DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Élő cikkek

Orosz Nagydíj, első szabadedzés

Az Európában megszokottaknál korábbi kezdési időpontokkal jön a szezon 15. fordulója Szocsiban. Kövessétek velünk az első 60 perces tréning történéseit!

Az eltérő időzóna miatt az Orosz Nagydíjon már 10:30-kor elkezdődik az első szabadedzés – a második edzés, az időmérő és futam 14 órakor rajtol.

Ha olvasóink feltévedtek a Formula-1 hivatalos oldalára, kiszúrhatták, hogy az Orosz Nagydíj mellett a többi versenytől eltérően nem szerepel a nemzeti zászló. Ennek oka az Oroszországgal szembeni doppingszankció, amelynek értelmében Nyikita Mazepin sem használhatja az orosz zászlót, nemzetisége pedig a hivatalos dokumentumokban Orosz Automobil Szövetség lett.

Ha már Mazepin, az orosz ezzel a különleges festésű sisakkal versenyez Szocsiban. A balhés előéletű pilóta feltűnően átment jófiúba Oroszországban: a Haas sajtóeseményén ajándékcsomagokat osztogatott az újságíróknak, köztük a Formula.hu helyszíni tudósítójának, Mészáros Sándornak, valamint egy gyermekalapítvány mögé is beállt: a beérkező adományt meg fogja duplázni.

Elkezdődött a szabadedzés, az első két percben 20-ból 18-an már pályára gurultak.

Jelenleg a pálya 28, az aszfalt 19 Celsius-fokos Szocsiban. Az időjárás-előrejelzés péntekre ígérte a legjobb időt, ma száraz pálya várható, de szombaton szinte biztos, vasárnap is valószínű az eső.

Az első futott körök alapján Hamilton vezet (1:38,373) Perez és Leclerc előtt.

Bottas 1,2 másodpercet csíp le a csapattárs köréből, de még bőven látunk javulást a mai edzésen. (Ahogy leírtuk, Leclerc javít is további 4 tizedet, ő rögtön lágy abroncsot tett fel kemény helyett.)

Az említett Valtteri Bottas (akinek nincsen melege) az Orosz Nagydíj nagy specialistája: az elmúlt négy évben kétszer győzött (beleértve első F1-es sikerét 2017-ben) és kétszer lett második. Igaz, Lewis Hamilton nála sikeresebb a pályán, ő hét év alatt négyszer nyert Szocsiban.

Ismét a finn elöl, 1:36,412 Bottas körideje, mögötte Hamilton, Leclerc és Vettel.

A Mercedesre felkerült a lágy abroncs, a finn 1:34,427-re csökkentette a legjobb köridőt. A második helyen Verstappen szintén lágyon, ő csak 15 perc után jött ki a bokszból.

Lágyul a mezőny, most Hamilton kapaszkodott fel a második, Leclerc a harmadik helyre.

Röviddel féltáv után így áll a szabadedzés – a két Mercedes vezeti a sort:

Rövid időre virtuális biztonsági autó a pályán: egy sportbíró törmelékélt sprintelt be és vissza – egészen meggyőző tempóval.

A harmadik helyen Leclerc áll, aki biztosan a mezőny végéről rajtol. Az FIA most erősítette meg a rajtbüntetéssel járó motorcserét.

Az edzés utolsó szakaszára a két Mercedes visszatért a közepes gumihoz, Verstappenre viszont friss lágy került. Ezzel a holland a harmadik helyre zárkózott fel, csupán 16 ezredre Hamilton mögé.

A pálya második szektorában Verstappen volt a leggyorsabb ezen a körön.

Az edzés véghajrájában jelentős a forgalom. A legtöbb megtett kört Tsunoda teljesítette 25-tel, de 24 körnél jár Bottas, Gasly, Sainz és Ocon is. A holnapra várt eső miatt fontos az adatszerzés.

Egy óra leteltével véget ért a szabadedzés, Valtteri Bottas elsőségével. Az eredmény:

Az utolsó utáni pillanatra maradt egy nagyon furcsa incidens. Norris a levezető körön, már a bokszutca-bevezetőn, nagyon alacsony tempónál forgatta meg 90 fokban a McLarent, a szárny jobb szélét kicsit megcsípve: technikai problémának tűnt az eset.