DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Gyorsasági (Gy)

Osztrák triplázás a Hungaroringen

A Lotus Cup Easten Europe szezonzáró hétvégéjére került sor az elmúlt hétvégén, a Gyorsasági Országos Bajnokság keretein belül.

Zolderben már eldőlt a bajnoki cím sorsa, mivel Vizin Tamás elegendő pontot gyűjtött ahhoz, hogy már ne lehessen utolérni. Ő ki is hagyta az utolsó hétvégét, míg a pontverseny második helyezettje, Havellant István – akinek szintén biztosított volt már a második helye – most a Swift Cup Europe-ban próbálta ki magát.

IMG_6270



A háromversenyes hétvégének így más felállással vágott neki a Lotus CEE. A rajthoz állók között köszönthettük Peter Entenfellnert Ausztriából, aki 2011-ben már szerepelt a szériában. Rajta kívül Balogh György és Sánta János képviselte az LCEE-t a túraautók mezőnyében. Az első kvalifikáción még Lekeny Márk is részt vett, végül azonban nem állt rajthoz a hétvégén.

A szombaton rendezett első időmérőn a Lotusosok közül Peter Entenfellner (2:06.425) bizonyult a leggyorsabbnak, abszolút 5. helyével övé lett az LCEE pole-ja. Balogh György a 8., Sánta János pedig a 18. időt autózta.

Az első futam végeredménye a rajtsorrenddel megegyezően alakult, Entenfellner nyert Balogh és Sánta előtt; abszolútban az 5., 7., és 13. helyezést szerezték meg.

Még szombaton sor került a második kvalifikációra is. A leggyorsabb ismét az osztrák volt (2:08.388), Balogh és Sánta előtt, így a vasárnap reggel megrendezett második futamot az előbbi sorrendben, az 5., 8., és 13. rajtkockából várhatták.

IMG_6280

Helycsere ezúttal sem történt a versenyen, a Lotus Cup Eastern Europe versenyzői Entenfellner-Balogh-Sánta sorrendben látták meg a kockás zászlót az ötödik, nyolcadik és tizenötödik helyen.

Ezzel azonban még nem ért véget a hétvége, vasárnap egy harmadik időmérő edzés és egy harmadik futam is várt a versenyzőkre.

Peter Entenfellner 2:07.222-es idejével az ötödik rajtkockát, s ezzel az LCEE pole-ját szerezte meg a kék Lotusszal, míg Balogh György a hétvégén futott legjobb idejével (2:11.055) a hatodik helyet szerezte meg, Sánta János pedig a 11. rajtkockát foglalhatta el.

Entenfellner végül a negyedik helyen ért célba, megszerezve ezzel a harmadik futam LCEE győzelmét is, miközben Balogh Györgyöt a 7., Sánta Jánost pedig a 11. helyen intették le.

A Lotus CEE értékelése szerint a versenyben futott leggyorsabb kör mindhárom versenyen Peter Entenfellner nevéhez fűződik (2:2:07.544; 2:18.018; 2:08.673).

IMG_6550

A szezon végeztével tehát a Lotus Cup Eastern Europe pontversenyének végeredménye:

  1. Vizin Tamás: 114 pont
  2. Havellant István: 70 pont
  3. Balogh György: 45 pont
  4. Sánta János: 40 pont
  5. Peter Entenfellner: 36 pont
  6. Lekeny György: 30 pont
  7. Burkus Egon: 23 pont
  8. Major Benedek: 23 pont
  9. Lekeny Márk: 18 pont

A szombaton rendezett endurance verseny hat duója közt egy Lotust ismét köszönthettünk az LCEE képviseletében.

A Balogh György – Balogh Bence páros a negyedik helyről vághatott neki a kétórás versenynek, s végül ebben a pozícióban is értek célba.

Bár a Lotus Cup Eastern Europe idei, hét állomásos szezonja ezzel véget ért, mégis lesz még alkalom szurkolni a hazaiaknak, mivel Burkus Egon és Major Benedek – s talán még más LCEE-s versenyző(k) is – rajthoz állnak majd a Lotus Cup Europe záró versenyein.

A versenyhétvégére a legendás Le Mans-ban kerül majd sor, október 25-26-án.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: