DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Élő cikkek

Így zajlott percről percre a harmadik edzés

Az első tréninget a Mercedes uralta Montrealban, a másodikon már a Ferrari aratott kettős sikert, hamarosan pedig kiderül, ki hangol a legjobban az időmérőre: tartsatok velünk!

Nagyon szép délutánt kívánunk minden kedves Olvasónknak, perceken belül kezdődik a Formula-1-es Kanadai Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzése: ha már úgysem adja a tv, hát tartsatok velünk a következő bő egy órában!

Eddig felemás a kép Montrealban, hiszen péntek délelőtt a Mercedes dominált, délután viszont már a Ferrari volt a gyorsabb. Igaz, Lewis Hamilton ütközött a fallal és nem tudott gyorskört, ahogy Max Verstappen sem, ráadásul Sebastian Vettelék is arra figyelmeztetnek, hogy csalóka lehet az FP2 eredménye. Hamarosan okosabbak leszünk!

Az idő kellemes: süt a Nap, 18 fok a levegő, 37 az aszfalt hőmérséklete.

Közben kinyitott a bokszutca, 60 perc áll a csapatok rendelkezésére, de persze pár percig még csak installációs körök várhatók.

Megint Robert Kubica az első, akinél mért időt jegyezhetünk fel: 1:17,718-cal nyit a lengyel.

Az élmenők annyira nem kapkodnak, hogy Valtteri Bottas még csak az imént öltözködött, Lewis Hamilton pedig még ott sem tart: a címvédő most érkezett meg egyáltalán a garázsba.

A Haas-garázs padlójának festését most már előszeretettel szedi fel Grosjean a kerekével...

 

Lassan eltelik az első negyed óra, és még mindig csak Kubica rendelkezik mért körrel, bár ő legalább már 1:16,732-nél jár.

Hát, ha valaki érveket keres arra, miért is kellene rövidíteni az időmérő előtti szabadedzések időtartamát, akkor most itt van belőle néhány...

Óriási köszönet Kevin Magnussennek, aki megtörte a csendet és végre pályára hajtott! Pedig már majdnem elkezdtem keresni egy "Tíz legérdekesebb tény a mormotákról" szócikket.

Most már azért kezd megélénkülni a pálya: épp Kimi Raikkönen tört az élre 1:13,569-es idővel. Csak összehasonlításképp: tegnap Charles Leclerc 1:12,177-tel zárta a napot.

Meg is érkeztek ebben a pillanatban a Ferrarik: Vettel 1:12,478-as idővel vezet.

A pénteken a balesete miatt sok időt veszítő Hamilton is feliratkozik az eredményjelzőre, de csak harmadik Leclerc mögött, hátránya bő két tized Vettellel szemben.

Lance Stroll Racing Pointja füstölve ér vissza a bokszba! Nem túl jó előjel a hazai pilóta számára az időmérő előtt... Hidraulikus szivárgás, közli a csapat vele.

Leclerc megfutja a hétvége legjobb eredményét: 1:11,596. Hamilton bejön mögé másodiknak, a címvédő lemaradása azonban közel hat tized.

Tyű, elég látványosan gyulladt ki Stroll autójának hátulja az imént... Közben pedig Vettel feljön másodiknak egy tizeddel Leclerc mögé: egyelőre előnyben a Ferrari.

Képen Stroll füstölgése:

 

Vettel javít, így újra ő vezet - mutatjuk a félidei állást:

Egy még látványosabb fotó Strollról:

Közelebb lopództak közben a Mercedesek: Hamilton három, Bottas bő négy tizedre Vetteltől a harmadik-negyedik helyeken.

Na de mi újság a Red Bull-lal? Max Verstappen az ötödik, de jó hét tized a hátránya, Pierre Gasly pedig már másodpercen kívül. A középmezőnyt Sergio Perez vezeti pillanatnyilag.

Lando Norrisnak volt egy ugratása néhány perccel ezelőtt:

 

És hát persze, hogy nem múlhat el nap Kanadában mormota nélkül! Raikkönen került majdnem az egészségesnél közelebbi kapcsolatba a helyi vadvilággal.

Íme képen is a bátor állat - azért megérne egy tanulmányt, hogy miért nem tanulják meg évek alatt sem, hogy nem érdemes bemászkálni a pályára, amikor nagy brummogó "lények" közlekednek rajtuk...

Ja, és persze ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy Raikkönen természetesen nem tudta, hogy hívják szegény ártatlan jószágot - ezek szerint nála a mormota egy kategóriába sorolható a Racing Pointtal!

Bottas az élen! Két lila szektor után 26 ezreddel megelőzte Vettelt: most végre megmutatta a Mercedes is, hogy mire képes? Van-e válasza a Ferrarinak?

Van ám, bizony! Vettel még épp csak néhány századdal veszi vissza a vezetést, Leclerc viszont már négy tizedet ad német társának is: 1:11,058 a hétvége új legjobb köre!

Hamilton is jön: két egyéni és egy abszolút legjobb szektorral bejön Leclerc és Vettel közé a második helyre. 178 ezred a hátránya a monacóival szemben.

De Leclerc is tovább gyorsul, elsőként megy be 1:11 alá: 1:10,982! A pályacsúcs 1:10,764 tavalyról Vettel "tollából", ez bizony komolyan veszélyben lesz az időmérőn.

Vettel is javít: 1:10,843! Ha így folytatják, már most meglehet az új rekord...

Érdemes lehet megjegyezni, hogy Vettel harmadik nekifutásra érte el ezt a kört a lágy gumin, lehet, hogy az időmérőn két melegítő kört láthatunk majd a versenyzőktől, mielőtt nekivágnak a gyorskörüknek?

Hamilton hátránya négy tized, Bottasé csaknem hét, Verstappen már majdnem egy másodperces lemaradásban - tényleg eljött a Ferrari nagy esélye?

Leclerc amúgy csúnyán elfékezte magát az imént az 1-es kanyarban:

 

Jönnek az utolsó percek, lesz-e még változás? Az élbolyban Ferrari 1-2, Mercedes 3-4, Red Bull 5-6, de mögöttük vegyes a felvágott: Ricciardo, Norris, Perez és Kvjat révén egy-egy Renault, McLaren, Racing Point és Toro Rosso még a top 10-ben.

Vége az FP3-nak: ismét kettős Ferrari-vezetés a Mercedesek és a Red Bullok előtt!

Itt a teljes végeredmény is:

Mi ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, szűk két óra múlva jövünk az időmérővel - addig mindenki nézze az azeri-magyar selejtezőt és/vagy vacsorázzon egyet, mert izgalmas kvalifikációra van kilátás!