meg jobb formában az utolsó fordulókra. Úgy vélem, Valentino valenciai hátrasorolásos büntetése nélkül is Jorge nyerte volna az összetettet.”

„Megértem, hogy Valentino miért volt frusztrált Sepangban, de elvesztette a fejét. Bölcsebb viselkedést vártam tőle ennyi tapasztalattal a háta mögött. Valentino saját maga tette tönkre a szezonját. Ha egy olyan gyors versenyző, mint Jorge, elkapja a fonalat Valenciában, akkor rendkívül nehéz megelőzni őt. Az utóbbi kilenc évből ötször minden körben vezetett a későbbi győztes. Marc egyszer sem volt elég közel ahhoz, hogy megelőzze Jorgét, de képzeljük el, ha mégis megpróbálja, és kisodorja őt, akkor most még nagyobb gyűlölködés menne” – vélekedett az ausztrál.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: