DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
Élő cikkek

F1-es Monacói Nagydíj, a harmadik edzés eseményei

Az utolsó gyakorlási lehetőség Monte-Carlo utcáin a kvalifikáció előtt. Folytatódik-e Leclerc uralma, hol áll a Mercedes és a Red Bull? Kövessétek élőnket a válaszokért.

Eddig Charles Leclerc uralja hazai nagydíját: a Ferrari monacóija az első és második szabadedzésen is leggyorsabb volt. A Red Bull küszködik az egyenetlen pályán, Verstappen szerint ezt a problémát nem fogják úgy megoldani, mint az imolait, a Mercedes legjobb hétvégéjeként indult a monacói, eddig második erőnek tűnnek, a McLaren pedig látványtalanul ment, de szintén ott lehet a harcban.

Nem sokkal dél előtt felavatták a hétvége első futamgyőztesét: Nyikolaj Colov a Formula-3 első bolgár nyertese. A 17 éves pilóta az Alpine akadémistája és Fernando Alonso védence az A14 menedzsmentcégen keresztül.

Elkezdődött a 60 perc visszaszámlálása, a forgalom korlátozott a pályán. Russell és a két McLaren ment ki először.

Eddig senki nem fejezett be kört, letapogatózás után visszatértek a bokszba – mint Russell, aki arról számolt be, hogy a kormányzás könnyebb balra, viszont nehezebb jobbra. Vibráció viszont most nincs, aminek örül.

Közel tíz perc elteltével kilenc autó járt már a pályán, mért köre azonban csak Magnussennek van, 1:14,6-os eredmény lágyon.

Bottas jobb első felfüggesztése egy korlátérintés után megadta magát, a Stake nem tudott befordulni a Rascasse-ban. Piros zászlóval szünetel az edzés.

A visszajátszás alapján Bottas szokásos helyen, az Uszodánál, a sikánnál koccolta rossz szögben a falat. Utána próbált még irányba állni, de a Stake nem fordult – Hamilton is kénytelen leparkolni a pályán, mert nem tud bekanyarodni a másik autó miatt.

Hamilton 1:14,104-es körrel vezeti az edzést – a Mercedes kapcsán hír, hogy ma már mindketten az új első szárnyat használják, melyet tegnap Russell próbált ki. Az edzés közben már folytatódik a Bottas-incidens után.

Két kisebb incidens: Magnussen és Hamilton a bukótérből jön vissza – a dán szépen fordította vissza a Haast.

Nagy a forgalom a pályán, most mindenki kint van – persze leszámítva Bottast. Az első helyeken folyamatosan változik a sorrend, most Piastri vezet (1:12,8765) Leclerc és Magnussen előtt.

Verstappen csupán a 17. helyen, a hollandnak kerülgetnie kellett a többi autót – Sargeantnak integetett is párat bosszúságában.

Végül csak összejött egy tiszta kör a vb-éllovasnak, ezzel feljött a második helyre. Leclerc azonban Piastrinál is gyorsabb, 1:12,521-gyel.

Piastri is elmért egy kanyart, a Sainte Devote-ban ment ki a bukótérbe, jó fél percig sárgáztak miatta.

30 perc elteltével a mezőny első fele – Hamilton és Perez sem látszik, csupán 16-17. helyen állnak:

Leclerc már 1:12,092-nél tart, Verstappen négy, majd következő próbálkozással három tizeddel maradt el tőle. Aztán jött Sainz, ő csak két tizeddel lassabb a csapattársnál, feljön a második helyre.

Hamilton is megérkezhetett volna közéjük, de a brit egy nagyot ugrott az Uszodánál a kerékvetőn. Addig a pontig Leclerc szintjét hozta, így csupán kilencedik helyre javít.

Leclerc 1:11,977-re javított, aztán friss lágyon Russell, majd Alonso ugrott fel a második helyre. A spanyol mindössze 0,110 másodpercre a Ferraritól.

Sainz lemásolja Leclerc iménti körét, csupán két ezredmásodperc a különbség. De a monacói is megkapta az újabb lágyat, és nagy körön van: a második szektorban fél másodperccel, a végén hat tizeddel vezet, 1:11,369-es kört fejezett be!

Mindenki javít, de Leclerc-t senki sem tudja megközelíteni. A negyedik Verstappen hátránya már hét tized feletti…

Sainz sem tud közelebb kerülni, legutóbbi körében nyolc tizeddel elmaradt. Hamilton a harmadik helyre lép fel, Norris pedig az ötödikre – a McLaren ott van az élcsoportban, de a mai edzésen sem túl látványosak. A britet Russell-lel együtt vizsgálni is fogják egy incidens miatt.

A visszajátszás alapján ebben az esetben Russell volt a hunyó: az alagútból kijövet húzódott befelé, Norris csak centikkel kerülte el. Jött is az „idióták” felkiáltás a rádióban a McLarennél.

Verstappennek sikerült eddig a legközelebb kerülnie Leclerc-hez – de ez is csak 0,589 másodperc. A holland így az új második, Sainz és Norris előtt.

A Red Bullhoz képest egy tizeden belül van a másik Ferrari, egy McLaren, egy RB és egy Mercedes, majd újabb tizeden belül négy versenyző.

Az utolsó percekben is jönnek javítások, a két Mercedes a top 5-ben, Hamilton a harmadik helyen, Verstappen pedig lila első szektorral 0,197-re megközelíti Leclerc-t – mindezt 11 körös lágy abroncson.

Leintették a harmadik edzést. Leclerc korábbi körét nem sikerült megjavítani, Verstappen és Hamilton azonban jelentősen faragott abból az óriási hátrányból. Egy-két tizeden belül hat csapat versenyzői állnak, ez szoros időmérőt vetít előre.

A harmadik szabadedzés végeredménye: