DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

A nedves harmadik edzés történései

Csapadékosan kezdődik a szombat a 2018-as F1-es szezonnyitón: kövessétek velünk a harmadik edzés történéseit élő szöveges közvetítésünkben.

Napos reggelt a nem igazán napos Melbourne-ből, pillanatokon belül startol a harmadik edzés az Albert Parkban.

Jól látjátok, sokat változott az időjárás a pénteken tapasztaltakhoz képest, az eső jelenleg is esik, a pálya vizes, így egészen más viszonyok mellett zajló 60 perces körözést láthatunk, mint a tegnapi nap folyamán.

Az első autók, Vandoorne és Grosjean extrém esőgumikkal hajtanak ki installációs körükre.

Érdekes lesz látni, mennyit köröznek majd a pilóták ezen koránt sem ideális körülmények között. Mindenesetre szükség lesz rájuk, mert a látottak alapján az időmérő is hasonló pályaviszonyok mellett fog zajlani - és vasárnapra sem zárható ki az ilyen időjárás.

A Pirelli jelzi, hogy a csapatok egy extra szett intermediate gumit kapnak autónként erre az edzésre, tehát nem kell a hétvégére alapból kijelölt három szetthez nyúlniuk, azaz talán nagyobb hajlandósággal küldik ki a pályára pilótáikat.

Ezen a képen belőhető, hogy mennyire vizes a bokszutca, mindenesetre az eső elállt, a Red Bull-főnök Christian Horner szerint pedig a pálya gyorsan szárad. Most úgy tűnik, a csapadék jó eséllyel nem is tér vissza a délután folyamán.

Lance Stroll autójával váltogondok adódtak, a Williams reméli, hogy sikerül megjavítani az edzés vége előtt, hogy a kanadai belekóstolhasson a körülményekbe.

A Sky Sportsnak nyilatkozó Horner azt is mondja, hogy sohasem látta még Daniel Ricciardót olyan dühösnek, mint pénteken, miután az FIA kirótta rá a három rajthelyes büntetést a piros zászló alatti gyorshajtás miatt. A csapat főn problémája ezzel, hogy a leállást egy a célegyenesben felszakadt kábel okozta, Ricciardo pedig nem is hajtott el arra, hanem a szabályoknak eleget téve visszatért a bokszba.

Néhány pilóta vissza is tért, hogy megkezdje az érdemi munkát, ebben is Hülkenberg és Vandoorne az első. Ők már intermediate-eken vannak, míg Hartley maradt az esős gumi mellett.

Az esős reggel első mért ideje Hülkenberg nevéhez fűződik: 1:40,863, benne egy nagy korrigálással. Tegnap, száraz pályán 1:23,9 volt az etalon.

Vandoorne 1:41,1-gyel kezdett, és már a pályán a Red Bullok is.

Mindketten javítottak, de közben megérkezett Verstappen, és 1:37,419-re faragta az etalont.

Hamilton most akarna kihajtani, de egy olyan rádiókommunikációt játszottak be a közvetítésben, amiben a brit azt mondja "valami rossz, nem tudok elindulni". 

Verstappen sem teljesen ment egyenesen az első gyorsköre során. Azóta már 1:35,548-cal vezet.

Azt elkönyvelhetjük, hogy az idők folyamatosan javulni fognak a száradó pályán. Most Alonso és Vettel állnak a legközelebb Verstappenhez.

Hamilton közben kapott egy új kormányt az autójához, remélhetőleg ezzel már el tud indulni. Ő és Stroll az egyedüliek, akik még nem jártak a pályán, mért köre pedig már 14 pilótának van.

"A pálya gyorsan szárad, szerintem ez az utolsó kör intereken" - mondja az optimista Alonso, aki máris slickekre váltana. Ránézésre lehet, hogy ez még merésznek tűnik, mindenesetre az FIA alátámasztotta a helyzet javulását azzal, hogy lehetővé tette a DRS használatát.

Hamilton is megérkezett a pályára, eközben Verstappen már ki is szállt az autójából a garázsban, bár nehéz elképzelni, hogy ne tervezne további meneteket a hátralévő fél órában.

A másik Red Bull-lal Ricciardo vette át a vezetést 1:35,265-tel. De mire leírjuk, meg beillesztjük ezt a táblázatot, már aktualitását vesztette az egész, hiszen Alonso 1:34,298-ra javít. Még mindig nincs slickeken a spanyol, korábbi meglátása ellenére.

EasyCapture1_8

A McLarent átugrotta a két Mercedes: Bottas 1:34,298-cal vezet ebben a pillanatban.

Bár a képernyőn egyelőre nem mutatták, Vettel egy hatalmas mentéssel kerülte el, hogy egy megcsúszás után a falba pördüljön.

Stroll továbbra is a jó szerencsét várja, na meg a váltógondjának kijavítását. Rajta kívül csak a két Force Indiának nincs mért ideje.

Na, az imént már az utolsó simításokat végezték Stroll autóján, aki ki is hajtott a pályára a Williamsszel.

Most csendesebb percek jöttek el, csak a két Williams és Vandoorne köröz, de alighanem jön majd még egy utolsó hajrá, sokak számára talán már slick gumikon.

No, indul az utolsó nagy hajrá, egyre többen hajtanak ki, de még senki sem slickeken - a korábban ilyen tekintetben nagyon lelkes Alonso sem. 

Alonso erős részidőket futott, amivel Bottas idejére is veszélyes lehetett volna, ám a kör végén behajtott a bokszba, és most már tényleg slickeket vételezett, méghozzá ultralágy gumikat.

A két McLaren az intermediate-es időszakot a 3-4. helyen zárta a két Mercedes mögött, ez azért biztatónak tűnik a csapat számára.

Vettelen is ultralágyak vannak. Sainz közben az élre állt, két ezredet faragva Bottas idején, még intermediate-eken.

Verstappen viszont nem az ezredekkel szórakozik, 1:31,6-ra javít intereket, erre azonban azonnal rátromfol Vettel, egészen 1,26,0-ig lemenve a slickeken. Óriási változások a tabellán az utolsó percekben.

Ez lett a végeredmény, azzal, hogy furcsa összképet adva Ericsson megérkezett a harmadik helyre a slickeken. És ide kattintva már olvasható is az edzés összefoglalója.