DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 21. péntek
Hírösszefoglaló

Perez bajban, igazolt az Audi: a hétfői F1-es hírek

Sergio Perezt megbüntették, fontos dolog derült ki a szerződéséről, és Christian Horner is elégedetlen vele: összegeztük a nap legfontosabb híreit egy cikkben.

A mai nap még az F1-es Kanadai Nagydíj utózöngéiről szólt, és talán Sergio Perez körül alakultak a legfontosabb hírek. A leglényegesebb az, hogy a mexikóit megbüntették a montreali eset miatt, amikor összetörte a Red Bullt, és veszélyes állapotú autóval hajtott vissza a pályára. A büntetése ráadásul nem is csekély: három rajthellyel sorolták hátrébb a soron következő Spanyol Nagydíjra, amelynek így azonnal hátránnyal vág neki.

Perez formája egyébként is botrányosan gyenge, az előző három hétvégén összesen három pontot szerzett, egyszer sem jutott a Q3-ba és kétszer a Q1-ben búcsúzott az időmérőn, így ismét bebizonyosodott, hogy a versenyzők szerződéseinél nem igazán számít az, hogy milyen teljesítményt nyújtanak a pályán. Perez formája bekerült Formula Plusz rovatunk mai cikkébe is, amelyben öt érdekességet emeltünk ki, amit megtanulhattunk a Kanadai Nagydíj során. Ez az anyagunk itt olvasható!

Még mindig Perez, ugyanis Christian Horner is beszélt róla. A csapatfőnök jelezte, hogy ez a teljesítmény most már tényleg gyenge, és javulnia kell a mexikóinak. „Szörnyű hétvége volt ez Checo számára, és meg is sérült az autó. Erősebben kell teljesítenie Barcelonában” – kezdte Horner Perez hétvégéjének értékelését.

SI202406080261_hires_jpeg_24bit_rgb_resize



„Ma megúsztuk a dolgot, de arra van szükségünk, hogy Checo Barcelonától kezdve visszatérjen oda, ahol az év elején volt” – mondta Horner, majd hitet tett amellett, hogy versenyzője a jelenleginél jobb teljesítményre lesz képes hamarosan, mert a múltban is össze tudta szedni magát a nehézségeket követően: „Checótól újra és újra azt látjuk, hogy amikor azt hisszük, hogy a padlóra kerül, utána visszapattan.”

Közben viszont a múlt héten bejelentett kétéves szerződéshosszabbításról is kiderült, hogy nem úgy van: „Úgy döntöttünk, hogy Checóval hosszabbítunk egy évet, de ezzel együtt Yuki opciós jogát is érvényesíteni akartuk. Remekül teljesít a VCARB-nál, így egy újabb évig velünk marad” – mondta Horner, akinek szavaira persze azonnal visszakérdeztek, amire zavartan így felelt: „Nos, egy meg egy az kettő. Szóval ez egy kétéves szerződés. Ahogy minden szerződésben, ebben is van mindenféle dolog, de ez természetesen a versenyző és a csapat belügye.”

 

Ocon el sem akarta engedni Gaslyt

Esteban Ocon kirohanásáról már tegnap este írtunk, hiszen a francia nem fogadta túl jól azt, hogy a csapat a futam végén beparancsolta Pierre Gasly mögé. Most napvilágot látott a verseny végén folytatott rádióbeszélgetése is a mérnökével, amelynek leirata itt olvasható!

 

Villeneuve folytatja a Ricciardo-csörtét

Jacques Villeneuve kőkemény beszólására hasonlóan keményen reagált a hétvége során Daniel Ricciardo, a Montrealból való távozás előtt azonban még visszaütötte a labdát a kanadai:

„A reakciója átment személyeskedésbe, pedig ő egy példakép. Ők húszan a legfelső szintet képviselik, felelősségteljesnek kell lenned a válaszaidban, profinak kell lenned. A gyerekek odafigyelnek rád, nem személyeskedhetsz. Persze örülök, hogy megtudtam, hogy túl gyakran ütöttem ki magam jégkorongozás közben…” – utalt vissza Villeneuve szarkasztikusan Ricciardo szavaira.

 

Új szakember a Stake/Audi kötelékében

Stefano Sordo lesz a Stake F1-es csapatának teljesítményigazgatója, jelentette be az istálló a Kanadai Nagydíj másnapján. Sordo korábban több csapatnál is dolgozott különböző vezető pozíciókban, tevékeny részese volt a Red Bull első sikerkorszakának 2010 és 2013 között, azóta sikeres volt a McLarennél, most pedig az RLL Racingtől tér vissza az F1-be: az IMSA és az IndyCar adott neki munkát az elmúlt időszakban.

f1-stake-audi-sordo

Sordo számára új pozíciót nyitottak, ez lesz az F1-es autóért felelős teljesítményigazgatói szerepkör, és közvetlenül a technikai igazgató, James Key alatt fog majd dolgozni.

A közleményből kiderül, hogy természetesen ez a pozíció és ez az igazolás nem, vagy nem csak a Stake-nek szól, hanem az Audi épülő F1-es projektjében is szerepet kap majd Sordo.

 

Felelősségre vonják a kanadai promótert

Nézők rohanhattak be a pályára az F1-es Kanadai Nagydíj után még akkor, amikor az autók a levezető körüket futották – emiatt a promótert szinte azonnal berendelték egy elbeszélgetésre az FIA stewardjaihoz.

Az illetékesek a szabály értelmében vétkesnek is találták, hiszen ez nem történhetne meg biztonsági okokból, és ígéretet kellett tennie arra, hogy egy részletes és alapos vizsgálatot folytat le annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi és miért történt.

Erről, és a következő biztonsági tervről, a hibák kijavításáról szeptember 30-áig be kell számolnia, és az FIA-val egyeztetnie a továbbiakról – elfogadhatatlan volt a szituáció, ami többször nem történhet meg.

 

Verstappen mentette meg egy mormota életét

A Kanadai Nagydíjon évről évre előfordul, hogy a Notre-Dame-szigeten élő mormoták bukkannak fel a pályán szélén vagy magán az aszfalton – a populáció több tagja el is pusztult már Formula-1-es autó kerekei alatt. Egy fajtársuk is közel került a végzethez, a pálya közepe felé tartott, mikor megjelent Max Verstappen Red Bullja. A holland befelé kormányzott, miközben a mormota is kapcsolt, megfordult és menekülni kezdett a fal felé.

„Már majdnem halott volt” – elevenítette fel a találkozást az FIA-sajtótájékoztatón Verstappen. „Az utolsó sikánhoz közeledve először azt hittem, hogy csak törmelék. Már közel voltam, amikor rájöttem, hogy ’Istenem, ez egy állat!’ Ekkor, az utolsó pillanatban jobbra kormányoztam. Nem tudom, mi lett vele utána” – mondta, mire George Russell megnyugtatta: megmenekült, ő látta.

 

Eshet a Le Mans-i 24 óráson

Ezen a héten rendezik a Le Mans-i 24 órás 2024-es kiadását, s az előrejelzések alapján esőre van kilátás, különösen a verseny vasárnapi szakaszában. Az edzéseket és az időmérőket szerdán és csütörtökön rendezik, ekkor még száraz idő várható, a szombat délután négy órától vasárnap délután négy óráig tartó versenyen viszont nagyon jó esély van arra, hogy megérkezik az égi áldás.

 

Megjött a friss Pitwall a hét híreinek kibeszélésével

Hétfőn este 19:00-tól megtekinthető a YouTube-csatornánkon szokásos heti hírkibeszélő műsorunk, a Pitwall legfrissebb adása. 

A hétvégi F1-es Kanadai Nagydíj legfontosabb történetszálai mellett természetesen az elmúlt hetet domináló két témacsokor, a 2026-os szabályrendszer bejelentése és az azok kapcsán kifejezett aggodalmak, valamint Sergio Perez és Yuki Tsunoda hosszabbítása jelentette a fő beszédtémákat, de szót ejtettünk Adrian Newey-ról, a Croatia Ringről és minden fontos eseményről is. Tekintsétek meg a műsort és iratkozzatok fel a csatornánkra:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: