Steward
Strommer Benjamin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. január 17. vasárnap
Élő cikkek

Ez volt a hihetetlen Török Nagydíj

Kaotikus kezdés után kaotikus folytatás az isztambuli F1-es futamon, ahol már a rajt előtt fél órával balesetek történtek a pályán. Giovinazzi gumifalnak, Russell a bokszutca falának ütközött. Kövessétek velünk a versenyt!

Üdvözöljük olvasóinkat a Török Nagydíj közvetítéséről! Rögtön kezdjük a lényeggel: a pálya környékén ma is csöpög az eső, ami rögtön két balesetet eredményezett. Giovinazzi a rajtrácsra kivezető körén csúszott ki a pályáról, Russell pedig a boksz bejáratát mérte el. Mi lesz így a futamon? Kezdés 20 perc múlva!

A két említett pilóta közül Russell járt rosszabbul, helyszíni beszámolók szerint az első szárnya mellett a felfüggesztése is megsérült, így várhatóan a bokszból fog rajtolni - ahogy csapattársa, Latifi is. Úgy tűnik, Giovinazzi egy orrkúpcserével megússza.

Em2vM4LW8AcG8sy

Gasly futama sem indul zökkenőmentesen, a francia autójában az Alpha Tauri erőforrást cserélt, ami automatikus hátrasorolást jelent. Van még valami?

Ezek nem éppen ideális körülmények. Csöpög az eső, a tapadási viszonyok egy jégpályáéval vetekednek.

Tíz perc múlva rajt, de a mezőny előtte még véget vet a rasszizmusnak.

A felvezető kör már zajlik. A többség extrém esőgumit használ.

A két Williams átmeneti gumikon várja a rajtot a bokszutca végén. Pillanatokon belül elalszanak a lámpák.

Rajt!

Káosz az egyes kanyarban! Stroll, Perez, Hamilton az első három.

Hamilton egyre hátrébb csúszik! Vettel, Verstappen és Albon is elment mellette. A Racing Pointok elhúznak az elején.

A rajt legnagyobb vesztese Ocon és Bottas volt, mindketten eldobták az egyes kanyarban. A Racing Pointok simán eljöttek, stabilan vezetnek. Mögöttük Vettel, Verstappen, Albon, Hamilton, Ricciardo, Raikkönen, Sainz, Magnussen az első tíz. Nagyon vizes a pálya, a pilóták raliversenyzőként tekergetik a kormányt.

Óriási a csata Vettel és Verstappen között a harmadik helyért. A holland keményen ostromol, a német stabilan tartja a pozícióját. Eközben Leclerc csak a 14. a másik Ferrariban.

Az első pár kör után csillapodtak a kedélyek a pályán, egyértelműen a pályán maradás a pilóták elsődleges célja. ELőzni egyébként is borzasztóan nehéz lenne, hiszen az ideális íven kívül még alacsonyabb a tapadás.

Közben Leclerc a mezőny hátsó feléből kijött egy szett intermediate gumikért, ahogy Bottas is kapott belőle. Aki kevesebbet veszíthet, az most kockáztat.

Vettel és Hamilton is kijött, zajlik a stratégiai háború. Ki jön ki ebből jobban?

A kiállások után Stroll és Perez továbbra is vezet, mögéjük Verstappen zárkózott fel. Vettel és Hamilton óriásit csatázik a negyedik-ötödik helyen, miközben Giovinazzi lelassul és félreáll.

Virtuális biztonsági autóval oldják meg a helyzetet.

VSC Vége! Hamilton Vettelt támadta, de túlcsúszott az aszfalton, így Albon is elment mellette. A brit a fékjeire panaszkodik.

DRÁMA! Verstappen túltolta Perez mögött, az autó nem bírta a tempót, és megpörgött. Falnak nem ütközött, de ledarálta a gumijait. Egy bokszkiállás után a hatodikra csúszott vissza.

Itt a hiba.

Em2-ft5XMAAf78Q

Albon óriásit megy a másik Red Bullban, egy másodpercen belül van Perezhez képest.

Érdemes pár szót ejteni Russellről, aki a bokszutcából átmenetiken rajtolva még nem járt bokszban, és 1,1 másodpercre van az egy pontot érő tizedik helytől.

Egyes kanyarok egyre hívogatóbbak egy szett száraz pályás gumikra, de a pálya összállapota ezt még nem engedi meg. A csere tehát még korai, miközben az élmenők egyre  nagyobb kopásra panaszkodnak intereken.

Az első tíz jelenleg: Stroll, Perez, Albon, Vettel, Hamilton, Ricciardo, Sainz, Verstappen, Leclerc, Norris. Közülük tíz másodpercen belül az első öt.

Albon hibázott! Elúszott a Red Bull hátulja, így visszaesett a negyedik helyre. Mivel Vettel kiállt a bokszba, Hamilton már a harmadik.

Magnussen a bokszutca kijárata mellett parkolt le, rosszul rakhatták fel az egyik kerekét.

Strollt kihozták az élről új szettért, Hamilton pedig kihasználta Perez hibáját, és feljött az élre!

Stroll óriásit bukott néhány kör alatt, mindkét Ferrari elé tudott kerülni. Jelenleg a hatodik, így elúszni látszanak a győzelmi esélyei.

A két Mercedes két külön ligában autózik. Míg Hamilton a győzelemért megy, Bottas esik-kel a pályá, és már sokadik alkalommal pördül meg. Jelenleg a 13.

Stroll szétesett, egyre hátrébb csúszik. Jelenleg a nyolcadik.

Egészen hihetetlen a futam, de lehet ezt még fokozni? A jelek szerint igen, pár perc múlva néhány esőfelhő érkezhet a pálya fölé.

Verstappen győzelmi esélyei is elúszni látszanak. A hollandot Leclerc erőből megelőzte, ezért rögtön a bokszba hajtott egy szett friss átmenetiért.

Latifi és Grosjean a mezőny végén koccant egymásnak, ami után Latifi kiállt a versenyből.

Em3HwpHXIAICVsF

Öt körrel a vége előtt hihetetlen, de Hamilton a semmiből 22 másodperccel vezeti a futamot. Perez a második, Leclerc a harmadik.

Komoly esőt jósolnak az utolsó körre...

Akkora előnyt autózott ki Hamilton Perez előtt, hogy felmerült egy kiállás lehetősége, de Hamilton inkább pályán maradt.

Leng a kockás zászló, Lewis Hamilton megnyeri a Török Nagydíjat, és behúzza hetedik világbajnoki címét. Elképesztő, fél perces előnnyel nyert. Eközben Leclerc és Perez csatázott a második helyért, de mindketten hibáztak, így Vettel lett a második, Perez a harmadik. ÓRIÁSI!

Mekkora dobogó lett ez. Hamilton örömkönnyei, Vettel és Perez dobogója... hihetetlen.

Köszönjük a figyelmet, most kérünk pár percet, míg összeszedjük magunkat. Kellemes délutánt!

Olvastad már?