DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula-E

Formula-E: Wehrleiné a szezonnyitó

Pascal Wehrlein nyerte a Formula-E idei évadjának első futamát Mexikóvárosban, Nick Cassidy dobogós eredménnyel mutatkozott be a Jaguar színeiben.

Mexikóvárosban vette kezdetét a 2024-es Formula-E világbajnokság – az elektromos széria mezőnye rengeteg változáson ment keresztül tavalyhoz képest, csupán három együttes kezdte meg ugyanazon felállással az idei szezont, mint amivel 2023-ban indultak. Újonc versenyzőt és visszatérő bajnokot is köszönthet soraiban az FE: Jehan Daruvala a Formula-2-ből érkezett a Maseratihoz, míg Nyck de Vries rövid F1-es kitérője után tért vissza a sorozatba a Mahindra színeiben.

Az első forduló időmérőjén a Porsche versenyzője, Pascal Wehrlein bizonyult a leggyorsabbnak, mögüle az Envision svájcija, Sebastien Buemi és a maseratis Maximilian Günther indulhatott. A Jaguar párosát egy-egy rajthelyes büntetéssel sújtották, mivel nem követték megfelelően a piros zászlós procedúrát az első szabadedzés során, így a negyedik-ötödik helyről rajtolhattak. A regnáló világbajnok Jake Dennis mindössze a 14. helyen sorakozhatott fel.

Wehrlein simán tartotta a vezetést a rajt után, az élmezőnyben nem történt változás. Robin Frijns beragadt a rajtnál, a hetedik helyről egészen a 15.-ig esett vissza. A harmadik körben megindultak az események: Antonio Felix da Costa kiállt a versenyből, miután Porschéja Nico Müller autójával ütközött, csapattársa, Wehrlein pedig az élről kiment a támadó módért. Nem sokkal utána Buemi is követte példáját, így visszaállt az eredeti sorrend az élen.



 

Néhány körön belül a Porsche németje felvette második adag extra energiáját is és üldözőbe vette az ideiglenesen élre álló Buemit. A kilencedik körben egy időre megszakadt az első helyért folyó csata, Frijns ugyanis csúnyán falba rakta autóját, jött a biztonsági autó. Az újraindítást a Buemi-Wehrlein-Günther sorrendben kezdhette meg az élmezőny, mögöttük a Jaguárokkal. A zöld zászló után Buemi hamarosan újra kiment a támadó mód ívére, így Wehrlein visszatért a sor elejére és meg is lógott az őt üldözőktől.

Időközben Dennis is szépen lépegetett előre, pontszerző helyre felhozva az Andrettit. A harmadik helyért folytatott csatában Nick Cassidy és Günther ellépett Mitch Evanstől, akit immár Jean-Eric Vergne üldözött. Noha az utolsó körökben nagyon közel került az új-zélandihoz, a futam végéig már nem volt módja Vergne-nek végrehajtani az előzést, így maradt a futam nagyjából felénél beállt sorrend.

Wehrlein simán nyerte a szezonnyitót Buemi előtt, Cassidy pedig első futamán a Jaguar színeiben dobogóra állhatott, valamint a leggyorsabb körért járó pluszpontot is megszerezte. Günther és Evans is jó pontokkal indították az évet, mögöttük Vergne, Hughes, Vandoorne és a két Andretti zárták az első tízet. Két hét múlva Szaúd-Arábiában folytatódik a szezon egy dupla versenyhétvégével.



 

A futam végeredménye

1. Pascal Wehrlein Porsche  
 
2. Sebastien Buemi Envision 1.162  
3. Nick Cassidy Jaguar 2.079  
4. Maximilian Günther Maserati 5.780  
5. Mitch Evans Jaguar 13.064  
6. Jean-Eric Vergne DS Penske 13.405  
7. Jake Hughes McLaren 13.916  
8. Stoffel Vandoorne DS Penske 14.392  
9. Jake Dennis Andretti 14.767  
10. Norman Nato Andretti 15.312  
11. Oliver Rowland Nissan 15.485  
12. Sacha Fenestraz Nissan 15.718  
13. Edoardo Mortara Mahindra 16.214  
14. Sam Bird McLaren 20.600  
15. Nyck de Vries Mahindra 23.665  
16. Jehan Daruvala Maserati 28.969  
17. Nico Müller Abt 29.424  
18. Dan Ticktum ERT 1'14.758  
         
  Robin Frijns Envision Kiesett  
  Antonio Felix da Costa Porsche Kiesett  
  Lucas di Grassi Abt Kiesett  
  Sergio Sette Câmara ERT Nem állt rajthoz  
 
 
   
 
     
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: