DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Hivatalos: Hayden a Superbike-ban folytatja pályafutását!

A MotoGP 2006-os világbajnoka, Nicky Hayden a hétvégi Japán Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az év végén elhagyja a királykategóriát, s jövőre már a Superbike világbajnokság mezőnyében fog indulni. Az amerikai pilóta a Ten Kate Honda csapatnál, a Yamahához szerződő Sylvain Guintoli helyén debütál majd a sorozatban.

„Ez az utolsó évem a MotoGP-ben. Jövőre már a Superbike világbajnokságon fogok indulni a Ten Kate csapatnál” – ezek voltak Nicky Hayden első szavai a Motegiben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Ezzel a pilóta véget vetett a hosszú hetek és hónapok óta folytatott találgatásnak, és immár biztossá vált, hogy az év végén elhagyja a királykategóriát. Ahogy az a szavaiból is kiderül, a Hondával ugyanakkor nem szakít, hiszen a Superbike vb-n is a japán gyártó színeit fogja képviselni: az amerikai a jövőre visszatérő Yamahához igazoló Sylvain Guintoli helyére érkezik.

hayden superbike



Hayden 2003 óta szerepelt a MotoGP-ben, ez idő alatt három futamgyőzelmet szerzett, 2006-ban pedig a világbajnoki címet is elhódította. Az amerikai 2008 után hagyta el a Hondát, ám a Ducatinál kevés sikerben volt része, ahogy az utóbbi két esztendőben is, amikor az Aspar Team Open kategóriás Hondájával kellett versenyeznie. Hayden távozása várható volt, hiszen az alakulat már leigazolta Yonny Hernandezt, míg Eugene Laverty élő szerződéssel rendelkezik 2016-ra is – igaz, az ő maradása ennek ellenére sem borítékolható.

A 34 éves motoros így fogalmazott a váltással kapcsolatban: „Mindig is kedveltem a Superbike világbajnokságot, és úgy gondolom, könnyen alkalmazkodni fogok az ottani versenyzéshez. Ez egy új kihívás és nagyszerű lehetőség. Természetesen hiányozni fog a MotoGP, de semmi sem tart örökké. Az élet megy tovább” – nyilatkozta az Open kategória értékelésében jelenleg negyedik helyen álló pilóta. Hayden egyébként az első olyan versenyző lehet, aki mind a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájában, mind a Superbike világbajnokságon felér a csúcsra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: