DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Biaggi egy versenyen sem akar indulni

Max Biaggi újra motorra ült, hogy segítse az Aprilia Superbike- és MotoGP-projektjét. Gyorsan felmerültek a pletykák, hogy a „Kalóz” visszatérhet egy-két futam erejéig az aktív versenyzéshez is...

Max Biaggi négyszeres 250 köbcentis és kétszeres Superbike világbajnokként vonult vissza 2012 végén, s azóta egészen most januárig nem is ült versenymotoron. Néhány hete azonban Portimaóban és Jerezben segítette az Aprilia munkáját – előbbi helyszínen meg is sérült az olasz ex-versenyző válla. A pályafutása során a „Kalóz” becenévre hallgató motoros a worldsbk.com weboldalnak beszélt egy videointerjúban arról, milyen érzés volt újra kigurulnia egy versenypályára:
 
„Nagyon jó móka volt újra felülnöm egy Superbike világbajnoki masinára” – idézi Biaggi szavait a Superbike világbajnokság hivatalos honlapja. „Legutóbb 2012-ben volt erre lehetőségem, ami elég rég volt. Megtiszteltetés számomra, hogy újra a pályán lehetek, és segíthetek a motor fejlesztésében. Amiatt, hogy több mint két évig távol voltam, le kellett kicsit ráznom magamról a rozsdát, és újra fel kellett vennem a ritmust. Ez beletelik egy kis időbe, de nagyon jó érzés. Visszatekintve talán jobb lett volna, ha egyáltalán nem vonulok vissza, de ha elég kört megteszek, szerintem az idők is újra jönni fognak. Mindenesetre ezek a srácok rendkívül gyorsak.”

biaggi



Biaggi az interjú során megerősítette, hogy a Red Devils Roma mellett az Aprilia MotoGP-s projektjében is segédkezik: elsősorban az elektronikával foglalkozik, részben már a 2016-os szabályváltozásokra is koncentrálva. A pilóta arról is véleményt mondott, hogy szerinte a Superbike vb-n idén bevezetésre kerülő új regulák valóban segítenek a Ducatinak, ahogy ezt már sokan mások, például az olaszok vezérigazgatója, Gigi Dall’Igna is elismerte nemrég. Elmondása szerint ezt alátámasztják a Jerezben látottak is – ne feledjük: a spanyolországi gyakorlást valóban Davide Giugliano nyerte egy félelmetesen erős köridővel.

Végezetül természetesen nem kerülhette ki az esetleges visszatérésére vagy szabadkártyás szereplésére vonatkozó kérdést, amire azonban egyértelmű választ adott: „Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de nem tervezek egyetlen szabadkártyás indulást sem idén. Én csak tesztpilóta vagyok, szóval az a célom, hogy a lehető legtöbb kört megtegyem, miközben új alkatrészeket és beállításokat próbálhatok a MotoGP-s és a Superbike világbajnoki motorhoz egyaránt” – mondta Biaggi, hozzátéve, hogy a jövőben így is sűrű program vár rá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: