DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Formula-E

Megáll az ész: Golyófutamot indít egy igazi versenycsapat

„Az emberek azt gondolhatják, hogy begolyóztunk, pedig nem – csak versenyzünk velük!” Így kommentálta a Formula-E Virgin csapatának első embere azt a szürreális hírt, hogy a hétvégén elindítják a Golymula-E sorozatot.

Ezekben az ínséges, autósportmentes időkben minden rajongó talál rá módot, hogy valahogyan kapcsolatban maradjon kedvenc sportjával. A kreativitás soha nem látott magasságokba szökött, az emberek már bármiből képesek versenyautót formázni, bármivel képesek versenyezni, a leghihetetlenebb produkcióról pedig már mi is beszámoltunk: a Marbula-1, vagy ahogy azt szerkesztőségünkben magyarosítottuk, Golymula-1 egy üveggolyófutam, amelyet hátborzongató alapossággal raktak össze alkotóik, és versenyei már milliós nézettséget produkálnak.

Hogy micsoda magasságokba jutott ez a koncepció (és az emberek ráérési szintje), azt jelzi, hogy a Golymula-1 körüli felhajtást megragadva egy valódi versenycsapat is létrehozta saját verzióját a golyófutamból. Ez a csapat pedig a Formula-E-ben szereplő futamgyőztes Virgin, amely megálmodta a „zéróemissziós üveggolyófutamot”, és elnevezte azt Marbula-E-nek, azaz magyarul Golymula-E-nek. (Mondjuk az eredeti Golymula-1-nek sincs károsanyag-kibocsátása, és az egyelőre nem derült ki, hogy ez miben lesz még környezetkímélőbb).

DS300825



„A ’marble’ szó az autósportban hagyományosan a pályán szétszóródott gumitörmelékekre utal, de ebben az esetben valami egészen másról van szó” – utalt az angol szó másik jelentésére, az üveggolyóra Sylvain Filippi, a Virgin csapatvezetője, aki az ügy komolyságát hangsúlyozva maga is megszólalt az új sorozatot beharangozó sajtóközleményben.

„Mindannyian nyugtalanító időket élünk, de ahogy arra az e-sportok és a virtuális lóversenyek rávilágítottak az elmúlt hetekben, az embereknek most is szükségük van szórakozásra, a sport pedig ebben kulcsszerepet tölt be. A csapatomnak is mondani szoktam, hogy a mentális épségünk megőrzése nagyon fontos ebben a bezártsággal töltött időszakban, és reményeink szerint ezzel némi virtuális mosolyt csalhatunk a rajongók arcára. Az emberek azt gondolhatják, hogy begolyóztunk, pedig nem – csak versenyzünk velük!”

„Az alapötlet talán nem olyan komoly, ám a megvalósítás és a lebonyolítás nagyon is az. Ahogy az igazi versenyeken, ezeken az eseményeken is lesz időmérő edzés, a vonalvezetések a valós pályák kicsinyített másai lesznek lelátókkal, a képernyőn a tévéből ismert grafikákat láthatjuk, a kommentárt pedig a Formula-E hangja, Jack Nicholls szolgáltatja majd. Minden verseny – vagy ahogy mi nevezzük, M-Prix – 12 üveggolyó részvételével zajlik, a lilák pedig az Envision Virgin Racinget képviselik. Sajnos támadó mód és FanBoost nem lesz, de dolgozunk rajta!”

A Golymula-E ezen a hétvégén indul az első versennyel, szombaton, amikor eredetileg a Formula-E Párizs ePrix-jét tartották volna. A kezdési időpont április 18-án közép-európai idő szerint 12:00 óra, az eseményeket pedig a Virgin YouTube- és Facebook-oldalán élőben követhetjük.

Természetesen még egész komoly előzetes is készült hozzá a versenyzők arcképével – akiknek persze semmilyen szerepük nem lesz a Golymula-E futamain, hiszen ott kizárólag üveggolyók versenyeznek majd egymás ellen a profi környezetbe felépített miniatűr párizsi FE-pályán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: