DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Élő cikkek

Ez volt az F1-es Holland Nagydíj második edzése

Máris folytatódik a nyári szünetet követő első versenyhétvége Zandvoortban, Verstappen hazai versenyén: kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntünk ismét mindenkit, rövidesen jön az F1-es Holland Nagydíj második szabadedzése Zandvoortból: tartsatok velünk a következő bő egy órában is!

Aligha esik bárki hanyatt a meglepetéstől, ha eláruljuk: Max Verstappen volt a leggyorsabb a kora délutáni FP1-en. Fernando Alonso és Lewis Hamilton követte a sorban - itt olvasható el, mi történt néhány órával ezelőtt.

40 százalék az esély az esőre. Ne feledjük, előzetesen arról szóltak az előrejelzések, hogy bármelyik nap érkezhet csapadék a hétvégén.

Elindult a 60 perces edzés. Többek között a pályán már Lance Stroll is, aki szinte a komplett FP1-et kénytelen volt kihagyni motorgondok miatt.

"Az adatok szerint rendben van az autó" - üzenik is épp az Aston Martin kanadaijának.

A pályán Sainz is: őt pedig azért kell kiemelni, mert az első edzésen Robert Svarcman ült az autójában, szóval a spanyolnak pláne szüksége van a körökre.

"Atyavilág, *****, hihetetlen!" - így reagált Verstappen arra, hogy az utolsó szektorban elég csúnyán feltartotta Hülkenberg - jegyezték is az esetet a stewardok.

Az élen közben Perez 1:12,644-es idővel, megelőzve a Mercedeseket. Egyelőre a közepes és kemény keverékű gumik akcióban.

Piros zászló! Piastri és Ricciardo a falban a döntött 3-as kanyarban! Mi történt itt?!

A visszajátszásból látszik, hogy Piastri alatt elúszott a McLaren hátulja, majd utána ettől teljesen külön Ricciardo orral állt bele a falba, vélhetően megzavarta az ausztrál autója.

Piastri autója már a szalagkorlát túloldalán, Ricciardóét is most emelik át, szóval rövidesen folytatódhat az edzés.

Addig gyorsan fussuk át a sorrendet: már Verstappen vezet Perez, Hamilton és Russell előtt. A Ferrarik csak a 15-17. helyeken.

Folytatódik a szabadedzés, többen máris jönnek ki. 37 perce maradt a csapatoknak dolgozni.

Visszajátszásból hallhattuk, hogy Ricciardo a kezére panaszkodott még az iménti balesetnél, megránthatta a kormány a becsapódásnál.

Néhányan már feltették a lágy abroncsokat, közülük Perez az élen, de Albon is egyetlen ezredre (!) tőle a Williamsszel - de mire ezt leírtuk, már a csapattárs Sargeant az élen!

Záporoznak most a gyorskörök a lágy gumis versenyzőktől: megfordult az élen Stroll, Gasly, Hamilton és Norris is az utóbbi egy-két percben. A mclarenes 1:11,330-as körrel vezet.

Norrist Verstappen sem tudta megelőzni, második helyen a vb-éllovas, miután az első szektorban belerontott a körébe.

Albon a harmadik helyre javít, egyelőre nagyon jól megy a Williams Zandvoortban.

A Ferrarik közül Sainz 13., Leclerc 20., de utóbbi még adós a lágy gumis körrel, egyedüliként a mezőnyből a két balesetezőt leszámítva.

Sainz hibázott egy kisebbet a 12-es kanyarban, megnézte magának a sóderágyat is.

Mutatunk egy állást 20 perccel a vége előtt:

Az időmérős próbálkozásoknak vélhetően vége, az utolsó 15-20 percben a versenytempó és a hosszabb etapok csiszolása lesz a fókuszban a csapatoknál.

Érdekes adat: az első szektorban Norris, a másodikban Verstappen, a harmadikban viszont Leclerc a leggyorsabb - előbbi kettő az első két helyet foglalja el az eredménylistán, a monacói ferraris viszont csak a tizenegyedik.

Az első tízben nyolc különböző csapat versenyzői, csak a Haas és a Ferrari nem fért be a mezőny első felébe.

Sainz ismét a sóderágyban, ezúttal a célegyenesre ráfordítóban szélesítette ki a pályát.

Közben pedig lepörögtek az utolsó percek, vége a második szabadedzésnek: Norris zárt a leggyorsabbként Verstappen és Albon előtt - a hazai vb-éllovast leszámítva azért van ebben váratlan!

Itt a végeredmény - az első 16 szűk nyolc tizedmásodpercen belül, szoros pénteken vagyunk túl!

Ezzel köszönjük is a figyelmet, folytatás szombaton 11:30-tól a harmadik edzéssel!