DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Élő cikkek

Így zajlott a Stájer Nagydíj második edzése

A Red Bull fölényével kezdődött az idei első ausztriai F1-es hétvége, de vajon az energiaitalosok lendülete délután is kitart, vagy a Mercedes összeszedi magát? Derítsd ki velünk, 15 órától kezdődik a délutáni gyakorlás!

Üdvözöljük olvasóinkat a Stájer Nagydíj pénteki napján! A mezőny egy 60 perces felkészülést már kipipált, 15 órakor jön a második. Tarts velünk!

Aki az FP1-ről lemaradt, az most három és fél perc alatt felzárkózhat ennek az összefoglalónak köszönhetően. A videó átkattintás után indul el.

Jelentős méretű szürke felhőzet érkezett a pálya területe felé, így az előrejelzések szerint 80% a valószínűsége az esőnek a szabadedzés ideje alatt. Némi extra izgalom.

Miközben a bokszutca végi lámpa zöldre vált, Gasly autója még darabokban. Az AlphaTauri hátsó traktusát szerelték a mérnökök, így valószínűleg a sebességváltóval vagy az erőforrással van valami gondja.

A kamerákon felfedezhető néhány esőcsepp, de a nedves pályától még messze vagyunk. Gaslyn és Bottason kívül már mindenki a pályán, kivétel nélkül száraz pályás gumikkal.

Íme a magyarázat az AlphaTauri szerelésére: a Honda valami problémát talált Gasly erőforrásában. Az ellenőrzés időbe fog telni, így a pilóta kihagyja a második szabadedzést.

Sainznak volt egy meredek pillanata, a négyes kanyar kijáratán megcsípte a sóderágyat, így pörögve esett le az aszfaltról. Az autónak nincs baja, de a gumikat lekockázta. Közben némileg nőtt az eső intenzitása.

A mezőny többsége visszatért a bokszba, így nézzük a jelenlegi állást. Ezekben a másodpercekben javított nagyot az Aston Martin, előbb Stroll vette át a vezetést, majd Vettel nála is jobb kört futott. Verstappent taszították le az élről. A jelenlegi mérce 1:05,934.

Eddig uralkodtak az Astonok, Hamilton 1:05,796-ra javította a leggyorsabb kört.

A köridők alapján javul a pálya állapota, Ocon hat ezredmásodpercet adott Hamilton utóbbi idejének. Közben Latifi megpördült, de megúszta. A gumiknak viszont annyi.

Mazepin sem úszta meg, ugyanott és szinte ugyanúgy dobta el, mint korábban Sainz. A sóderágyakkal sokaknak meggyűlik ma a baja.

Eddig Latifi hibája volt a leglátványosabb, a kanadai oldalazva szánkázott keresztül a gyepen.

E4uy5KvWYAMZmX3

Nem győzzük lekövetni az élen zajló változásokat. Hamilton rövid ideig újra vezetett, de az utolsó kanyarban elhagyta a pályát, így elvették a körét. Most épp Verstappené a leggyorsabb kör 1:05,412-vel, mögötte sorrendben Ricciardo, Ocon és Hamilton is három-négy tizedmásodperces hátránnyal.

Ez több, mint érdekes: Bottas megpördült a bokszutcában! A finn kerékcsere után "rajtolt el", de túl nagy gázt adott, így az autó hátulja kitört. A finn szinte teljesen menetiránnyal szembe fordult, de óriási szerencséjére senkit és semmit nem sodort el.

Az esőfelhők nem közelednek a pályához, és a sorrend sem igazán változott az utóbbi percekben. A többség most a hosszú etapokat gyakorolja.

A mai edzés alapján a középmezőnyből az Alpine emelkedik ki, ami Oconnal a harmadik, Alonsóval az ötödik helyen tanyázik. Mindketten fél másodpercen belül vannak Verstappen legjobb idejéhez képest. Meglepően gyenge körrel rendelkezik Bottas, aki a 12. helyen áll jelenleg. Őt a két Ferrari fogja közre a nem túl bizalomgerjesztő 11. és 13. helyen.

Elnézést kérünk, hogy ennél átláthatóbb módon nem közöljük a sorrendet, de az F1 hivatalos időmérője az egész edzés alatt vacakolt, így mi is a szokásosnál kevesebb információval rendelkezünk.

Eközben leng a kockás zászló, vége a második szabadedzésnek. Verstappen 1:05,412-es köre érintetlen maradt, a holland eddig 2/2-es mérleggel vezet. Perceken belül érkezünk az edzés összefoglalójával, köszönjük a figyelmet!