DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Élő cikkek

ÉLŐ: Az Osztrák GP második edzése

Máris folytatódik a szezonnyitó F1-es hétvége programja: péntek délelőtt a Mercedesek voltak fölényben, de vajon ez a verseny és az időmérő időpontjában tartandó második tréningen is így marad?

Üdvözlünk ismét mindenkit, perceken belül máris folytatódik a Formula-1-es évadnyitó Osztrák Nagydíj programja: jön a második szabadedzés, tartsatok velünk a következő bő 90 perc során is!

Az első tréningen a Mercedesek voltak a leggyorsabbak Lewis Hamilton vezetésével, akik a tempójuk mellett a fekete festésükkel és a DAS-sal is magukra irányították a figyelmet. Ez utóbbi kapcsán Christian Horner Red Bull-vezér belebegtette, hogy kérdéseket fognak feltenni az FIA-nak a tisztánlátás végett (részletek később külön cikkben).

Az első tréningen megúsztuk néhány esőcseppel, most így fest a helyzet a Red Bull Ringen:

 

Elrajtolt az FP2, az első edzést fékproblémák miatt gyakorlatilag teljesen kihagyó Romain Grosjean az első a pályán.

Az első mért idő is az övé: 1:09,788. Ennél azért látunk majd még sokkal jobbakat is.

Nem is sokáig maradt az élen a francia, Lance Stroll vezet immár Lando Norris, Kimi Raikkönen és Carlos Sainz előtt. A nagycsapatok egyelőre nem dugták ki az autójuk orrát a bokszból.

Danyiil Kvjat megint bemutat egy megforgást: most az első kanyarnál hibázott az Alpha Tauri pilótája, aki délelőtt az utolsóban produkált hasonlót.

Már van egy követője is a Kvjat-irányzatnak: az idei egyetlen újonc, Nicholas Latifi alatt is elúszott a Williams az 1-es kanyar utáni kigyorsításon.

Negyed óra elteltével Stroll, Perez, Bottas az első három: hármas Mercedes-vezetés, mondhatnánk rosszmájúan...

Latifi úgy dönthetett, hogy minden kanyarban bemutat egy hibát: most a 3-asnál fékezte el magát, és nézte meg, mi újság a bukótérben.

Megtörve a szövegtengert, ez utóbbiról mutatunk vizuális bizonyítékot is:

 

Verstappen pedig a Racing Pointok vezetését töri meg, 1:05,379-es körrel élre áll a Red Bull-os.

Így állunk az első fél óra végéhez közelítve, a Renault-kon kívül már mindenkinek van mért ideje:

Lewis Hamilton is megérkezett az élre: 1:05,095-ös idővel a címvédő vezet.

Jönnek a lágy gumis körök: Sergio Perez újra az élen a Racing Pointtal! De mire rányomtunk volna az enterre, Valtteri Bottas már meg is előzte a mexikóit: 1:04,501-nél állítja meg a stoppert. Sebastian Vettel bejön mögéjük harmadiknak a Ferrarival.

Kimi Raikkönen szolgáltatja most a showdert azzal, hogy kinézett a sóderbe. Szerencséjére a falat pont elkerülte, egyben maradt az Alfa Romeo.

"Mondanád részletesebben?" - reagált a Red Bull Alexander Albon azon üzenetére, hogy "Valami furcsa". Hát tény, hogy nem volt túl konkrét a thai-brit.

Raikkönen iménti kalandja:

 

Hamilton is felrakta a puha abroncsot, 1:04,304-es kört repesztve veszi át a vezetést. A két Mercedes az élen a második gyakorlás feléhez közeledve.

Így állunk nagyjából az edzés felénél, az időmérős szimulációk után - a Mercedes feketében és rózsaszínben is remekel:

Sainz McLarenjének első szárnyával valami nem stimmel, szokatlan módon remegett, különösen a jobb oldala. Ki is jön a bokszba a spanyol.

A kvaliszimulációk után most a versenytempóra helyezik át a hangsúlyt a csapatok, így javításokra aligha számítunk. Hamilton, Bottas, Perez, Vettel, Ricciardo, Norris, Stroll, Verstappen, Leclerc, Sainz az első tíz.

Verstappen bemutatja ugyanazt a hibát, mint néhány perce Raikkönen: a holland is megnézte magának a 6-os kanyarban a kavicságyat.

Hamiltonnak törölték az egyik körét, mert túl szélesen vette a 10-es kanyart - aligha ő az utolsó, aki ennek áldozatul esik.

Ahogy az 1-es kanyar is újabb áldozatot szedett: Albon állt keresztbe a kigyorsításon.

Ha megnézzük a mezőny végét, a Williams szempontjából örömteli tény, hogy nem egyértelműen sereghajtók: George Russell a 18. helyen áll, ám ennél is biztatóbb talán, hogy csupán 1,8 másodperc a lemaradása Hamiltonhoz képest.

A Williams mellett az eddig látottak alapján a "két Alfa", a Romeo meg a Tauri, valamint a Haas van egyértelműen az alsóházban. Az élen a Mercedes emelkedik ki egyelőre, mögöttük viszont vegyes a kép a Racing Pointtal, a Ferrarival, a Renault-val, a Red Bull-lal és a McLarennel.

Egy fotó a Renault bokszkiállásáról:

 

Pereznek azt mondták rádión, hogy hasonló tempót fut a versenyszimulációja során, mint Verstappen. Hát, ha ez igaz, akkor még az sem kizárt, hogy a Racing Point a dobogóért és a konstruktőri ezüstért (!) is harcban lehet... Korán van még, mármint a szezon szempontjából, de tényleg erősnek tűnik a csapat.

Utolsó percéhez ér a második edzés, változás már nem várható.

Nem is történt változás: Hamilton vezetésével újabb Mercedes 1-2, ismét remekelt a Racing Point. A végeredmény:

Ezennel itt meg is köszönjük a figyelmet - de csak itt, amúgy maradjatok velünk, mert jövünk majd a legérdekesebb reakciókkal a 2020-as idény első F1-es edzésnapjáról!