DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Élő cikkek

Ez volt a Portugál Nagydíj időmérő edzése

Izgalmas pályával és szoros élmezőnnyel kecsegtet minket az F1 idei 12. versenyhétvégéje, amelynek kvalifikációja 30 perces csúszással kezdődik. Kövesd az eseményeket élő szöveges közvetítésünkkel!

Üdvözöljük olvasóinkat! Rögtön egy váratlan hírrel kezdünk: az időmérő edzés 30 perc késéssel kezdődik, mivel a pályán még mindig tartanak a javítások a harmadik szabadedzésen történt eset után. Sebastian Vettel akkor ráhajtott egy csatornafedélre, ami kimozdult a helyéről.

Persze nem egyetlen csatornafedél visszahelyezése tart ennyi ideig. A szakemberek most minden egyes nyílás rögzítését megvizsgálják, amely közvetlen veszélyt jelenthet az autókra és a pilótákra.

Így zajlik a munka a 14-es kanyarban.

Hogy mégis honnan indult ez az egész? A harmadik szabadedzés végén zajlott az alábbi jelenet.

Chris Medland F1-es szakíró szerint újabbnál újabb laza csatornafedelet találnak a pálya környékén, így a 15:30-as kezdés egyre valószínűtlenebbnek tűnik. Azt is megkérdőjelezte, ma lesz-e egyáltalán időmérő edzés.

A legtöbb problémás rögzítést nem az ideális ívek környékén találják, azokról már hamarabb tudomást szereztünk volna. Az FIA most biztosra akar menni, és a távolabbiakat is leellenőrizteti.

Hiába a félórás szünet, a pilóták nem dőlhetnek hátra egy kanapén - Gasly például melegítéssel tartja magát "a zónában". Egyébként a pilóták már öltöznek, ezek alapján 5 perc múlva szabad a pálya.

A pálya szabad, a zöld zászlók előkerültek. Kezdődhet a Portugál Nagydíj időmérő edzése!

A hétvége eddigi legjobb ideje 1:16,654 Bottastól, ez a mérce.

Mostana mindenki leadta az első lövéseit: Botas az élen nyitott 1:17,064-gyel. Hamilton a második próbálkozására sorolt be mögé a második helyre. A hatodik helyen álló Verstappen hibázott egyet, de megfogta az autót.

Folyamatosan javul a pálya állapota. Most épp Hamilton az élen 1:16,828-cal, és az őt követő Verstappen és Bottas is 1:17-es időn belül. A kieső helyeken jelenleg Latifi, Magnussen, Russell, Raikkönen és Grosjean.

Vége a Q1-nek! az élmezőnyben már nem történt változás, a kiesők pedig hátulról előre: Latifi, Magnussen, Grosjean, Giovinazzi, Raikkönen. Vettel és Russell az utolsó másodpercekben menekült a Q2-be.

Letelt az ötperces szünet, következik a második etap.

Oconon kívül mindenki futott legalább egy kört, ezek alapján Bottas vezet, Perez a második, Norris a harmadik. Hamilton forgalomba került, így kieső helyen áll. 

Öt perccel az etap vége előtt járunk. Hamilton ment még egy kört, így felugrott a második helyre. Vettel van most nagy veszélyben a 14. pozícióban, miközben Leclerc a 8.

Mindenki a pályán, nagy meccs lesz az első tíz helyezésért. Két perc van hátra.

Ricciardo megpördült és a falnak koccant! A Renault szemre nem sérült meg, de néhányak körideje biztosan odaveszett a sárga zászlós fázis alatt. A kiesők a Q2 végén: Vettel, Russell, Kvjat, Stroll, Ocon. Ricciardo a 10. helyen jutott tovább, de most át kell vizsgálni az autót.

Íme Ricciardo megpördülése.

ElGZ2ptXgAM7w3a

A rend kedvéért az első tízbe jutó pilóták listája sorrendben: Bottas, Hamilton, Verstappen, Perez, Leclerc, Albon, Sainz, Norris, Gasly, Ricciardo.

Már zajlik a Q3, 12 perc van hátra az időmérőből.

Újabb etap, újabb pengeváltás a két Mercedes között. Bottas 1:16,986-tal nyitott az első helyen, Hamilton 1:17,033-mal a második. Folyamatosan lassul a pálya.

A Red Bullok elkezdtek szélárnyékozni, Albon segíti Verstappent.

Verstappen 1:17,107-et futott, ami a harmadik helyre volt elég. Nagyon szoros a helyzet, az első három között 0,1 másodperc a különbség. Mögöttük sorrendben Leclerc, Perez, Sainz, Albon, Norris. Gasly, Ricciardo még nem futott kört.

Ricciardo autója mégsem úszta meg sérülés nélkül, a Renault hátulját darabokra szedték, és új hátsó szárnyat készítettek elő.

Még 2 perc van hátra, de Hamilton odapakolt, és közepeseken 5 századmásodpercet adott Bottasnak, és átvette a vezetést! 

Bottas felszívta magát, és visszavette a vezetést! Két lila szektorral közel két tizedmásodpercet adott Hamiltonnak.

Mekkora meccs a pole-pozícióért! Hamilton újabb kört tudott futni a leintés előtt, és újabb egy tizeddel megjavította a legjobb időt. 1:16,652-vel megnyeri az időmérő edzést. Bottas a második, Verstappen a harmadik, majd Leclerc, Perez, Albon az első hat. Ricciardo ki sem tudott jönni a pályára.

Ezzel véget ért a Portugál Nagydíj időmérő edzése, köszönjük a figyelmet!