DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Gyorsasági (Gy)

„Nem lesz ez még túl korai?”

Tizenkét évesen nemcsak a Swift Cup Europe versenysorozat mezőnyének, de a hazai gyorsasági autósportnak is az egyik legfiatalabb licensszel rendelkező pilótája Szomszéd Lali.

Lali az idei suzukis évad minden haza versenyén indult. Az év első felében a kisebb 1.3–as Swifttel majd egy év közepi merész váltással átült a közel 30 fős nemzetközi mezőnyt felvonultató 1.6-os típusba.

szomszed-lali-2017-03



Lali példaképei: Kiss Norbi, Lewis Hamilton, mentoraként pedig a márkakupa promoterét, az ismert autóversenyzőt, Burkus Egont és a Swift Cuppal az autósportba üstökösként berobbant tehetséget, Molnár Bendegúzt jelölte meg. Megkérdeztük Lalit, hogy az utolsó hungaroringes futam előtt hogyan értékeli első versenyévadját:

„Valójában nem is a Swift Cup Europe futamaival, hanem a téli kakucsringi és kiskunlacházi háziversenyekkel, Eurocenter-beli gokartozásokkal és tesztekkel kezdődött az idei szezonom” - meséli Szomszéd Lali.

Nagyon fontos volt ez a felkészülés és az első hungaroringi tesztnap, hiszen a Swift Cup Europe első futama a világhírű ausztriai Red Bull Ringen volt a kamion-Eb betétfutamaként. „Szinte el sem akartam hinni, hogy Kiss Norbival egy pályán, egy versenyhétvégén, az európai autósport egyik szentélyében lesz az első versenyem.  Viszont órási volt bennem a bizonyítási vágy, annál is inkább, mert még az édesapám is azt kérdezgette Burkus Egontól: nem lesz ez még korai?"

szomszed-lali-2017-05

Aztán dobogón végeztél.

„Végtelenül büszke vagyok a dobogós helyezéseimre, de a korrektség kedvéért azt is hozzá kell tennem: az 1.3-as Swiftek mezőnye kevés autóból áll, így az érdemem inkább az, hogy jó tempóban, hibamentesen tudtam kezdőként versenyezni, ettől függetlenül óriási érzés volt a Red Bull Ring dobogóján állni, ott, ahol példaképem, Kiss Norbi szokott.”

Aztán a szezon felénél átültél 1.6-ba. Itt nemcsak az autó erősebb, de a mezőny is, hiszen látható, hogy nem ritkán 30 autó is pályán van, öldöklő küzdelem zajlik és még az utolsó előtti helyekért is komoly csaták mennek.

„Amikor megszületett a döntés, hogy év közben átülök 1.6-ba, aggódó szüleim ismét feltették Burkus Egonnak a kérdést: nem lesz ez még túl korai? Bennem pedig tovább erősödött a bizonyítási vágy, és pont az történt, amit megfogalmaztál: még az utolsó előtti helyekért is óriási küzdelmet kellett folytatnom. Mindeközben úgy érzem, sikerült beilleszkednem a GFS Racing versenycsapatba, nagyon megszerettem a csapattársaimat, a szerelőket és mindenkit, aki a GFS Racing körül azon dolgozik, hogy a versenyhétvégéken profi körülmények várjanak minket. Megpróbáltam kicsit belelátni az autónk műszaki tartalmába, és elkezdtem tanulni a telemetria elemzését is."

szomszed-lali-2017-06

Úgy tudom, ez kölcsönös, téged is nagyon megkedvelt a csapat.

„Bízom benne, hogy ez így van, igyekszem versenyzőként és adott esetben a szerelők segédjeként is hasznos tagja lenni a GFS Racingnek. Az is nagyon klassz érzés volt, hogy a salzburgringi versenyhétvégénken a csapat összes versenyzője felragasztotta autójára a Macskaárvaház Alapítvány matricáját. Ez egy Egerhez közel lévő Kápolna településen működő állatvédő szervezet, aminek Kiss Norbi a kuratóriumi tagja, és édesapámmal mi is segítői, önkéntesei vagyunk. Szóval nagyon köszönöm mindenkinek, hogy a versenyautóra helyezett matricával is gondoltak az árva állatokra.”

szomszed-lali-2017-01

2018?

„Egyelőre szeretnék nagyon jó időt menni az utolsó hungaroringi futamon, aztán tesztelni, szimulátorozni, amennyit csak lehet. Kiss Norbitól azt az ígéretet kaptam, hogy a holtszezonban foglalkozni fog velem, és segít abban, miként tudnék gyorsabb, összeszedettebb lenni a pályán. Nyilván ha lehetőségeim engedik, jövőre szeretnék egy olyan szezont futni a Swift Cup Europe-ban, ahol az autómmal már összeszokva, a versenypályákat egy kicsit már megismerve és a kezdeti megilletődöttségeket magam mögött hagyva tudok a középmezőny valamelyik helyéért harcolni. De amikor ezt tervezgetem, meg szokta kérdezni édesapám: nem lesz ez még túl korai? Itt ő arra céloz, hogy mindehhez a tanulmányi eredményeimnek is megfelelőeknek kell lenniük."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: