DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Hírösszefoglaló

Perez aláírt, jön Kanada: a keddi F1-es hírek

Új autóval készülhet Hamiltonra a Ferrari, halálos fenyegetést kapott az F2-es bajnok, eshet a Kanadai Nagydíjon: a Formula.hu napi F1-es hírösszefoglalója.

A nap fő hírét a Red Bull szolgáltatta, miután bejelentette, hogy újabb két évre meghosszabbította Sergio Perez idén lejáró szerződését, amelynek értelmében 2025-ben és 2026-ban is a mexikói lesz az energiaitalosok egyik versenyzője.

A közleményben Perez arról beszélt, hogy a pályán és azon kívül is kiváló eredményekkel akarja megfizetni a belé helyezett bizalmat, Christian Horner csapatfőnök pedig úgy fogalmazott, hogy bár Perez számára nehéz volt az utóbbi pár futam, de szükség van a stabilitásra, és bíznak a jelenlegi pilótapárosukban. A nyilatkozatok itt olvashatók!

Arról pedig, hogy mi állhat valójában Perez megtartása mögött a Red Bull szemszögéből, Mészáros Sándor a Formula Plusz rovatunkban írt összegzést. Ez ezen a linken található!

 

Új autóval várhatja Hamiltont a Ferrari?

Több információ is felmerült a Ferrarival kapcsolatban. Az egyik az, hogy új futóművet, és így új alapokra helyezett autót tervezhet 2025-re a Scuderia, hogy még jobban kiaknázzák a jelenlegi lehetőségeiket, illetve azért is, mert 2026-ra mindenképpen átállnának erre a futómű-verzióra. A megoldás pedig az érkező Lewis Hamiltont is előnyben részesítheti, mert így neki fekvő üléspozíciót alakíthatnak ki az autóban.

f1-ferrari-sainz



Hamilton beszélt arról, hogy igazából csak három embert ismer közelebbről a Ferrarinál, Fred Vasseur csapatfőnököt, a vele korábban szintén együtt dolgozó Jock Cleart, valamint a Mercedestől érkező Loic Serrát. De nem tart attól, hogy új lesz számára a közeg, hiszen mint mondta, 2013-ban a Mercedesnél sem ismert senkit, mégis hamar beilleszkedett és világbajnoki címeket nyert.

Vasseur pedig azt mondta, hogy inkább legyen két erős pilótája, mint csak másfél: nem tart attól, hogy Hamilton és Charles Leclerc párosa túl sok pontot venne el egymástól, ellenben úgy érzi, hogy egy ilyen erős duóval jobb esélyeik vannak csapatként, mintha csak az egyik versenyzőjük lenne igazán jó.

 

Jön az F1-es Kanadai Nagydíj

Az előttünk álló hétvégén rendezik Montrealban a Kanadai Nagydíjat, erről is több minden jelent meg ma. Egyrészt ajánljuk figyelmetekbe a szokásos menetrend-cikkünket, amiben a hétvége teljes programja megtalálható a tv-közvetítésekkel együtt!

Másrészt elkészítettük beharangozó videónkat, amiben minden fontos tudnivalót megtaláltok a hétvégével kapcsolatban: kerüljetek képbe YouTube-csatornánkon!

Érdekes még az időjárás-előrejelzés, amely szerint az eső is belerondíthat kicsit a hétvége programjába. Szombatra 54, vasárnapra 55% az eső valószínűsége jelen állás szerint, bár a futam napján inkább délelőttre jósolnak égi áldást.

És még egy érdekesség: a Brembo adatai szerint az 1-től 5-ig terjedő skálán 4-es besorolást kapott a Kanadai Nagydíj helyszíne a fékterhelés szempontjából. A cég tájékoztatása szerint hét komolyabb féktáv is van a pályán, amelyből hat kifejezetten nehéznek számít, ezek között pedig öt olyan is van, amely során 5G erőhatással lassulnak az autók, és a pilótáknak 155 kg nyomást kell helyezniük a fékpedálra.

A legkeményebb pont a 10-es kanyar féktávja: a hajtű előtt nem egészen száz méter, nagyjából két és fél másodperc alatt kell 290 km/h-s sebeességről körülbelül 75 km/h-s sebességre lassulni, ami 5,1G erőhatású lassulást jelent, a versenyzőknek pedig 160 kilogrammnyi nyomást kell helyezniük a fékpedálra.

 

Halálos fenyegetéseket kapott az F2-es bajnok

Halálos fenyegetéseket kapott az online térben Theo Pourchaire a hétvégi IndyCar-futamot követően. A Sauber akadémiájának növendéke, a tavalyi Formula–2-es bajnok negyedszer állt rajthoz Amerikában, és Detroitban összeért a pályán Agustin Canapinóval, aki emiatt sok pozíciót veszített. Az esetben a McLarennél versenyző Pourchaire-t vétkesnek találták és büntetést is kapott érte, de az igazi baj ezt követően érkezett, amikor a közösségi oldalakon érthetetlen gyűlöletcunami szakadt rá.

A francia versenyző így előállt egy közleménnyel:

„Szomorú vagyok, hogy ennyi gyűlöletet és halálos fenyegetést kaptam az utóbbi 24 órában egy kis incidens miatt, ami Detroitban történt. Remélem, hogy az emberek megértik, hogy mindannyian emberek vagyunk, és követhetünk el hibákat. De az nem normális, hogy támadjuk egymást online. Kérem, hogy legyetek kedvesen egymással” – írta a közösségi oldalán Pourchaire.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: