DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Formula-E

Berlin 3.: Günther a hajrában vadászta le Vergne-t

Hiába vezetett sokáig a pole-ból induló Vergne, a BMW-s a hajrában megelőzte őt, sőt a legvégén már nem a francia, hanem Frijns ellen kellett védekeznie. A bajnokságot vezető Da Costa negyedik lett.

Egy nap szünet után folytatódott a Formula-E berlini hatos fináléja, méghozzá a harmadik versennyel, amelyen az első kettővel ellentétben már a megszokott menetirányban versenyeztek a pilóták a Tempelhof repülőtéren kialakított pályán. A pole-pozícióból Jean-Eric Vergne rajtolhatott, s a kétszeres bajnok meg is őrizte a vezetést, mögötte azonban Jerome d’Ambrosio megelőzte Maximilian Günthert – igaz, egy kör múlva a BMW-s visszaszerezte a második helyet tőle. Günther Vergne-t is üldözőbe vette, de támadni a verseny első fázisában nem tudta.

gunther-fe-berlin-bmw



A táv harmadánál jártunk, amikor a mezőny közepén James Calado megforgott, s a kavarodásban Neel Jani és Sergio Sette Camara is kiesett – később aztán maga a jaguaros is kiállt a bokszba –, a pályán maradó autók miatt pedig a safety cart is be kellett küldeni. Lucas di Grassi is bajba került, a brazilt honfitársa, Felipe Massa pöckölte meg, emiatt utóbbit később áthajtásos büntetésre is ítélték.

Csaknem tíz perc után folytatódhatott a körözés, Günther pedig egyből felvette a támadó módot, és annak ellenére majdnem elkapta Vergne-t, hogy emiatt forgalomba került a német. A mezőny közepén eközben őrült csaták folytak, a nyolcadik helyről indult bajnoki éllovas, Antonio Felix da Costa például egyszerre volt kénytelen támadni és védekezni is.

A második támadó módok alkalmával sem sokon múlt, hogy Günther átlépje Vergne-t, de a címvédő ismét kitartott. A BMW-s azonban ezután sem szakadt le a DS Techeetah versenyzőjéről, s végül néhány perccel a leintés előtt átlépte Vergne-t. A francia ráadásul olyannyira visszalassult, hogy még Robin Frijns is elment mellette, aki pedig ettől olyannyira lendületbe jött, hogy kis híján még Günthert is elkapta. A német azonban már nem engedte ki a kezéből szezonbeli második sikerét, győzni tudott Frijns és Vergne előtt. Da Costa nagy hajrával végül negyedik lett, s mivel fő üldözői mind mögötte végeztek – sőt, Stoffel Vandoorne műszaki hiba miatt ki is esett –, újabb nagy lépést tett a bajnoki cím felé, bár immár Günther áll a tabellán a második helyen. Folytatás vasárnap egy újabb versennyel.

A 3. berlini futam végeredménye:

1. Maximilian Guenther BMW 46m15.512s
2. Robin Frijns Virgin 0.128s
3. Jean-Eric Vergne DS Techeetah 2.569s
4. Antonio Felix da Costa DS Techeetah 2.743s
5. Andre Lotterer Porsche 3.136s
6. Oliver Rowland Nissan e.dams 5.547s
7. Jerome d'Ambrosio Mahindra 7.893s
8. Lucas di Grassi Audi 12.672s
9. Mitch Evans Jaguar 13.511s
10. Alexander Sims BMW 19.248s
11. Sebastien Buemi Nissan e.dams 20.240s
12. Nico Muller Dragon 20.486s
13. Sam Bird Virgin 20.733s
14. Edoardo Mortara Venturi 20.944s
15. Daniel Abt NIO 21.948s
16. Oliver Turvey NIO 22.774s
17. Alex Lynn Mahindra 23.181s
18. Nyck de Vries Mercedes 32.520s
19. Felipe Massa Venturi 36.549s
Kiesett:    
  Rene Rast Audi  
  Stoffel Vandoorne Mercedes  
  James Calado Jaguar  
  Sergio Sette Camara Dragon  
  Neel Jani Porsche  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: