DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
16:29

Még 2 perc van hátra, de Hamilton odapakolt, és közepeseken 5 századmásodpercet adott Bottasnak, és átvette a vezetést! 

Ezzel véget ért a Portugál Nagydíj időmérő edzése, köszönjük a figyelmet!

Mekkora meccs a pole-pozícióért! Hamilton újabb kört tudott futni a leintés előtt, és újabb egy tizeddel megjavította a legjobb időt. 1:16,652-vel megnyeri az időmérő edzést. Bottas a második, Verstappen a harmadik, majd Leclerc, Perez, Albon az első hat. Ricciardo ki sem tudott jönni a pályára.

Bottas felszívta magát, és visszavette a vezetést! Két lila szektorral közel két tizedmásodpercet adott Hamiltonnak.

Ricciardo autója mégsem úszta meg sérülés nélkül, a Renault hátulját darabokra szedték, és új hátsó szárnyat készítettek elő.

Verstappen 1:17,107-et futott, ami a harmadik helyre volt elég. Nagyon szoros a helyzet, az első három között 0,1 másodperc a különbség. Mögöttük sorrendben Leclerc, Perez, Sainz, Albon, Norris. Gasly, Ricciardo még nem futott kört.

Újabb etap, újabb pengeváltás a két Mercedes között. Bottas 1:16,986-tal nyitott az első helyen, Hamilton 1:17,033-mal a második. Folyamatosan lassul a pálya.

A Red Bullok elkezdtek szélárnyékozni, Albon segíti Verstappent.

Már zajlik a Q3, 12 perc van hátra az időmérőből.

A rend kedvéért az első tízbe jutó pilóták listája sorrendben: Bottas, Hamilton, Verstappen, Perez, Leclerc, Albon, Sainz, Norris, Gasly, Ricciardo.

Íme Ricciardo megpördülése.

ElGZ2ptXgAM7w3a

Ricciardo megpördült és a falnak koccant! A Renault szemre nem sérült meg, de néhányak körideje biztosan odaveszett a sárga zászlós fázis alatt. A kiesők a Q2 végén: Vettel, Russell, Kvjat, Stroll, Ocon. Ricciardo a 10. helyen jutott tovább, de most át kell vizsgálni az autót.

Mindenki a pályán, nagy meccs lesz az első tíz helyezésért. Két perc van hátra.

Öt perccel az etap vége előtt járunk. Hamilton ment még egy kört, így felugrott a második helyre. Vettel van most nagy veszélyben a 14. pozícióban, miközben Leclerc a 8.

Oconon kívül mindenki futott legalább egy kört, ezek alapján Bottas vezet, Perez a második, Norris a harmadik. Hamilton forgalomba került, így kieső helyen áll. 

Letelt az ötperces szünet, következik a második etap.

Vége a Q1-nek! az élmezőnyben már nem történt változás, a kiesők pedig hátulról előre: Latifi, Magnussen, Grosjean, Giovinazzi, Raikkönen. Vettel és Russell az utolsó másodpercekben menekült a Q2-be.

Folyamatosan javul a pálya állapota. Most épp Hamilton az élen 1:16,828-cal, és az őt követő Verstappen és Bottas is 1:17-es időn belül. A kieső helyeken jelenleg Latifi, Magnussen, Russell, Raikkönen és Grosjean.

Mostana mindenki leadta az első lövéseit: Botas az élen nyitott 1:17,064-gyel. Hamilton a második próbálkozására sorolt be mögé a második helyre. A hatodik helyen álló Verstappen hibázott egyet, de megfogta az autót.

A hétvége eddigi legjobb ideje 1:16,654 Bottastól, ez a mérce.

A pálya szabad, a zöld zászlók előkerültek. Kezdődhet a Portugál Nagydíj időmérő edzése!

Hiába a félórás szünet, a pilóták nem dőlhetnek hátra egy kanapén - Gasly például melegítéssel tartja magát "a zónában". Egyébként a pilóták már öltöznek, ezek alapján 5 perc múlva szabad a pálya.

A legtöbb problémás rögzítést nem az ideális ívek környékén találják, azokról már hamarabb tudomást szereztünk volna. Az FIA most biztosra akar menni, és a távolabbiakat is leellenőrizteti.

Chris Medland F1-es szakíró szerint újabbnál újabb laza csatornafedelet találnak a pálya környékén, így a 15:30-as kezdés egyre valószínűtlenebbnek tűnik. Azt is megkérdőjelezte, ma lesz-e egyáltalán időmérő edzés.

Hogy mégis honnan indult ez az egész? A harmadik szabadedzés végén zajlott az alábbi jelenet.

Így zajlik a munka a 14-es kanyarban.

Persze nem egyetlen csatornafedél visszahelyezése tart ennyi ideig. A szakemberek most minden egyes nyílás rögzítését megvizsgálják, amely közvetlen veszélyt jelenthet az autókra és a pilótákra.

Üdvözöljük olvasóinkat! Rögtön egy váratlan hírrel kezdünk: az időmérő edzés 30 perc késéssel kezdődik, mivel a pályán még mindig tartanak a javítások a harmadik szabadedzésen történt eset után. Sebastian Vettel akkor ráhajtott egy csatornafedélre, ami kimozdult a helyéről.