DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Gyorsasági (Gy)

Innováció és fejlődés - Ez volt 2017 a Gender Racing Teamnél

Régi-új autó, új műszaki gárda és célok, régi versenyzői felállás. Röviden így lehetne leírni a Gender Racing Team formaautós csapatának idei évét. Ennél azonban jóval összetettebben alakult 2017.

Gender Tamás csapatfőnök már második esztendeje egy esetleges európai szereplés lehetőségén, annak megvalósításán dolgozik. Ennek első komoly jele a tavaly vásárolt új specifikációs Formula Renault volt, amellyel Rónai Tamás versenyez. Az események természetesen az építkezés fázisa alatt is zajlottak, a GRT a hazai országos gyorsasági bajnokság mellett három zónakupás futamon is megmérette magát.

Az évet favoritként megkezdő Rónai Tamás mellett Stern Roland is bajnoki esélyekkel szállt a ringbe. Törekvéseiket nagyban segítette a csapat új húzása, melynek keretében javarészt a BME Formula Student programjában edződő személyzetre cserélték a szakmai gárdát. A motivált és sikerre éhes egyetemisták nagy kedvvel vetették magukat a munkába, és nem ismertek lehetetlent.

nemracing



A szezon hagyományosan a Hungaroringen indult, ahol a remek munkát végző új személyzet sem volt képes eltüntetni Rónai Tamás és elsőszámú ellenfelének autója közötti teljesítménykülönbséget. Tamást a mogyoródi nyitányon a technika ördöge is megtalálta, majd még több alkalommal megkísértette az év során. Stern Roland nagy ívű fejlődéssel és győzelemmel kezdte a szezont.

A Pannónia-Ringen minden évben a pokoli forróság/leszakadó ég jellemzi az OB hétvégét, most sem volt ez másként. Rónai Tomi versenyzése ismét a riválisa erőfölényével történő harcra épült, ez eredményekben a magyar értékelés második helyét jelentette. Stern Roland remek kvalifikációs győzelme ellenére futamot nem nyert, de a harcos második pozíciókkal rengeteg értékes pontot hozott el.

Szlovákiában folytatódott a sorozat, ahol Rónai autójában motort kellett cserélni, így nem vehetett részt egy időmérő edzésen. A Slovakia Ring elsősorban a motorikus teljesítményről szól, ennek ellenére a fiatal tehetség megint komoly meccsben volt az erősebb autókkal. Tamás végül egy második hellyel, társa pedig kishíján dupla győzelemmel zárta a hétvégét - Rolandot egy kilazuló aero-elem akadályozta meg a még nagyobb sikerben.

Következő állomásként Brno következett, ahol folytatódott a megkezdett sorminta. Rónai Tamást ezúttal egy ékszíjprobléma hátráltatta, míg Stern Roland újfent szárnyalt. Az új szerelőgárda pedig ismét megmérettetett és bizonyította az ismert tézist: a sikeres versenyzők mögött erős csapat áll! Tamás autóját sikerült munkára fogni, Rolandét pedig remekül felkészíteni. Az eredmény sem maradt el, Stern duplázott Csehországban, míg Rónai begyűjtött egy második helyet.

A hungaroringi zárófutamokra a Gender pilóták bajnoki esélyekkel érkeztek, végül Tamás és Roland minden versenyt másodikként zárt a saját kategóriájában, így az év végi elszámolásban is így értékelik majd őket. Egy küzdelmes és tanulságos szezon után Rónai Tamás magyar abszolút második, míg Stern Roland a Renault kupa második helyén végzett.

Ám, ami a szép eredménynél is fontosabb, hogy Gender Tamás büszkén tekinthet az idei évben elvégzett munkára: a csapat épül, a versenyzők rengeteg tapasztalattal gazdagodtak, és az Európai szereplés esélye is a küszöbön toporog!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: