DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
04:47

Most csendesebb percek jöttek el, csak a két Williams és Vandoorne köröz, de alighanem jön majd még egy utolsó hajrá, sokak számára talán már slick gumikon.

Ez lett a végeredmény, azzal, hogy furcsa összképet adva Ericsson megérkezett a harmadik helyre a slickeken. És ide kattintva már olvasható is az edzés összefoglalója.

Verstappen viszont nem az ezredekkel szórakozik, 1:31,6-ra javít intereket, erre azonban azonnal rátromfol Vettel, egészen 1,26,0-ig lemenve a slickeken. Óriási változások a tabellán az utolsó percekben.

Vettelen is ultralágyak vannak. Sainz közben az élre állt, két ezredet faragva Bottas idején, még intermediate-eken.

A két McLaren az intermediate-es időszakot a 3-4. helyen zárta a két Mercedes mögött, ez azért biztatónak tűnik a csapat számára.

Alonso erős részidőket futott, amivel Bottas idejére is veszélyes lehetett volna, ám a kör végén behajtott a bokszba, és most már tényleg slickeket vételezett, méghozzá ultralágy gumikat.

No, indul az utolsó nagy hajrá, egyre többen hajtanak ki, de még senki sem slickeken - a korábban ilyen tekintetben nagyon lelkes Alonso sem. 

Na, az imént már az utolsó simításokat végezték Stroll autóján, aki ki is hajtott a pályára a Williamsszel.

Stroll továbbra is a jó szerencsét várja, na meg a váltógondjának kijavítását. Rajta kívül csak a két Force Indiának nincs mért ideje.

Bár a képernyőn egyelőre nem mutatták, Vettel egy hatalmas mentéssel kerülte el, hogy egy megcsúszás után a falba pördüljön.

A McLarent átugrotta a két Mercedes: Bottas 1:34,298-cal vezet ebben a pillanatban.

A másik Red Bull-lal Ricciardo vette át a vezetést 1:35,265-tel. De mire leírjuk, meg beillesztjük ezt a táblázatot, már aktualitását vesztette az egész, hiszen Alonso 1:34,298-ra javít. Még mindig nincs slickeken a spanyol, korábbi meglátása ellenére.

EasyCapture1_8

Hamilton is megérkezett a pályára, eközben Verstappen már ki is szállt az autójából a garázsban, bár nehéz elképzelni, hogy ne tervezne további meneteket a hátralévő fél órában.

"A pálya gyorsan szárad, szerintem ez az utolsó kör intereken" - mondja az optimista Alonso, aki máris slickekre váltana. Ránézésre lehet, hogy ez még merésznek tűnik, mindenesetre az FIA alátámasztotta a helyzet javulását azzal, hogy lehetővé tette a DRS használatát.

Hamilton közben kapott egy új kormányt az autójához, remélhetőleg ezzel már el tud indulni. Ő és Stroll az egyedüliek, akik még nem jártak a pályán, mért köre pedig már 14 pilótának van.

Azt elkönyvelhetjük, hogy az idők folyamatosan javulni fognak a száradó pályán. Most Alonso és Vettel állnak a legközelebb Verstappenhez.

Verstappen sem teljesen ment egyenesen az első gyorsköre során. Azóta már 1:35,548-cal vezet.

Hamilton most akarna kihajtani, de egy olyan rádiókommunikációt játszottak be a közvetítésben, amiben a brit azt mondja "valami rossz, nem tudok elindulni". 

Mindketten javítottak, de közben megérkezett Verstappen, és 1:37,419-re faragta az etalont.

Vandoorne 1:41,1-gyel kezdett, és már a pályán a Red Bullok is.

Az esős reggel első mért ideje Hülkenberg nevéhez fűződik: 1:40,863, benne egy nagy korrigálással. Tegnap, száraz pályán 1:23,9 volt az etalon.

Néhány pilóta vissza is tért, hogy megkezdje az érdemi munkát, ebben is Hülkenberg és Vandoorne az első. Ők már intermediate-eken vannak, míg Hartley maradt az esős gumi mellett.

A Sky Sportsnak nyilatkozó Horner azt is mondja, hogy sohasem látta még Daniel Ricciardót olyan dühösnek, mint pénteken, miután az FIA kirótta rá a három rajthelyes büntetést a piros zászló alatti gyorshajtás miatt. A csapat főn problémája ezzel, hogy a leállást egy a célegyenesben felszakadt kábel okozta, Ricciardo pedig nem is hajtott el arra, hanem a szabályoknak eleget téve visszatért a bokszba.

Lance Stroll autójával váltogondok adódtak, a Williams reméli, hogy sikerül megjavítani az edzés vége előtt, hogy a kanadai belekóstolhasson a körülményekbe.

Ezen a képen belőhető, hogy mennyire vizes a bokszutca, mindenesetre az eső elállt, a Red Bull-főnök Christian Horner szerint pedig a pálya gyorsan szárad. Most úgy tűnik, a csapadék jó eséllyel nem is tér vissza a délután folyamán.

A Pirelli jelzi, hogy a csapatok egy extra szett intermediate gumit kapnak autónként erre az edzésre, tehát nem kell a hétvégére alapból kijelölt három szetthez nyúlniuk, azaz talán nagyobb hajlandósággal küldik ki a pályára pilótáikat.

Érdekes lesz látni, mennyit köröznek majd a pilóták ezen koránt sem ideális körülmények között. Mindenesetre szükség lesz rájuk, mert a látottak alapján az időmérő is hasonló pályaviszonyok mellett fog zajlani - és vasárnapra sem zárható ki az ilyen időjárás.

Az első autók, Vandoorne és Grosjean extrém esőgumikkal hajtanak ki installációs körükre.

Jól látjátok, sokat változott az időjárás a pénteken tapasztaltakhoz képest, az eső jelenleg is esik, a pálya vizes, így egészen más viszonyok mellett zajló 60 perces körözést láthatunk, mint a tegnapi nap folyamán.

Napos reggelt a nem igazán napos Melbourne-ből, pillanatokon belül startol a harmadik edzés az Albert Parkban.