DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Motor

„Talán ez volt Rossi eddigi legjobb szezonja”

Ezen a véleményen van a Tech3 Yamaha csapatfőnöke: noha elismeri, hogy a nyers tempó alapján Jorge Lorenzo megérdemelte a vb-címet, elmondása szerint a „Doktor” teljesítménye is lenyűgöző volt idén.

A gyorsasági motoros világbajnokság 2015-ös idénye egyértelműen főként a két yamahás belharcáról szólt: Valentino Rossi a brnói futamot leszámítva végig vezette a tabellát (a Cseh Nagydíj után is csupán a több győzelmének köszönhetően előzte meg őt csapattársa), ám végül öt ponttal mégis lemaradt a világbajnoki címről Jorge Lorenzóval. Emellett a hangvillások is páratlan szezont produkáltak, hiszen az egyéni mellett a csapatok és a konstruktőrök értékelését is megnyerték. Herve Poncharal, a Tech3 csapatfőnöke is elismerően beszélt a japán márka idei teljesítményéről: „Először is, a Yamaha hihetetlen munkát végzett. Olyan szinten dominálták a bajnokságot, amilyet évek óta nem láttunk” – nyilatkozta a szakember a crash.net szakoldalnak. „Mindenki azt hitte, hogy nehéz szezonjuk lesz. Katar más történet volt, hiszen Marc Marqueznek problémája támadt az első körben, de aztán versenyről versenyre a Yamaha volt az élen.”

Lorenzo-Rossi_1



A két vb-aspiráns közül Lorenzo nyert több versenyt, szám szerint hetet, ráadásul mindegyiket úgy, hogy az összes körben az élen állt. Rossi ugyanakkor többször állt a dobogón (15 alkalommal), ráadásul minden futamon pontot szerzett (erre csak Bradley Smith volt képes rajta kívül), sőt egyszer sem végzett a top5-ön kívül. Poncharal így értékelte a két pilóta idei produkcióját: „Számomra nyilvánvalóan Jorge volt a leggyorsabb. De nem mindig a leggyorsabb nyeri a bajnokságot, s ő is majdnem elveszítette, mert ahhoz, hogy világbajnok legyél, mindent tudnod kell kezelni. Ebbe beletartozik az egykörös tempó, a versenytempó – amelyekben kiválóan is teljesített –, de egyúttal meg kell birkóznod a nyomással és az olyan külső tényezőkkel is, mint az időjárás. Ez volt talán a gyengepontja, de ha megnézzük, hogy hány körben vezetett, hány pole pozíciót szerzett, hányszor futotta meg a leggyorsabb kört, s hogyan vezetett, amikor négy futamot nyert zsinórban… látható, hogy tempó tekintetében nagyon erős volt. Emlékszem a Cseh Nagydíjon aratott győzelmére is… hűha. Szóval szerintem egyértelműen megérdemelte a címet.”

Rossi-Lorenzo

„Ugyanakkor őszintén úgy gondolom, hogy Vale valami lenyűgöző teljesítményt nyújtott” – folytatta a „Doktor” szempontjából az elemzést a szakember. „36 és fél éves. Az, hogy tudta tartani a lépést Marquezzel, Lorenzóval és néha Pedrosával és Iannonével is úgy, hogy 10-15 évvel idősebb náluk, az hihetetlen. Én majdnem 60 vagyok. Emlékszem, milyen voltam 20 évesen, és arra is, hogy milyen volt 30-35 évesnek lenni. És tudom a különbséget! Tudom, mit jelent azt végrehajtani, amit ő tett. Hogy még az utolsó futamon is lehetőséged van a címért harcolni… honnan van ennyi motivációja tovább dolgozni, vállalni kockázatot és csak húzni a gázt? Fogalmam sincs. Ezért talán ez volt Vale legjobb szezonja, még ha végül nem is nyert. Majdnem mindenki úgy gondolta a 2010-es mugellói lábtörése és a ducatis időszaka után, valamint látva, hogy olyan fiatalok érkeznek, mint Jorge és Marquez, hogy „Vale talán a legnagyobb, de az ideje lejárt”. Amit idén művelt, az elképesztő. Szóval azt mondom, hogy Jorge megérdemelte a vb-címet, de szerintem mindketten egyformán rászolgáltak volna erre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: