DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Élő cikkek

A harmadik edzés történései Dzsiddában

A péntek éjszakai hosszas tanácskozás után folytatódhat a Szaúd-arábiai Nagydíj. Folytatódik a Ferrari nagy formája is? Kövessétek szöveges-képes élő közvetítésünkkel.

15 órakor kezdődik a versenyhétvége utolsó szabadedzése. Ez egyben magában foglalja a legfontosabb hírt: lesz Formula-1-es nagydíj Dzsiddában, ahol pénteken az első szabadedzéssel egyidőben rakétatámadás ért egy olajfinomítót. Az F1 a ma délelőtti órákban adta ki közleményét, megerősítve az éjszakai négyórás megbeszélés már ismert eredményét.

„A Formula-1 és az FIA megerősítheti, hogy a csapatokkal és versenyzőkkel folytatott megbeszéléseket követően a 2022-es FIA Formula-1 Szaúd-arábiai Nagydíj a tervezett időpontban megrendezésre kerül. A pénteken Dzsiddában történt, széles körben ismertetett incidenst követően minden érintett fél, a szaúdi kormányhatóságok és a biztonsági ügynökségek széles körű megbeszéléseket folytattak, amelyek teljes körű és részletes biztosítékokat adtak arra vonatkozóan, hogy a rendezvény biztonságban van” – áll az említett közleményben.

A pénteki két szabadedzést egyaránt a bahreini nyertes, Charles Leclerc húzta be, mindkétszer egy héttel ezelőtti ellenfele, Max Verstappen előtt.

Nemrég ért véget a biztonsági autós fázisok miatt elnyúlt Formula-2-es sprintfutam, ahol Dennis Hauger egészen elképesztő módon, safety car alatt, a bokszutcán áthajtva bukta el a győzelmet – itt olvasható róla rövid beszámolónk.

Elkezdődött a szabadedzés, elsőként Kevin Magnussen és a két Alfa Romeo hajtott ki a pályára.

Mick Schumacher próbarajttal kísérletezett a bokszutcából kijövet, de kétszer is visszafulladt, ezért végül csak gurulva indult el.

A két Ferrari teljesíti az első gyorsköröket, Leclerc 1:31,052-t, aminél Sainz 41 ezreddel gyorsabb.

A Scuderia lágy abroncson teljesítette ezeket a köröket, de a csapatra még vár versenyszimuláció, mivel ez mindkét versenyző esetében kimaradt tegnap.

A Ferrarik tovább gyorsultak, Leclerc most 1:30,139-cel vezet. Mögötte Sainz, továbbá Bottas, Norris és Latifi rendelkezik még mért időeredménnyel.

Nagy a forgalom a pályán, mivel 17 autó van egyszerre kint. Az edzés harmadánál egyetlen autó nem hagyta még el a bokszutcát, Max Verstappen Red Bullja.

A köridővel rendelkező versenyzők közt Hamilton az utolsó, 17. helyen: a 17-es kanyarban túlfutott, ezért elengedte azt a körét.

Akcióban a Red Bullok: Perez elválasztja a két Ferrarit, 0,152 másodpercre Leclerc-től, Verstappen pedig első mért körén.

Verstappen egyelőre csak a hatodik lágy gumin, három tizeddel elmaradva – Gasly ugrott fel a második helyre az AlphaTaurival, és testvérautója is jól megy, Tsunoda az ötödik pozícióban.

Az Alpine-t az egyenesekre hegyezték ki: Alonso az első szektorban leggyorsabb volt, de a kanyarokban hibázott, így összesítésben csak hetedik.

Az erős harmadik helyen álló Gasly beteges hangot kiadó AlphaTaurija leállt a bokszutca végén: a versenyző maga kezdte el visszatolni az autót, majd beszállt segíteni egy sportbíró.

A francia a féltengelyt említette a csapatnak, amely azt a választ adta, állítsa le az autót. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a bokszutcában állt le a versenygép.

Az Alfa Romeo újra megvillan: Bottas a második helyre ugrott fel, csupán 0,262 másodperccel lassabb Verstappennél.

A két Mercedes a 9. és 11. pozícióban: az előrébb álló Hamilton lemaradása is 1,057 másodpercet tesz ki Verstappenhez képest.

A mezőny közel fele friss lágy abroncson gurult ki a pályára, így jelentősen változhat még a jelenleg sorrend (Verstappen, Bottas, Leclerc és Gasly az első négy helyen). A holland teljesített is egy lila középső szektort, de belehibázott a körbe.

Verstappen megúszta a találkozást a fallal, de Alex Albon nem, a Williams nekiütközött a pályahatárnak.

Jönnek a javulások: Perez a második helyre ugrott, Leclerc lila első szektort teljesített.

Leclerc 111 ezreddel elmaradva a harmadik helyre lépett vissza, Magnussen a hatodik pozícióig kapaszkodott fel. Verstappen iménti hibájáról egy látványos pillanatkép:

Pompás első és erős második szektor után Leclerc 33 ezredet ad Verstappennek, és az első helyre ugrik a leintés után!

A Ferrari előnye 3 tized volt az első szektorban, az utolsó azonban egyértelműen a Red Bull felségterülete. Ferrari–Red Bull–Red Bull–Ferrari az első négy helyen.

A harmadik szabadedzés teljes eredménye:

A kockás zászló után csaknem a komplett mezőny rajtpróbát végez a célegyenesben – kivéve néhány autót, köztük Hamiltont, aki inkább visszatért a garázsba és gyorsan kiszállt.