DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Gyorsasági (Gy)

GRT: Majdnem évadzáró a Hungaroringen

A COVID-járványhelyzet miatt 2020-ban az évad végére csúszott az MNASZ Autós Gyorsasági OB és az FIA CEZ Zone Trophy már hosszú évek óta hagyományos évadnyitó futamaként rendezett LAPTIMING Kupa a Hungaroringen.

A magyar bajnoki évad záró fordulójához hagyományosan ezúttal is három bajnoki futamot kellett teljesíteniük a magyar bajnoki értékelés résztvevőinek. Így köztük a Gender Racing Team két fiatal versenyzőjének is, akik első formulaautós évükben végül különböző technikával, de hasonlóan eredményesen teljesítették a versenyévadot. Míg Berta Benjámin végig a Gender Racing új Abarth F4-es versenyautójával küzdötte végig a szezont, addig másik versenyzőjük, Oliver Michl egy horvátországi törés után nyergelt át a kicsit erősebb Formula Renault 2.0-ra, mely sok nagyszerű győzelmet és bajnoki címet szállított már a csapat számára a korábbi években. A hazai és a két nemzetközi értékelésben is végig szorgosan gyűjtögették a pontokat, meggyőző előnyt felhalmozva a bajnoki tabellán a saját kategóriájukban.

GRT_MG_2613



Az első időmérő és az első futam még száraz körülmények között zajlott. Az első futam rajtjánál egy a rajtrácson pont Olivér Michl előtt kigyulladó versenyautó borzolta a kedélyeket, így a kis késedelmet szenvedett rajtnál Oliver a harmadik pozícióba zárkózhatott fel. Majd hiába az ellenfelek erősebb F3-as gépei, a GRT-s versenyző tovább növelte a nyomást a második helyezettre, és egy alkalmas pillanatban át tudta venni a második helyet és meg is őrizte azt a leintésig. Berta Beni is hozta a szokásos forgatókönyvet. Egy jó rajtot véve ismét szerzett egy két pozíciót a startnál, majd aztán az erősebb versenygépekkel rendelkező ellenfelek felmorzsolták a kis előnyét, de ami a lényeg, hogy az F4-es kategóriában magabiztosan hozta ismét a győzelmet.   

A második futamban eggyel szorosabbra sikeredett a küzdelem, amit még az is tetézett, hogy az a futam már vizes pályán zajlott jóval mostohább körülmények között. Olivér itt is megőrizte a dobogós helyet, a harmadik helyen célba érkezve. Berta Beni is hozta a kategóriagyőzelmet ismét az F4-ben és a dobogót a magyar bajnoki értékelésben.

A harmadik futam egy kicsit kurtára sikeredett, mivel az már csak a hazai bajnoki értékelésbe számított bele, ráadásul egy adminisztratív anomália miatt Berta Beni nem tudott ezen rajthoz állni, így Olivérnek csak egy amolyan levezető körözgetés maradt az utolsó futam programjául.

GRT_2B0A2287

Ezzel viszont még nem teljesen zárult le a Gender Racing 2020-as évada. Mert ha a járványhelyzet is úgy engedi, akkor még az osztrák Drexler Formel Cup utolsó versenyhétvégéjén Monzában november elején még pályára léphet a csapat idén utoljára, hogy ebben a versenysorozatban is bebiztosíthassák a fiuk a kategória bajnoki címeket.

A csapatfőnök Gender Tamás a hétvégén két fronton is helyt kellett álljon, mivel fia a kecskeméti gokartpályán harcolt a bajnoki dobogóért, míg formaautós fogadott fiai itt, a Hungaroringen küzdöttek a győzelemért. „Egy nagyon feszített hétvégén vagyunk túl, hiszen két helyszínen is helyt kellett állnunk: Kecskeméten a Gokart OB-n és a Hungaroringen is. A Hungaroringen az évadzáró szokás szerint komolyabb kihívás, hiszen itt három bajnoki futamot kellett teljesíteni a hétvégén. Ugyan elvileg még nincs vége teljesen a szezonunknak, de azért örömmel készítünk egy kis számvetést erről a cseppet sem könnyű évről. Ebben több különleges kihívás is volt, hiszen idén két a gokartból érkező fiatal versenyzővel és egy új kategóriában az F4-ben próbáltunk szerencsét. Mindkét versenyzőnk korához képest komoly eltökéltséggel és sport iránti elszántsággal fogott az autós pályafutásába és a csapattal nagyszerűen együttműködve kezdett bele a munkába! Jöttek is szépen sorban az eredmények és a tapasztalatok a versenyek előre haladtával. Mindketten nagyfokú érettségről tettek tanúbizonyságot és nagyon büszke vagyok rá, hogy már az első évükben ez ilyen nagyszerű eredményekkel is párosult. Remélem, hogy a jövőben hosszú éveken keresztül dolgozhatunk majd tovább a fiukkal és szerencsét próbálhatunk majd még több még rangosabb külföldi versenysorozatban és helyszínen is!”

KSFA8628

Olivér Michl a hétvégén végig az élmezőnyben autózott: „Nagyon elégedett vagyok a hétvégével. A csapat hibátlan munkát végzett és én is a maximumot nyújtottam ezért különböző nehéz időjárási körülmények között is mindig a dobogón állhattunk. A bajnoki címeknek is nagyon örülök mert hát rengeteg munka és nehéz pillanat is áll mögötte. Jó hétvége volt és remélem úgy alakul a vírus helyzet, hogy lehessen a versenyezni a közeljövőben még a Drexler Kupa utolsó olasz fordulóján is.”

Berta Benjámin szokás szerint ismét uralta az F4-es kategóriát és az erősebb autók között is jól teljesített: „A Brno-i versenyt követően hat hét felkészülési időm volt a Hungaroring-i záró versenyhétvégére. Ezekben a hetekben zajló edzésekben fontos szerepet játszott a Fit4race csapata, az új gokart csapat és az új gokart a KZ2, mely sokat segített a szinten tartásban. Nagyon vártam már a verseny hétvégét, ami várakozáson alul sikerült. Kevés edzés volt és az autó beállítását sem szárazon sem vizes körülmények között sem találtuk meg. Három versenyből kettőt a kategóriámból sikerült megnyerni, de sajnos a harmadik versenyfutamon nem engedtek rajthoz állni. Az eddigi információk szerint a versenyigazgató és a versenytitkár az MNASZ hazai bajnoki alapkiírásában most fellelt adminisztratív elírási hiba miatt a nem engedett rajthoz állni az utolsó futamon. Ezt ott a helyszínen megtapasztalni nagyon megviselt. Természetesen a történteket nem hagyjuk annyiban, az utolsó versennyel kapcsolatban a szakág és a szövetség vezetése felé fordulunk valamilyen jogorvoslatért. Összességében jobbra számítottam volna. Remélem nem ilyen rossz élménnyel ér véget ez az év hanem a járványhelyzet engedi, hogy még részt vegyünk a Drexler Formel Cup utolsó olasz hétvégéjén!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: