DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Élő cikkek

Ez volt az első mexikói edzés

Tartsatok velünk a Mexikói Nagydíj első szabadedzésén! Ismét esti F1-nézésre készülhetünk a hétvégén, hiszen egy év kényszerpihenő után a közép-amerikai országba is visszatért a száguldó cirkusz.

Sok szeretettel köszöntünk mindenkit egy újabb esti F1-en. A Mexikói Nagydíj, akárcsak az Egyesült Államok, 2019-ben szerepelt a naptárban legutóbb, miután a koronavírus tavaly átírta a terveket. A paddock népe, akárcsak két hete, ezúttal is azt hangsúlyozza, mennyire jó visszatérni ide.

A hétvége egyik legfőbb beszédtémája természetesen továbbra is a világbajnoki csata. Max Verstappen úgy érkezett ide, hogy az USA Nagydíjon aratott győzelmével 12 pontra növelte az előnyét Lewis Hamilton előtt. Elvileg Red Bull-pályán vagyunk, gyakorlatilag ki tudja ebben az évben...

A Red Bullnak van egy hazai pályán szereplő pilótája is Sergio Perez személyében, és jó kérdés, az eszére vagy a szívére kell-e hallgatnia a mexikóinak, ha a győzelem közelébe kerül.

Kellemes idő van, 17 fok a levegő, 37 az aszfalt hőmérséklete. Az időjárási körülmények mellett a magaslat is szerepet játszhat a hétvégén.

Indul az első edzés, néhány autó máris a pályán, rengeteg Red Bull-rajongó előtt.

Látszik, hogy nem járt itt egy ideje a mezőny, az autók szinte eltűnnek a porban. Már több, mint a mezőny fele a pályán.

Egy kis keresős játék: hol a helyi hős?

Az első körök után egyelőre Bottas az élen, 1:21.327-tel. Mögötte Hamilton, Alonso és a McLarenek.

Verstappen is befejezett egy kört, elsőre majdnem másfél másodperccel marad le. 

Perez egy pillanatra az élre ugrott, de Bottas szépen visszavette az első helyet. A két Red Bull azonban egyelőre a kemény keverékeken köröz.

Leclerc a falnak koccant, de már megy is tovább. Pillanatokkal ezelőtt a pályán kívül is nézelődött.

Hát itt mi történt? (Ugyanaz, mint Leclerc-rel.)

Perez közben továbbra is Mercedes-szendvicsben. Az élen Bottas, Verstappen egyelőre a 13. helyen áll, de még nagyon az elején vagyunk.

Meglepetés: a kisbika, Gasly jött, látott, és a lágyakkal az élre állt.

Hamilton nekifutott egy gyorskörnek, de fűnyírás lett belőle. Ráadásul nem is a megfelelő módon tért vissza a pályára, nem kerülte meg a bóját. Verstappen közben a harmadik helyre lépett előre.

Az FIA gyorsan emlékeztet is minket a pályahatárokra.

Verstappen még előrébb tört, de Hamilton gyorsan elragadta tőle a vezetést. A gumikülönbség viszont továbbra is ott van.

Komoly szerelés a Ferrari és a Red Bull bokszában is: Leclerc és Perez autóján is ügyködnek a szerelők a fallal való találkozásuk után. 

Verstappen nem hagyja magát: még mindig a kemény gumikon Hamilton elé repül. A pálya folyamatosan tisztul, így az idők is egyre jobbak.

De ahogy ezt kimondtuk, Hamilton máris fordít. Egy újabb parázs csata előkészítése?

Dicsérjük meg a hollandot: mindössze 129 ezred a lemaradása úgy, hogy kettővel keményebb (és ezáltal elméletileg lassabb) keveréken próbálkozik az edzés eleje óta.

Ez a hétvége sem múlik el motorbüntetés nélkül, ezúttal Stroll és Tsunoda a szerencsés.

Közben elértük a féltávot. A Hamilton-Verstappen párbaj már zajlik. A kisbikáknak ez jó hétvégéjük lehet, Gasly és Tsunoda is előkelő helyen. A McLaren szolidan kezdett, a Ferrarikat pedig várjuk meg, mert egyelőre egyéb problémákkal küzdenek.

Érdekes háttérinformációt kapunk közben Ricciardóról: sorozatban 33 futamot fejezett már be, ezzel pedig ő a legjobb jelenleg.

Érdemes volt várni a Ferrarira: Leclerc ugyan még mindig a bokszban, de Sainz a két Mercedes között a második helyen!

Most már Verstappen is a piros oldalfalú Pirellikre váltott, és a Mercedesek elé be is fészkeli magát az élre. 1:18.464 az ideje, majdnem négy tizedet az Bottasnak.

Perez is a pályán, óriási ováció közepette. Hagyja-e vajon nyerni a Red Bull, ha a helyzet úgy hozza?

Jajaj, Perez jó körön volt, de a testvércsapatban Tsunoda feltartotta...

És Leclerc is a pályán! Összekalapálták a Ferrarit. Sainz 5., vajon a monacói mire lesz képes?

1-2-3, Bottas az élen! 123 ezreddel.

Még csak péntek van, de az FIA már vizsgálódhat. Ezúttal Raikkönen volt az, aki nem a megfelelő útvonalon tért vissza a pályára.

Helyzetjelentés Leclerc-ről: még nem erőlteti egyelőre, de Stroll-lal már meggyűlt a baja, miután a kanadai nem volt épp úriember, mikor utolérte őt.

Az élen állók egyelőre a bokszban. Amikor a két Mercedes a pályán volt, gyorsan lejátszottak egymással egy meccset az idők tekintetében. Hamilton megelőzte Bottast, de csak addig, amíg a finn be nem fejezte a saját körét.

Az utolsó tíz percen belül járunk időközben. Repül az idő! Bottas, Hamilton, Verstappen, Gasly, Perez, Sainz, Leclerc, Ocon, Vettel, Tsunoda az első tíz. Érdekes tendencia ez a konstruktőri harmadik hely szempontjából is.

Újra mindenki a pályán, a leggyorsabb körökre azonban ne most számítsunk.

Leclerc valószínűleg a szívbajt hozta a Ferrarira. Miután az edzés nagy része az autó javításával telt, megint közel csúszott a falhoz. 

Közben érdekes technikai probléma támadt a közvetítésben: egy füstjelző kitartóan próbálja felvenni a versenyt a versenyautók hangjával...

Véget ért az első edzés, kettős Mercedes-vezetéssel. Hamilton nem lehet nyugodt, ugyanis jelenése lesz a versenyfelügyelőknél.

Köszönjük a figyelmet! Jöhet némi pihenő, aztán jövünk vissza a második edzéssel. tartsatok akkor is velünk!