DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Gyorsasági (Gy)

Kerekes Máté a Zengő Motorsport csapatában

A Livewire Team szerelőjeként megismert Kerekes Máté az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában, Dubaiban és Abu Dhabiban töltött három hetet a Zengő Motorsport berkein belül. A továbbiakban fiatal barátunkkal beszélgettünk a történtekről.

Szia Máté! Hogyan kerültél a Zengő Motorsport látószögébe?

Sziasztok! Tulajdonképpen egy ismerősön keresztül szereztem meg a Zengő Motorsport csapatvezetőjének az Email címét. Írtam neki egy levelet, amiben összefoglaltam, hogy ki vagyok, mit tanulok, mivel foglalkoztam korábban és mivel szeretnék a jövőben. Nem sokkal később felhívott az ügyvezető, miszerint szeretnék, ha bemennék hozzájuk, mert személyesen szeretnék velem ezt átbeszélni. Dániából tulajdonképpen majdnem, hogy az utam egyenesen hozzájuk vezetett. Átbeszéltük a dolgokat és megállapodtunk, hogy mikor tudok kezdeni. A szemesztereim után, január közepén kezdtem el náluk a gyakornokságot. Egy hét után feltették a kérdést, miszerint velük tartok e három hétre Dubaiba és Abu Dhabiba.

máté2



Sokan nem tudják, hogy mit tanulsz. Mi leszel, ha nagy leszel?

Felnőtt! Viccet félretéve, Motorsport mérnöknek készülök. Igazából Automotiv Technology-nak hívják ezt a szakot és én ezen belül szakosodtam a motorsportra. Adatelemzéssel és versenyautó fejlesztéssel szeretnék foglalkozni.

Miben nyilvánul meg a te munkád?

A fejlesztés alatt nem csak az alkatrészek cseréjét kell érteni, hiszen ez egy nagyon összetett feladat. Az autó jelenlegi beállításának finomhangolása mellett az adatok elemzése is az én feladatom. Három visszajelzésem van arról, hogy mi történt. Az egyik, amit a pilóta mond, a második a belsőkamerás felvétel, mert abból jól látható, hogy milyen íven autózik, illetve az autóba épített adatrögzítő, hiszen én abból látom az összes szenzor értékét.

máté3

Nagy részben hozzájárul a munkádhoz a pilóta kommunikációs késsége…

Természetesen, sőt őszintének és fejlődőképesnek is kell lennie, gondolok itt arra, hogy be kell ismernie, ha hibázott és az esetleges tanácsaimat ugyan olyan alázattal kell fogadnia, mint ahogy én próbálom őt segíteni, tehát meg kell lenni köztünk is az összhangnak, annak érdekében, hogy a legjobbat tudjuk kihozni az adott versenyből.

Mennyi van még hátra a tanulmányokból?

Most vagyok az utolsó fél évemen, hogyha végeztem a gyakorlattal, akkor egy olyan vizsga vár, amelyen meg kell mutatnom azt, hogy mit tanultam. Utána lesz egy diplomamunkám, amit le kell, hogy adjak, majd prezentálnom kell és meg kell védeni. Miután már kész vagyok az alapképzéssel, azután teljesítenem kell a mesterképzést és csak ez után lesz egy teljes értékű diplomám.

máté

Milyennek látod az eddig eltöltött időt a Zengő Motorsport istállóján belül?

Először is el szeretném mondani, hogy az alapok, amiket a Livewire Team tagjaként elsajátítottam, azok nagyon hasznosak voltak és az összes információ, amit onnan hoztam át az helytálló volt és fontos. A Zengő Motorsport nagyonközvetlen velem. Elfogadják a tanácsaimat, ötleteimet és igazából kérik is, hogy minden egyes helyzetről alkossak véleményt. Teljes értékű tagként kezelnek, nem egy kis fiatal valakiként. Érdekes volt látni, hogy egy szintet feljebb lépve, hogyan történnek a dolgok. Mi más, mi ugyanolyan. Nagyon jól érzem magam, a munkában eddig helyt tudtam állni és várom a folytatást.

További sok sikert a Livewire Team nevében! Büszkék vagyunk rád!

Köszönöm szépen és hasonló jókat kívánok az egész csapatnak!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: