DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Gyorsasági (Gy)

Már második hétvégéjén dobogóra állt Rácz Gergő

Élete eddigi 12 éve alatt éppen tucatnyi sportágat próbált ki, de mindig ugyanaz lett a vége: autóversenyző akart lenni. Rácz Gergőn végül megkönyörült az édesapja, edzőt fogadott a fia mellé, és a gyermek – igaz, párnával az ülésen – ma már hazánk egyik feltörekvő tehetségének számít. Immár ő a fiatalsági rekorder a Swift Cup Europe sorozatban, ahol zsenge kora ellenére már a dobogóra is felállhatott a Salzburgringen rendezett fordulón.

Aki 12 éves korára képes arra, hogy egy Suzuki Swiftet úgy elvezessen egy versenypályán, hogy ha úgy hozza a sors meg az aszfaltcsík, 170-es tempóban veszi be a kanyart, arra bizton mondhatjuk, a jóisten is autóversenyzőnek teremtette. Persze senki ne higgye azt, hogy Rácz Gergő óvodai jele a versenyautó volt, hiszen mire a benzingőz végleg megcsapta, számtalan sportágat próbált már ki.

20180525_111529_resize



„Hiába ment el focizni, atletizálni vagy egyéb sportolási lehetőséget kipróbálni, pár alkalom után mindig jött, hogy apu, hagyjuk ezt, mert ő autóversenyző szeretne lenni. Addig rágta a fülemet, hogy 11 éves korában elvittem az egyik barátomhoz, Guba Istvánhoz – aki jelenleg is a trénere, csapatvezetője, s akinek Gergő nagyon sokat köszönhet –, nézze meg, van-e tehetsége az autóversenyzéshez. Vettünk neki egy utcai Suzuki Swiftet, és versenypályáján fokozatosan tanult meg vezetni. Ugyan körülbelül fél évet próbálkozott a gokartozással is, ám az nem tetszett annyira neki. Az autót különböző segédeszközökkel tudta csak vezetni, mint magasító párna az ülésen, hogy egyáltalán kilásson a szélvédőn, magasítók a pedáloknál, hogy kezelni tudja azokat. Elképesztő tempóban fejlődött, és idén márciusban betöltötte a tizenkettedik életévét, így bedobtuk a mély vízbe, és beneveztük a Swift Cup Europe sorozatba” – árulta el a büszke édesapa, Rácz Gyula, aki korábban maga is autóversenyzett egy keveset.

20180525_110559_resize

Természetesen Gergő messze a legfiatalabb a mezőnyben, sőt, az idei évtől kezdve ő számít a valaha volt legifjabb versenyzőnek a sorozatban. Semmi terhet nem akartak a vállára rakni, így 2018-ra csak azt fogalmazták meg célként a csapattagok, hogy Gergő minden pályát ismerjen meg, és amennyiben lehetséges, akkor a 30 fős mezőnyben próbáljon meg lépést tartani a mezőnnyel.

speedlightphoto_salzburg_suzuki_13_resize

„Nos, már az első versenyen jól teljesített a felnőttek között, hiszen nem lett utolsó, míg a Salzburgringen rendezett második versenyhétvégén a felnőttek között úgy lett a 14., hogy az időmérőn mindössze egy másodpercet kapott a legjobbtól, és megszerezte a tizenkettedik rajtkockát. A junior mezőnyben meg már a dobogóra is felállhatott, hiszen a harmadik helyen intették le. Az ezért járó kupa természetesen díszhelyet kap otthon” – ecsetelte Rácz Gyula.

20180525_095827_resize

A pályára menetelek között sokszor igazi kisgyerekként viselkedik – labdázik és rollerezik a paddockban –, ám amikor jön a munka, akkor valódi profi már most.

„Már gondolunk Gergő jövőjére is, és úgy vélem, a túraautózás felé fogunk elindulni, ez lesz az elérhető számára, majd az előttünk álló évek megmutatják, mennyire képes megállni a helyét. A tehetsége megvan, a jó csapat szintén, Gergő elszánt és kitartó, így egyelőre nem látom akadályát, hogy a versenypályákon találja meg önmagát” – állította a büszke, és nyilvánvalóan elfogult apuka.

image1_resize

Persze, miért ne lenne az a fiával, aki remekel a versenypályán, de remekel a tanulásban is, hiszen a jó tanulók közé tartozik a Városligeti Kéttannyelvű Iskolában. Nem véletlen, hogy a tantestület is támogatja Gergő versenyzését.

IMG_5819_resize

Az abszolút nem tucatversenyző 12 éves fiú legközelebb június közepén, a Hungaroringen folytatja idei szereplését a Swift Cup Europe sorozatban.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: