DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 15. szombat
Hírösszefoglaló

Vizsgálat az F1 ellen, együtt a mezőny: szerdai F1-es hírek

Szoros és kiélezett csata következhet az élmezőnyben, Toto Wolff a Mercedesről, Sergio Perez Max Verstappenről beszélt, nem tárgyal Yuki Tsunodával a Red Bull: a mai nap hírei.

Csendes napot zárt ma az F1, a hétvégi Monacói Nagydíj előtti szusszanást tapasztalhattuk a csapatok és a főszereplők részéről. Ha pedig már Monaco: nézzétek meg YouTube-csatornánkon a versenyhétvége felvezetőjét!

Ami a híreket illeti: vizsgálatot kérnek amerikai szenátorok az Andretti elutasítása miatt. Hét szenátor közös levélben fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz, szerintük törvényeket sérthet, hogy az F1 nem engedi indulni az Andrettit és a GM-et. Véleményük szerint a FOM és az F1 elutasító határozata „erős ellentétben áll” azzal, hogy az Andretti Cadillackel folytatott kereskedelmi tárgyalásaik előtt technikai szempontból elfogadták – mármint az FIA – a projektet, és ez sértheti az amerikai trösztellenes törvényeket. Részletek ezen a linken!

Már nem feltétlenül a tempó dönt az F1-es élcsapatok közötti harcban, erről beszélt Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke, aki szerint immár nincs nagy különbség a wokingiak és a Red Bull között, de a Ferrari is ott lehet ebben a háromszereplős csatában. A témáról Christian Horner és Fred Vasseur is nyilatkozott, mind egyetértettek abban, hogy nagyon egy polcra került az élmezőny, így a taktika, a végrehajtás és az apróságok dönthetnek majd közöttük később. A nyilatkozataikat itt foglaltuk össze!

Vasseur még azzal is kiegészítette mondandóját, hogy véleménye szerint rengeteget érhet, és akár sorsfordító is lehet egy-egy hiba, vagy éppen kimaxolt hétvége. Mint mondta, ha valaki kettős győzelmet arat, a rivális pedig kiesik, az azonnal fordíthat a bajnokság állásán is, és ő arra számít, hogy így fog folytatódni a szezon, ráerősített tehát arra, hogy szoros csatát vár a mezőny élén. Mint mondta, ők is, és a McLaren is a Red Bull hibájára várnak, mert ha ez megtörténik, azonnal ráeshetnek a címvédőre.

SI202405190455_hires_jpeg_24bit_rgb_resize



Ha már Red Bull: Sergio Perez beszélt arról, hogy miért nehéz Max Verstappen csapattársának lenni. „Nem fair, ha más versenyzők nevében beszélek, de megvannak az okai, hogy a Red Bull nem működik mindenki számára” – idézi Perezt a RacingNews365.com portál. „De elképesztően pikáns Verstappen csapattársának lenni. Biztos vagyok benne, hogy többször kitűntem volna, ha más lenne a csapattársam. Ugyanakkor ez egy fantasztikus kihívás is. Max a legjobb versenyző, egy komplett pilóta és ritkán hibázik. Nagyszerű egy ilyen csapattárs, mert tudod, hogy a határokat kell feszegetned és tökéletes hétvégéket kell teljesítened, hogy legyőzd őt.”

Toto Wolff a Mercedes hibáira hívta fel a figyelmet: Az előző néhány évben voltak cikkcakkok, és abszolút becsúsztak hibás kanyarok is. Úgy gondolom, van egy alapvető dolog, amit nem szúrtunk ki, pedig ki kellett volna. Ezért vagyunk most magabiztosabbak. Ugyanakkor ebben a sportban semmit sem vehetünk biztosra. Ott tartunk, ahol tartunk, ami nem elég jó, hallhatjátok is a hangomon, hogy ideges vagyok. Egyszerűen csak jobb munkát kell végeznünk.”

A McLarennél nemcsak az autó öltözik Ayrton Senna tiszteletére a brazil zászló és a háromszoros világbajnok ikonikus sisakjának színeibe a hétvégi Monacói Nagydíjon, ahol a 30 éve elhunyt pilóta minden idők legsikeresebb versenyzője, hanem Oscar Piastri is bukósisakja is. Az ausztrál Senna legendás dizájnját megidéző festéssel fog versenyezni a hercegség utcáin, később pedig el is árverezik majd a sisakot, amelynek bevételét az Ayrton Senna Alapítvány részére ajánlják majd fel.

Nem egyeztet a Red Bull Yuki Tsunodával – árulta el a japán F1-es pilóta. A karrierje eddigi legerősebb szezonját futó, a pontverseny tizedik helyén álló versenyző elismerte, hogy természetesen szeretne az anyaistálló egyik autójába beleülni, de nem úgy néz ki, hogy feltétlenül vele számolnának Milton Keynesben. „Nagyszerű lenne, ha beleülhetnék a Red Bullba, de az igazság az, hogy nem sok egyeztetés zajlik köztem és a csapat között. Szóval teszem a dolgom, és meglátjuk, hogy hogyan alakul a jövő.”

Nemcsak a McLaren készül egyedi festéssel a hétvégi F1-es Monacói Nagydíjra, hanem a Williams is – bár a grove-i istálló dizájnjának „átalakulása” nem fogható a wokingiak Ayrton Senna által inspirált brazil zászlós fényezéséhez. A Williams autóira ugyanis „csak” a Duracell ikonikus rózsaszín nyuszija kerül fel a hétvégén.

FormulaPlusz rovatunkban a Nordscleife legfrissebb híreit foglaltuk össze: politikai csatározások zajlanak a pálya körül. Cikkünk ezen a linken olvasható!

Végezetül pedig hadd ajánljuk figyelmetekbe nyomtatott újságunkat: csütörtök reggeltől kapható a legfrissebb Autósport és Formula Magazin, benne statisztikákkal, beszámolókkal, erősorrendekkel, érdekességekkel, mindennel, ami az F1 első negyedévéről szól! Ajánlónk ezen a linken olvasható!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: