DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Bitter Sándor 2015-ben sem adja alább

Úgy néz ki, az egyetlen magyar utcai motorversenyzőnek végre olyan szezonja lehet, amilyet tudása alapján mindig is megérdemelt volna. Több rangos versenyen is elindul, előtte pedig a felkészülés is tartalmas lesz.

P1race.hu: Makaóban remekül szerepeltél tavaly év végén. Tudtál ebből profitálni?

Bitter Sándor: A makaói szereplés után elég nagy volt az érdeklődés irántam. Természetesen ez nagyban segített abban, hogy megtaláljam a helyemet 2015-re. A főszponzorom is új lett, az eyecam.hu tölti be ezt a szerepet ettől az évtől. Ők viszont nem csak a Makaóban mutatott teljesítményem miatt döntöttek a támogatásom mellett, hanem az egész eddig elvégzett munkámat tisztelik meg ezzel, amiért nagyon hálás vagyok.



Milyen lehetőségeid vannak idén?

Az már egész biztos, hogy a T&R Motorsport Team BMW-jével indulok a Cookstonw 100-on, ahol legutóbb a KMR Kawasakival jártam még 2011-ben. A szabályok értelmében, ha egy versenyző legalább 4 évet kihagyott a verseny nélkül, újoncnak számít. Mivel 2011-ben elmaradtak a versenyek, ez a szabály rám is érvényes lesz. Ezen kívül folyamatban van a NorthWest 200-ra és a Man-szigeti TT-re való nevezésem is, továbbá nagyon szeretnék ott lenni idén is Makaóban.

Mit lehet tudni a motorodról, illetve sikerült-e már tesztelni vele?

A motorom egy 2014-es BMW S1000RR lesz. Ez a csapatfőnököm – és egyben versenyzőtársam –, Stephen „Hong Kong” Thompson tavalyi versenygépe, amivel nagyszerű eredményeket ért el. Stephen már tesztelt vele idén, akkor remekül muzsikált a gép. Én még nem ülhettem rajta, de március 31-én indulok Írországba, ahol a Kirkistown nevezetű pályán tesztelünk néhány napot, majd húsvétkor elindulok az ottani versenyen is. Ezen kívül egy másik ír pályán, Bischopscourton is lesz lehetőségem ismerkedni a BMW-vel. Ahogy lehetőségeim engedik, szeretnék majd kedvenc pályámon, a Pannóniaringen is motorozni.

Mivel töltötted a holtszezont?

Rengeteg időt töltöttem fizikai felkészüléssel. Napi négy-öt órát edzettem, legfőképp spinning és ökölvívás formájában. A tréningekben sokat segített itthoni egyesületem, a Motomax csapat is. Emellett próbáltam a saját dolgaimat szervezni, legyen szó a versenyzésről, vagy az azon kívüli életemről. Sokat dolgoztam azon, hogy csoportos oktatásokat végezhessek a Pannóniaringen. Erre legfőképp külföldi csoportok jelentkeztek. Felkértek fiatalok segítésére is, amit boldogan elvállaltam. Lackó Mátéval és Kovács Bálinttal tudtam dolgozni az előző hétvégén, ami nagyon jól sikerült. Az MW Performance-nek hála ennek kereteiben egy 600-assal tudtam körözni a Pannóniaringen, a jövőben pedig egy ezres Suzukival folytathatom mindezt.    

Melyik versenyt várod legjobban?

Nyilvánvalóan a Man-szigeti TT a legnagyobb verseny, de ha őszinte akarok lenni, azt kell mondjam, hogy Makaót várom a leginkább. Egyértelműen nyomokat hagyott bennem, hogy Karl Harris tavaly épp előttem veszítette életét a TT-n. Ennek ellenére természetesen mindent megteszek majd, hogy helytálljak minden egyes versenyen, ahol idén elindulok.

Milyen eredményekre számítasz?

A Cookstownon és a NorthWesten is újoncként indulok majd, így ezekről nehéz bármit is mondani, nyilván sokat számít majd az is, hogyan érzem magam a BMW-n. A TT-n megpróbálom megismételni a 2009-es eredményemet, de bármi megtörténhet. A mezőny irgalmatlan erős lesz, a múltkori sajtókonferencián 22-en voltak ott esélyesként. A jelentkezőket idén alaposan megszűrték, a legjobb 100-at válogatták be, de abból csak maximum 72-en indulhatnak majd. A limitidőn is szigorítottak, a legjobbhoz képest 112%-ot kell majd teljesíteni az eddigi 115% helyett. Makaóba ismét nehéz lesz bekerülni, hiszen továbbra is a legjobb 32 versenyzőt hívják meg. Tavaly ehhez kellett nekem egy kis szerencse is, idén szeretnék könnyebben bekerülni.

Említetted, hogy segítesz a fiataloknak, így van rálátásod a jövőre. Mit gondolsz, merre halad a magyar motorsport?

Számomra nagyon nagy öröm, hogy ennyi magyart lehet látni a Superbike világbajnokságra, vagy valamelyik betétfutamára jelentkezők között. A BWM Racing Team Tóth ugye már ott van Tóth Imivel és Rizmayer Gáborral, akik remek versenyzők. Az R2 Motorsportnál lehetőséget kapott Bódis Ricsi és Németh Balázs is a nemzetközi szereplésre. Nagyon remélem, hogy Chrobák Jani valóban ki tud jutni arra a három futamra a Supersport vb-re. Valamint nem szabad megfeledkezni a Talmácsi Racingről a Superstock 600-ban és a Wiccáról az EJC-ben. De vannak még bőven tehetségeink, vegyük például Gyutai Adriánt vagy Sebestyén Pétert. Ami a fiatalokat illeti: most először foglalkozhatok velük. Lackó Máté elképesztően tehetséges, nagyon figyel a technikai részletekre is, ha kell, már a felvezető körben kijön, hogy melegszik a motor, nézzük meg, nehogy baja legyen. Rengeteg fantázia van benne. Kovács Bálinttal sajnos nem tudtam annyit dolgozni, de őt is nagyon tehetségesnek tartom, szép jövő áll előtte. Mindent egybevetve nagyon jó irányba haladunk, ami szívderítő.

Csupa pozitív dolgot hallhattunk Tőled. Kik azok, akik segítettek abban, hogy mindez létrejöhessen?

Nagyon nagy köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki támogat és szurkol nekem. Közülük is kiemelném a főtámogatómat, az eyecam.hu-t, a Shox motoros áruházat, a Superzone-t, egyesületemet, a Motomaxot, a Paddock Hotel és Éttermet, a Pannóniaringet, a Dangerbike-ot, a Star Fitnesst, valamint web adminomat, Viperát. Hálás köszönet még barátaimnak, edzőimnek és tanítványaimnak is! Nélkülük mindez nem lenne lehetséges.   

Bitter Sándorral a nemzetközi szaksajtó is foglalkozik, ide és ide kattintva olvashattok róla egy-egy angol nyelvű írást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: