DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
11:14

Káosz az egyes kanyarban! Stroll, Perez, Hamilton az első három.

Köszönjük a figyelmet, most kérünk pár percet, míg összeszedjük magunkat. Kellemes délutánt!

Mekkora dobogó lett ez. Hamilton örömkönnyei, Vettel és Perez dobogója... hihetetlen.

Leng a kockás zászló, Lewis Hamilton megnyeri a Török Nagydíjat, és behúzza hetedik világbajnoki címét. Elképesztő, fél perces előnnyel nyert. Eközben Leclerc és Perez csatázott a második helyért, de mindketten hibáztak, így Vettel lett a második, Perez a harmadik. ÓRIÁSI!

Akkora előnyt autózott ki Hamilton Perez előtt, hogy felmerült egy kiállás lehetősége, de Hamilton inkább pályán maradt.

Komoly esőt jósolnak az utolsó körre...

Öt körrel a vége előtt hihetetlen, de Hamilton a semmiből 22 másodperccel vezeti a futamot. Perez a második, Leclerc a harmadik.

Latifi és Grosjean a mezőny végén koccant egymásnak, ami után Latifi kiállt a versenyből.

Em3HwpHXIAICVsF

Verstappen győzelmi esélyei is elúszni látszanak. A hollandot Leclerc erőből megelőzte, ezért rögtön a bokszba hajtott egy szett friss átmenetiért.

Egészen hihetetlen a futam, de lehet ezt még fokozni? A jelek szerint igen, pár perc múlva néhány esőfelhő érkezhet a pálya fölé.

Stroll szétesett, egyre hátrébb csúszik. Jelenleg a nyolcadik.

A két Mercedes két külön ligában autózik. Míg Hamilton a győzelemért megy, Bottas esik-kel a pályá, és már sokadik alkalommal pördül meg. Jelenleg a 13.

Stroll óriásit bukott néhány kör alatt, mindkét Ferrari elé tudott kerülni. Jelenleg a hatodik, így elúszni látszanak a győzelmi esélyei.

Strollt kihozták az élről új szettért, Hamilton pedig kihasználta Perez hibáját, és feljött az élre!

Magnussen a bokszutca kijárata mellett parkolt le, rosszul rakhatták fel az egyik kerekét.

Albon hibázott! Elúszott a Red Bull hátulja, így visszaesett a negyedik helyre. Mivel Vettel kiállt a bokszba, Hamilton már a harmadik.

Az első tíz jelenleg: Stroll, Perez, Albon, Vettel, Hamilton, Ricciardo, Sainz, Verstappen, Leclerc, Norris. Közülük tíz másodpercen belül az első öt.

Egyes kanyarok egyre hívogatóbbak egy szett száraz pályás gumikra, de a pálya összállapota ezt még nem engedi meg. A csere tehát még korai, miközben az élmenők egyre  nagyobb kopásra panaszkodnak intereken.

Érdemes pár szót ejteni Russellről, aki a bokszutcából átmenetiken rajtolva még nem járt bokszban, és 1,1 másodpercre van az egy pontot érő tizedik helytől.

Albon óriásit megy a másik Red Bullban, egy másodpercen belül van Perezhez képest.

Itt a hiba.

Em2-ft5XMAAf78Q

DRÁMA! Verstappen túltolta Perez mögött, az autó nem bírta a tempót, és megpörgött. Falnak nem ütközött, de ledarálta a gumijait. Egy bokszkiállás után a hatodikra csúszott vissza.

VSC Vége! Hamilton Vettelt támadta, de túlcsúszott az aszfalton, így Albon is elment mellette. A brit a fékjeire panaszkodik.

Virtuális biztonsági autóval oldják meg a helyzetet.

A kiállások után Stroll és Perez továbbra is vezet, mögéjük Verstappen zárkózott fel. Vettel és Hamilton óriásit csatázik a negyedik-ötödik helyen, miközben Giovinazzi lelassul és félreáll.

Vettel és Hamilton is kijött, zajlik a stratégiai háború. Ki jön ki ebből jobban?

Közben Leclerc a mezőny hátsó feléből kijött egy szett intermediate gumikért, ahogy Bottas is kapott belőle. Aki kevesebbet veszíthet, az most kockáztat.

Az első pár kör után csillapodtak a kedélyek a pályán, egyértelműen a pályán maradás a pilóták elsődleges célja. ELőzni egyébként is borzasztóan nehéz lenne, hiszen az ideális íven kívül még alacsonyabb a tapadás.

Óriási a csata Vettel és Verstappen között a harmadik helyért. A holland keményen ostromol, a német stabilan tartja a pozícióját. Eközben Leclerc csak a 14. a másik Ferrariban.

A rajt legnagyobb vesztese Ocon és Bottas volt, mindketten eldobták az egyes kanyarban. A Racing Pointok simán eljöttek, stabilan vezetnek. Mögöttük Vettel, Verstappen, Albon, Hamilton, Ricciardo, Raikkönen, Sainz, Magnussen az első tíz. Nagyon vizes a pálya, a pilóták raliversenyzőként tekergetik a kormányt.

Hamilton egyre hátrébb csúszik! Vettel, Verstappen és Albon is elment mellette. A Racing Pointok elhúznak az elején.

Rajt!

A két Williams átmeneti gumikon várja a rajtot a bokszutca végén. Pillanatokon belül elalszanak a lámpák.

A felvezető kör már zajlik. A többség extrém esőgumit használ.

Tíz perc múlva rajt, de a mezőny előtte még véget vet a rasszizmusnak.

Ezek nem éppen ideális körülmények. Csöpög az eső, a tapadási viszonyok egy jégpályáéval vetekednek.

Gasly futama sem indul zökkenőmentesen, a francia autójában az Alpha Tauri erőforrást cserélt, ami automatikus hátrasorolást jelent. Van még valami?

A két említett pilóta közül Russell járt rosszabbul, helyszíni beszámolók szerint az első szárnya mellett a felfüggesztése is megsérült, így várhatóan a bokszból fog rajtolni - ahogy csapattársa, Latifi is. Úgy tűnik, Giovinazzi egy orrkúpcserével megússza.

Em2vM4LW8AcG8sy

Üdvözöljük olvasóinkat a Török Nagydíj közvetítéséről! Rögtön kezdjük a lényeggel: a pálya környékén ma is csöpög az eső, ami rögtön két balesetet eredményezett. Giovinazzi a rajtrácsra kivezető körén csúszott ki a pályáról, Russell pedig a boksz bejáratát mérte el. Mi lesz így a futamon? Kezdés 20 perc múlva!